Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Με επιτυχία γίνεται ο Ακριτικός Κύκλος για 20η χρονιά στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης

Με επιτυχία γίνεται ο Ακριτικός Κύκλος για 20η χρονιά στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης
Με επιτυχία γίνεται ο Ακριτικός Κύκλος για 20η χρονιά στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιείται ο 20ος Ακριτικός Κύκλος, που διοργανώνει ο σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου 2016 και πραγματοποιείται στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας – Θράκης, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Παύλου Μελά και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Το Σάββατο

Το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιουνίου 2016, στη κεντρική σκηνή παρουσίασαν ποντιακούς χορούς το τμήμα αρχαρίων ενηλίκων και το τμήμα ενηλίκων του συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».

Χοροδιδάσκαλος των τμημάτων είναι ο Γιάννης Τοκμακίδης, στη λύρα ήταν ο Κώστας Ταμουτσίδης και στο νταούλιο ο Παναγιώτης Μόσχος.
  
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι χορευτές του λαογραφικού πολιτιστικού συλλόγου Βλάχων Ευκαρπίας «Το Άγιο Πνεύμα», με πρόεδρο τον Αστέριο Σαμαρίνα και χοροδιδάσκαλο τον Αστέριο Σταμπουλή.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους χορευτές της Ποντιακής Ένωσης Στουτγκάρδης και Περιχώρων «Η ΡΩΜΑΝΙΑ», οι οποίοι ήρθαν ειδικά για το σκοπό αυτό από τη Γερμανία.

Την αποστολή εκτός από τις νέες και τους νέους χορευτές, αποτελούσαν. Γεώργιος Αμβροσιάδης, πρώην ταμίας του συλλόγου, Ελένη Τσακιρίδη, πρόεδρος, Θεόδωρος Ανθόπουλος αντιπρόεδρος, Βικτωρία Γιώτα υπεύθυνη χορευτικού, Σοφία Μαυρίδου υπεύθυνη εκδηλώσεων , χοροδιδάσκαλος Άκης Λεοντιάδης, στη λύρα ήταν ο Κώστας Ηλονίδης και Ηλίας Προβατίδης και στο νταούλιο ο Χρήστος Ανδρονικίδης. Πάνω στη σκηνή τους συνόδευε στο τραγούδι ο Στάθης Πορφυρίδης.

Μετά την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων στήθηκε ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι με τους καλλιτέχνες, στο τραγούδι Σάββας Ζαπουνίδης, Κώστας Ζαπουνίδης, Γιώργος Αετόπουλος, στη λύρα – τραγούδι, Φόρης Απατσίδης και Στάθης Πορφυρίδης. Στη λύρα Γιώργος Ζαπουνίδης και Κώστας Ταμουτσίδης. Στο νταούλι, Κλεάνθης Σιαμλίδης, Γιώργος Ψωμιάδης και Παναγιώτης Μόσχος και στο αρμόνιο ο Άκης Γεωργιάδης.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης, ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης του ποντιακού θεάτρου, Γιάννης Γεωργιάδης.


Την Κυριακή

Οι εκδηλώσεις των επετειακών εκδηλώσεων συνεχίστηκαν την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016, με κοινωνικές εκδηλώσεις. Στις 20.00 εκδηλώσεις αγάπης από την ομάδα «μιλάμε για τον αυτισμό». Στις 20.45 τσουβαλοδρομία, αυγοδρομία και διελκυστίνδα.

Στην κεντρική σκηνή παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», το τμήμα ενηλίκων, το χορευτικό όμιλο δυτική Θεσσαλονίκης «Το Σεργιάνι», και την Ένωση Ποντίων Πολίχνης.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμφανίστηκαν: λύρα – τραγούδι, ο Θεόφιλος Πουταχίδης, τραγούδι Πόλυς Ευφραιμίδης, Άκης Πετρίδης, στη λύρα, Φίλιππας Κεσαπίδης, Αλέξης Ιωαννίδης. Στο νταούλι, Κλεάνθης Σιαμλίδης, Γιώργος Ψωμιάδης, Παναγιώτης Μόσχος και στο αρμόνιο ο Στέλιος Βουλγαρίδης.

Την Δευτέρα

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 με την παρουσίαση του συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», με αναδρομή στον Πόντο μέσα από μουσικοχορευτικά δρώμενα, σε επιμέλεια του Αμανάτιου Πετρίδη.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο τραγούδι είναι, ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, στη λύρα – τραγούδι ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιώργος Μωυσιάδης, στο λύρα – αγγείο Δημήτρης Παπαδόπουλος, στο νταούλι Κλεάνθης Σιαμλίδης, Γιώργος Ψωμιάδης, Παναγιώτης Μόσχος, στο αρμόνιο ο Άκης Γεωργιάδης και στο αγγείο ο Μάριος Σπιαπανίδης.
Έκθεση για τους πρόσφυγες

Σε όλη τη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων του 20ου Ακριτικού Κύκλος, υπάρχει η έκθεση με θέμα τους πρόσφυγες σε επιμέλεια του Σπύρου Λαζαρίδη, ο οποίος και ξεναγεί τους επισκέπτες για την πορεία της προσφυγικής εγκατάστασης.