Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ένα Ποντιακό Gourmet Δείπνο με τα προϊόντα της οικοτεχνίας Ραγιάν

Ένα Ποντιακό Gourmet Δείπνο με τα προϊόντα της οικοτεχνίας Ραγιάν
Ένα Ποντιακό Gourmet Δείπνο με τα προϊόντα της οικοτεχνίας Ραγιάν

Το ξενοδοχείο Ηρώδειον, η Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού και η Ομάδα φίλων του Κτήματος Βασιλείου παρουσιάζουν ένα Ποντιακό Gourmet Δείπνο με τα προϊόντα και τις αυθεντικές γεύσεις της οικοτεχνίας Ραγιάν σερβιρισμένα με την μοντέρνα ματιά του εστιατορίου "Αίθριο" του ξενοδοχείου Ηρώδειον το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στις 9:00 μ.μ.
    
Το πολυτελές ξενοδοχείο Ηρώδειον, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε απόσταση αναπνοής από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, έχει ανοίξει τις πύλες του εστιατορίου του Αίθριο, στο Αθηναϊκό κοινό, οργανώνοντας τακτικές θεματικές εκδηλώσεις Γαστρονομικού και Πολιτιστικού περιεχομένου.

Δύο χρόνια μετά, και λίγο πριν τη Σαρακοστή, επαναλαμβάνει το τόσο επιτυχημένο Ποντιακό Gourmet Δείπνο με ανανεωμένο Μενού, φέρνοντας κοντά από το χωριό Βάθυ του Κιλκίς το ζευγάρι των ιδιοκτητών της οικοτεχνίας Ποντιακών προϊόντων Ραγιάν, Λένα και Θεόφιλο Γεωργιάδη.
               
Η οικοτεχνία Ραγιάν με Ποντιακά προϊόντα ιδρύθηκε το 1986 προτείνοντας έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής, απαλλαγμένο από τα παγκοσμιοποιημένα διατροφικά δεδομένα, με σεβασμό στο περιβάλλον, τις εποχές, την υγεία και την παράδοση.

Η διατροφή στο παρελθόν συνδεόταν άρρηκτα με τις εποχιακές αλλαγές και άμεσα με ότι προσέφερε η φύση. Η καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων περιλάμβανε κατά κύριο λόγο ενασχόληση με γεωργικές εργασίες που συνυφαίνονταν, στον κύκλο του χρόνου, με θρησκευτικές τελετουργίες.

Σήμερα, όταν τα διατροφικά προϊόντα ταξιδεύουν από τη μία άκρη στην άλλη, καταργώντας την εποχικότητα και τον φυσικό τρόπο καλλιέργειας, οι διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος φαντάζουν ουτοπία.

Και όμως, όσο γιγαντώνεται το φαινόμενο αυτό, τόσο πιο επίκαιρη εμφανίζεται η ανάγκη της διατήρησης της τοπικής και κατ’ επέκταση παραδοσιακής κουζίνας, όχι μοναχά για λόγους υγείας, αλλά και για ιστορικούς και κοινωνικούς. Το Ραγιάν έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη κάποιων ανθρώπων που θέλουν να κρατήσουν τους δρόμους της παράδοσης ανοιχτούς. Για το λόγο αυτό, ανέτρεξε στο παρελθόν και ανέσυρε τις πολύτιμες διατροφικές παραδόσεις του Ποντιακού γαστρονομικού πολιτισμού.

Έχοντας λοιπόν αυτόν το θησαυρό στις βαλίτσες του και με πολυετή πλέον πείρα στον τομέα των παραδοσιακών προϊόντων, κάνει ένα ταξίδι γεύσεων, που ξεκινά από τον κάμπο της Σαμψούντας, διασχίζει τα βουνά της Τραπεζούντας, τα παρχάρια της Σάντας και καταλήγει στο Ραγιάν (χωριό Βάθυ του Κιλκίς - έδρα της εταιρείας).

Το Ραγιάν στοχεύει να μεταφέρει ακέραιο αυτόν τον διατροφικό θησαυρό στις επόμενες γενιές και να μεταδώσει στον κόσμο την αγάπη της υγιεινής και συνάμα νόστιμης ποντιακής διατροφής.