Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Πόντο και την Κύπρο πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά


Εκδήλωση αφιερωμένη στον Πόντο και την Κύπρο πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Πόντο και την Κύπρο πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά

Στις 15 Απριλίου 2016 στα Γιαννιτσά στο Αγαθοβούλειο 30 Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού τα παιδιά του Αγαθοβούλειου Δημοτικού και τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων Δροσιάς της Λάρνακας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Ποντιακό Ελληνισμό, την ιστορική του πορεία καθώς και την Γενοκτονία που υπέστη.

Τα Δημοτικά Σχολεία Δροσιάς, το μεγαλύτερο δημοτικό σχολείο της πόλης της Λάρνακας, έχει αδελφοποιηθεί από το έτος 2000 με το «Αγαθοβούλειο»-3ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών. Στο πλαίσιο αυτής της αδελφοποίησης, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, πολυμελής αποστολή από παιδιά της Στ’ Τάξης των Σχολείων της Λάρνακας συνοδευόμενα από εκπαιδευτικούς και γονείς επισκέπτεται τα Γιαννιτσά σε μια 5νθημερη εκπαιδευτική εκδρομή-προσκύνημα στα ιερά χώματα της Μακεδονίας, που αφήνει ανεξίτηλες εμπειρίες και βιώματα που συνοδεύουν τα παιδιά μας για το υπόλοιπο της ζωής τους.


Επί της ευκαιρίας της επίσκεψης στα Γιαννιτσά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας επισκέφθηκε το ιστορικό Ποντιακό σωματείο Γιαννιτσών. Τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος του σωματείου κ. Δημήτριος Στεφανίδης και τα μέλη του σωματείου. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΠΟΝ κατενθουσιαμένος ευχαρίστησε για την φιλοξενία και συνεχάρη για το έργο που επιτελούν, καθώς και για την πορεία και τη δράση τους.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας απηύθυνε χαιρετισμό και μεταξύ των άλλων είπε:

Είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας με την ιδιότητά του Προέδρου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής της Ποντιακής Νεολαίας.

Η σημερινή διαδικασία έχει ιδιαίτερη αξία, είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για τα σχολεία μας, όσο και για τους μαθητές μας.

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Πόντο και την Κύπρο πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά

Είναι σημαντικό ότι μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία αδελφοποίησης των σχολείων μας, μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Να υπερτονίσουμε την κοινή μας καταγωγή, τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας, τα κοινά μας έθιμα και τις παραδόσεις μας. 

Αλλά πέρα και πάνω απ αυτό η διαρκής επαφή και συνεργασία μας, βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τα κοινά μας προβλήματα, την κοινή τριβή μας με την καθημερινότητα, αλλά και να δούμε προοπτικά το κοινό μας μέλλον.

Εμείς οι Πόντιοι, εγκατασταθήκαμε τόσο στη Μακεδονία, όσο και στην Κύπρο ως αποτέλεσμα διωγμών και γενοκτονίας. Αποτελούμε ίσως το συστατικό εκείνο που ήρθε να δέσει και να ενώσει να ενισχύσει τις εσχατιές, τις άκρες του Ελληνισμού.