Στην Αρμενία βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΠΟΕ και της ΔΙΣΥΠΕ |
Την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελλήνων αποτελούμενη από τους Χρήστο-Δημήτριο Τοπαλίδη, Γιώργο Βαρυθυμιάδη, Γιάννη Χατζηελευθερίου, Αθηνά Σωτηριάδου, αμέσως μετά την άφιξη της στην Αρμενία, επισκέφτηκε, μετά από πολύωρο ταξίδι στο ορεινό οδικό δίκτυο, το Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση που βιώνει ο Αρμενικός λαός εκεί και να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς αυτόν.
Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το κοινοβούλιο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου Ashot Ghulyan. Στη σύσκεψη που ακολούθησε, όπου παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Vahram Balayan και μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Διεθνών σχέσεων, η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για την πρόσφατη παραβίαση της εκεχειρίας με την εισβολή Αζερικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Έμφαση δόθηκε στον άμαχο πληθυσμό και την εκκένωση περιοχών της μεθορίου μεταξύ των οποίων και χωριά της ελληνικής κοινότητας. Στη συζήτηση επισημάνθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί των δύο λαών οι οποίοι επισφραγίστηκαν με τη γενοκτονία που υπέστησαν αμφότεροι. Η αντιπροσωπεία δώρισε στον κ. Ghulyan συμβολικά τη ρωσική έκδοση του τόμου της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου του Κώστα Φωτιάδη. Προς τιμή της αποστολής παρατέθηκε επίσημο δείπνο.
Η 22α Απριλίου, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων στο Ναγκόρνο-Καραμπαχ (Αρτσάχ), ξεκίνησε με επίσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Karen Mirzoyan και συζητήθηκαν ζητήματα διεθνών σχέσεων και συνεργασιών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο κύριος Mirzoyan τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, όντας σε μία κατάσταση διαρκούς επιφυλακής, ιδιαίτερα δε μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις αρχές του Απριλίου, ενώ παράλληλα οφείλει να αναπτύσσεται στο εσωτερικό της πολιτισμικά εκπαιδευτικά, πολιτικά και οικονομικά, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να συμβεί με το σύνολο του ενεργού της ανθρωπίνου δυναμικού σε επιφυλακή, στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι προοπτικές και το ενδεχόμενο της ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Π.Ο.Ε. και ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. με το Αρτσάχ και ιδιαίτερα με την ελληνική κοινότητα του.
Κατόπιν τούτου η αντιπροσωπεία αφού μετέβη στα σπίτια όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και συνομίλησε μαζί τους, αναχώρησε για το Ερεβάν, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση υποδοχής των συνέδρων του 2ου Παγκοσμίου Συνεδρίου κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας, που δόθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Αρμενίας.