Η διάλεξη του Καλυμνιού για το Ποντιακό αντάρτικο |
Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η διάλεξη του δικηγόρου και ποιητή, Κωνσταντίνου Καλυμνιού, για το ποντιακό αντάρτικο, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, σε συνεργασία με την Ποντιακή Εστία, η οποία, ως γνωστόν, εξερευνεί διάφορους πρωτότυπους τρόπους, ώστε να διαδώσει ευρύτατα πληροφορίες για την Ποντιακή Γενοκτονία και έχει πρωτοστατήσει στον Αυστραλιανό αγώνα για την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας αυτής από τις αυστραλιανές Αρχές.
Στη διάλεξή του, ο Κώστας Καλυμνιός καθήλωσε κυριολεκτικά κυριολεκτικά τους παρευρισκομένους, τόσο με τις βαθύτατες γνώσεις του για το θέμα, συνδέοντάς το με τα πολιτικο-κοινωνικά γεγονότα της τότε εποχής όσο και με τη σημερινή πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, όσο και με τον συναρπαστικό τρόπο της αφήγησής του. Παρουσίασε το ποντιακό αντάρτικο ως μηχανισμό επιβίωσης σε απάντηση του συντονισμένου διωγμού των Ποντίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του εικοστού αιώνα, θεωρώντας το φαινόμενο της δημιουργίας του αντάρτικου ως τεκμήριο της διεξαγωγής γενοκτονίας εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στη συνέχεια, προέβη σε μια κριτική εξέταση ορισμένων, σχεδόν άγνωστων, συντελεστών της γενοκτονίας, όπως το φαινόμενο των μουχατζιρίδων, δηλαδή, των μουσουλμάνων προσφύγων που, εκδιωκόμενοι από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία, παροτρύνθηκαν από τις οθωμανικές Αρχές κατά την εγκατάστασή τους στη Μικρά Ασία, να εκδιώξουν το γηγενές χριστιανικό στοιχείο και να υφαρπάξουν τις περιουσίες του.
Ενθαρρυντικό υπήρξε το γεγονός ότι στη διάλεξη του Κ. Καλυμνιού η παρουσία νέων, συμπαροίκων που δεν κατάγονται από τον Πόντο, καθώς και μη Ελλήνων (ανάμεσά τους η Kathryn Gauci, καταξιωμένη συγγραφέας του βιβλίου: «The Embroiderers», που σχετίζεται με την Μικρασιατική Καταστροφή) ήταν αισθητή.
«Με τέτοιου είδους διαλέξεις που ξεφεύγουν από το στενό κλοιό του εθνικισμού, αλλά εξετάζουν όλες τις πολύπλοκες πτυχές του θέματος, εντός του πλαισίου μιας ευρύτερης ιστορικοπολιτικής πραγματικότητας» σχολίασε ο Νικόλαος Κρικέλης, πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας, «διαδίδουμε το μήνυμα ότι η Ποντιακή Γενοκτονία είναι ένα θέμα που αφορά το πανελλήνιο και οι εκδηλώσεις μνήμης της, δεν πρέπει να περιορίζονται στους Ποντίους, αλλά να αγκαλιάζουν ολόκληρο τον Ελληνισμό. Γι' αυτό, το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων εδώ απόψε είναι μη ποντιακής καταγωγής μας γεμίζει με περηφάνια και δικαιώνει τους αγώνες μας να την διεύρυνση γνώσεων και ευαισθησίας γύρω από το τραγικό αυτό γεγονός στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία».
Πηγή: Neos Kosmos