Ιβάν Σαββίδης: Είναι μεγάλος ο Ποντιακός Ελληνισμός της Νέας Υόρκης |
Με μία εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 600 άτομα, στην οποία κυριαρχούσαν οι παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, των 100 παιδιών των χορευτικών συγκροτημένων και με τους ήχους της ποντιακής λύρας, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί» τίμησε τον επιχειρηματία, πρώην αντιπρόεδρο του ΣΑΕ πρώην Σοβιετικής Ενωσης και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, για την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό, τους Απόδημους και την Ελλάδα, Ιβάν Σαββίδη.
Ήταν μία από τις λαμπρότερες εκδηλώσεις του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης και ήταν το αποκορύφωμα της Παγκόσμιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί, της συνάντησης του Ιβάν Σαββίδη με την Ηγεσία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και των Σωματείων της, αλλά και της σύσκεψης παρουσία σημαντικών παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, από την οποία υπάρχουν προοπτικές να προκύψουν σημαντικές εξελίξεις, όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά κι όλους τους Απόδημους.
Συγκινημένος από τη θερμότατη υποδοχή που του έγινε από τους Πόντιους κι όλους τους ομογενείς της Μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης, ο Ιβάν Σαββίδης αναρωτήθηκε «πόσο μεγάλος είναι ο Ποντιακός Ελληνισμός στη Νέα Υόρκη».
«Όταν βγήκαν για να χορέψουν τα παιδάκια, κατάλαβα τότε ότι η ιστορία μας και το μέλλον του Ελληνισμού του Πόντου είναι εδώ μπροστά μας».
Ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε υπερήφανος γιατί γεννήθηκε μέσα στην Ποντιακή οικογένεια και τόνισε ότι βλέποντας τον ποντιακό ελληνισμό της Νέας Υόρκης κατάλαβε, πως πρέπει να θέσουμε υψηλούς στόχους.
«Όλοι οι στόχοι είναι στις δυνάμεις μας. Πρέπει να αναλάβουμε τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα του Ποντιακού Ελληνισμού και είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως αν μαζέψουμε τις δυνάμεις μας και ενωθούμε, θα είμαστε η πιο ισχυρή δύναμη στην Ελληνική Διασπορά.
Ο Ιβάν Σαββίδης μετέφερε επίσης τις θερμές ευχές των Ελλήνων της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και υπογράμμισε πως αν ενώσουμε τις δυνάμεις, μας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού λαού.
Τιμητική διάκριση της Πολιτείας Νέας Υόρκης επέδωσαν ο γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης κι η Βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, του δώρισε έναν πίνακα της εθνικής παρέλασης, που είχε αρέσει στον Ιβάν Σαββίδη όταν νωρίτερα επισκέφθηκε το Σταθάκειο. Παρευρέθηκε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης.
Ικανοποιημένος από την επιτυχία της εκδήλωσης, ο πρόεδρος των «Κομνηνών», Δημήτρης Μολοχίδης, δήλωσε o κόσμος ανταποκρίθηκε και προσήλθε για να περάσει λίγες ώρες μαζί με τον μεγάλο Πόντιο, τον φιλάνθρωπο και επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
«Έχει επιδείξει μεγάλο έργο σ’ όλους τους τομείς του Ποντιακού Ελληνισμού. Με το μεγάλο έργο στην Παναγία Σουμελά, τη βοήθεια προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Παγκόσμια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, το πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο στο Βερολίνο που χρηματοδότησε. Αισθανόμαστε με ταπεινότητα ότι τιμούμε το μεγάλο Έλληνα Πόντιο».
Ο κ. Μολοχίδης αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, με συμμετοχή – μεταξύ άλλων – των Φίλιπ Κρίστοφερ, Νίκου Μούγιαρη, Νίκου Λαρυγγάκη, όπου συζητήθηκαν τρόπους με τους οποίους η Διασπορά θα μπορέσει να αναγεννηθεί και να βγάλει φτερά.
«Ήταν μία σε βάθος συζήτηση που διήρκεσε δύο ώρες, που πήγε πέραν της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Επισημάνθηκε ότι η Διασπορά πρέπει να βοηθήσει σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν επιειρηματίες που προτίθενται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για όσα χρειάζονται να γίνουν στα εθνικά θέμα, στον πολιτισμό, την κουλτούρα, τη γλώσσα μας. Ως πρότυπο αναφέρθηκε η δράση των αμερικανο-εβραϊκών οργανισμών».
Ο πρόεδρος των «Κομνηνών» είπε πως ο Ιβάν Σαββίδης έμεινε ενθουσιασμένος και δεν περίμενε να έχει τέτοια δύναμη και ζωντάνια στο ποντιακό στοιχείο της Αμερικής.
«Μας είπε χαριτολογώντας ότι ίσως αυτό οφείλεται πως είμαστε μακριά από την Ελλάδα, τα προβλήματα και τη διχόνοια. Εδώ είμαστε μονιασμένοι και προσεγγίζουμε με μεγάλη αγάπη όλα τα θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού».
Επίσης ενημερώθηκε από την Παμποντιακή για τη δράση των συλλόγων, του Ιερού Ιδρύματος και του ερευνητικού κέντρου του Σικάγου και εντυπωσιάστηκε από την πρόοδο και τις δραστηριότητές τους.
Πηγή: Greek News