Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Αφιερωμένη στην οικογένεια "Υψηλαντών" η εκδήλωση του "Φάρου" Ποντίων Πατρών

Αφιερωμένη στην οικογένεια "Υψηλαντών" η εκδήλωση του "Φάρου" Ποντίων Πατρών
Αφιερωμένη στην οικογένεια "Υψηλαντών" η εκδήλωση του "Φάρου" Ποντίων Πατρών

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα ΑΙΓΛΗ, του πολυχώρου Veso Mare, στην Πάτρα, η εκδήλωση του Φάρου Ποντίων Πατρών που ήταν αφιερωμένη στη συμβολή της ένδοξης και ηρωικής οικογένειας Υψηλάντη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ένας Πόντιος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης άρχισε την Επανάσταση και ένας άλλος Πόντιος, ο αδελφός του Δημήτριος, την τελείωσε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, ευλόγησε και τίμησε με την παρουσία του, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Παντελίδης, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, εκπρόσωποι πολιτιστικών και άλλων συλλόγων και φορέων καθώς και πλήθος κόσμου, μελών αλλά και φίλων του Φάρου.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Κωτσαλίδης, «ως ιστορικός Ποντιακός σύλλογος έχουμε καθήκον να αναδεικνύουμε και να τιμούμε ηρωικές μορφές της Ελληνικής ιστορίας, που έχουν καταγωγή από τον μαρτυρικό Πόντο». 

Παρουσιάστηκε ένα θεατρικό αναλόγιο, σε ιδέα και κείμενα τα οποία ήταν βασισμένα σε ιστορικές πηγές, της καθηγήτριας Μαρίας Μοσχόβη και σε σκηνοθεσία Θοδωρή Στεφανίδη.

Ο Γιάννης Γεωργακάκης, ανέλαβε με την ξεχωριστή χροιά του την αφήγηση, ενώ ερασιτέχνες ηθοποιοί απέδωσαν θεατρικά, σκηνές από την ζωή και τα έργα των Υψηλάντων.


Με το αφιέρωμα αυτό, έγιναν γνωστές κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες από τη ζωή και την υπέροχη προσφορά αυτών των ηρωικών Ελλήνων, στον εθνικό μας αγώνα για ανεξαρτησία. Ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην προσφορά και την θυσία αυτής της ποντιακής οικογένειας.

Στη συνέχεια χορευτές και χορεύτριες, από το χορευτικό τμήμα του Φάρου, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του Πόντου, ενώ αποδόθηκαν επίκαιροι ύμνοι από τη γυναικεία βυζαντινή χορωδία «Πανύμνητος», υπό τη διεύθυνση της χοράρχου Αφροδίτης Χρυσανθακοπούλου.

Τέλος, ο κ. Κωτσαλίδης ευχαρίστησε «όλους όσους συνετέλεσαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, οι οποίοι όλοι ανταποκρίθηκαν εθελοντικά και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο κάλεσμά μας». 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απέδωσε, στην καθηγήτρια Μαρία Μοσχόβη για την ιδέα και τα κείμενα, στον Θοδωρή Στεφανίδη ο οποίος ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία την οργάνωση, τα σκηνικά και την όλη σκηνοθετική επιμέλεια του θεατρικού. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας για την παραχώρηση των κοστουμιών, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων για την παραχώρηση της αίθουσας και την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης, τη γυναικεία βυζαντινή χορωδία «Πανύμνητος» και την Αφροδίτη Σκαλτσά-Δημητρακοπούλου, υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας «Ταξιδευτές της Πρόζας», της Ένωσης Καλαβρυτινών Πάτρας για το πιστό αντίγραφο της επιστολής του Δημητρίου Υψηλάντη προς τον πρόγονό της καπετάν Ασημάκη Σκαλτσά, το οποίο και χάρισε στο Φάρο Ποντίων.

Στο τέλος της εκδήλωσης, στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν παραδοσιακά νηστίσιμα λουκούμια, σήμα κατατεθέν της Πάτρας, χορηγία της πατρινής λουκουμοποιίας Σκιαδαρέση. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, ενώ τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η γενική γραμματέας του Φάρου Βιβή Λουκοπούλου – Στεφανίδη.