Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ξεκίνησε η διημερίδα, αφιερωμένη στον Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο (Φωτογραφίες)

Ξεκίνησε η διημερίδα, αφιερωμένη στον Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο (Φωτογραφίες)
Ξεκίνησε η διημερίδα, αφιερωμένη στον Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο (Φωτογραφίες)

Τα απόγευμα της Παρασκευής, 27 Μαΐου 2016 ξεκίνησαν οι εργασίες της με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος επιστημονικής διημερίδας, αφιερωμένης στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο (Φιλιππίδη) τον από Τραπεζούντος τον Κομοτηναίο. Η διημερίδα πραγματοποιείται στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Πριν την έναρξη των εργασιών τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος. Ακολούθως ανεγνώσθη το Πατριαρχικό Γράμμα υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου εκ προσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου καθώς και μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β΄ και της Ιεράς Συνόδου υπό του εκπροσώπου αυτών Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου.

Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων εκπροσώπων και καταληκτικά το λόγο έλαβε ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβασμιώτατος Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος ευχαρίστησε όλους για την ολοπρόθυμη συμμετοχή τους και τόνισε την αξία της μνήμης των ηγουμένων ημών που ελάλησαν τον λόγο του Κυρίου και εργάστηκαν με θυσία προς δόξαν Θεού και ωφέλεια των πιστών.

Των εργασιών της Α΄ Συνεδρίας προήδρευσε ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Απόστολος Γλαβίνας, ενώ ανεπτύχθησαν οι ακόλουθες εισηγήσεις υπό των: α) Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Σχέδιον βιογραφίας του από Τραπεζούντος Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου», β) κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι πολιτικοί αγώνες του Μητροπολίτου Τραπεζούντος στον Πόντο», και γ) κ. Κωνσταντίνου Χατζοπούλου, Καθηγητού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Μητροπολίτης Χρύσανθος Φιλιππίδης και οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες της εποχής του» Των εργασιών της Β΄ Συνεδρίας προήδρευσε ο Καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ενώ ανεπτύχθησαν οι ακόλουθες εισηγήσεις υπό των: α) κ. Ευσταθίου Πελαγίδη, Ομοτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Τραπεζούντος Χρύσανθος ως Εθνάρχης του Ελληνισμού της Ανατολής», β) κ. Ευσταθίου Κεκρίδη, τ. Αναπληρωτού Καθηγητού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Σχόλια σε επιμνημόσυνο λόγο του Χρυσάνθου στη Ρωσσοκρατούμενη Τραπεζούντα», και γ) κ. Πασχάλη Βαλσαμίδη, Επίκουρου Καθηγητού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πατριαρχική αλληλογραφία του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρυσάνθου». Μετά το πέρας των εισηγήσεων επηκολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Να σημειωθεί ότι την Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζουν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Απόστολος Γλαβίνας, ο Καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, και ο Επίκουρος Καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Γεώργιος Τσιγάρας. Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής π. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, και ο Επίκουρος Καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Γεώργιος Τσιγάρας.