Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Το μνημείο Γενοκτονίας στον Πειραιά θα έχει διττή σημασία

Το μνημείο Γενοκτονίας στον Πειραιά θα έχει διττή σημασία
Το μνημείο Γενοκτονίας στον Πειραιά θα έχει διττή σημασία

Της Άννα Βακόντιου…

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά εγκρίθηκε η ανέγερση Μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αλεξάνδρας με την ταυτόχρονη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

Το όλο εγχείρημα δρομολογήθηκε με την πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, οι οποίοι πρότειναν να τοποθετηθεί ένα σημαντικό μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας σε ένα από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Στο Κανάλι 1 μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντώνης Παυλίδης, ο οποίος χαιρέτισε με ενθουσιασμό και ευχαρίστηση την οριστικοποίηση της απόφασης ανέγερσης του μνημείου, την οποία χαρακτήρισε «μια σπουδαία στιγμή όχι μόνο για τον δήμο του Πειραιά, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.», ενώ ταυτόχρονα παρέθεσε και το ιστορικό της υπόθεσης: «Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015. Στείλαμε επιστολές στους 5 μεγάλους δήμους-λιμάνια της χώρας που υποδέχθηκαν πρόσφυγες , προτείνοντας την ανέγερση μνημείων Γενοκτονίας σε εμφανή σημεία των λιμανιών προς τη θάλασσα, από όπου κατέφθασαν οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες πρόγονοί μας. Στο αίτημά μας αυτό μέχρι στιγμής μόνο ο Δήμος Πειραιά έχει ανταποκριθεί. Από τους υπόλοιπους δήμους δεν είχαμε μέχρι στιγμής κάποια ανταπόκριση. Ο Πειραιάς όμως δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα.»

Παράλληλα, ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στη διττή υπόσταση αυτού του μνημείου. Από τη μια θα αποτελεί ένα αξιοθέατο, ένα σημείο της πόλης  με αξία αισθητική και από την άλλη θα διαθέτει συμβολικές  και ιστορικές προεκτάσεις, μιας και εκφράζει τα πολιτιστικά και κοινωνικά κατάστιχα ενός ολόκληρου γένους που εκπατρίστηκε με έναν τόσο ανηλεή και βίαιο τρόπο.

Η ανέγερση του μνημείου στην πλατεία Αλεξάνδρας –  μια πραγματικά μεγάλη πλατεία, που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο χώρος που περιβάλλει ένα τέτοιο μεγαλειώδες μνημείο – θα είναι καταρχάς από άποψη αισθητική ένα κόσμημα για την πόλη του Πειραιά, αλλά θα αποτελεί ταυτόχρονα και έναν τεράστιο συμβολισμό, όχι μόνο για κάθε Πόντιο, αλλά για κάθε άνθρωπο που είναι στον πλανήτη. Το έγκλημα της Γενοκτονίας είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας . Ο δήμος Πειραιά με αυτήν ακριβώς την απόφασή του αυτό το μήνυμα εκπέμπει.»

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών εξέφρασε εν τέλει από καρδιάς της ευχαριστίες του τόσο προς το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά κυρίως προς τους δημότες του Πειραιά, που αγκάλιασαν αυτήν την απόφαση.