Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Δεν θα συμμετάσχει στο έκτακτο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο

Δεν θα συμμετάσχει στο έκτακτο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο
Δεν θα συμμετάσχει στο έκτακτο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο

Την απόφασή της να μην συμμετάσχει στο έκτακτο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, γνωστοποίησε με επιστολή της η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά».

Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες ανά τον κόσμο.

Στην επιστολή της η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο αναφέρει πως:

Λαμβάνοντας υπ' όψη:
1. Την απόφαση της από 4 Ιουλίου 2016 του Διοικητικού μας Συμβουλίου και αφού λάβαμε υπ’ όψη το ιστορικό της ίδρυσης και πορείας του ΔΙΣΥΠΕ.
2. Την απόφαση 21671/2007 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με την οποία απορρίπτει το αίτημα του νυν προέδρου του ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ. και της ομάδος του για την δημιουργία τριτοβάθμιου ποντιακού οργάνου με την αιτιολογία ότι από δεκαετίας ήδη λειτουργεί το ΠΑ.Σ.Π.Ε. ,την οποία θεωρούμε νόμιμη και λογική.
3. Τις επιστολές του μέλους μας πρ. Προέδρου της αδελφότητας Τορόντο κ. Νικολάου Κοτσαμποϊκίδη και πρώτου Πρόεδρου του ΠΑ.Σ.Π.Ε., προς το Σωματείο μας την Παμποντιακή Ομοσπονδία και το ΠΑ.Σ.ΠΕ, όπου με στοιχεία τεκμηριώνει τον ουσιαστικό ρόλο και προσφορά του ΠΑ.Σ.Π.Ε. και την μη λήψη νόμιμης απόφασης από την ομοσπονδία Η.Π.Α. ΚΑΝΑΔΑ για διαγραφή από το ΠΑ.Σ.Π.Ε.
4. Τη γραπτή ενημέρωση μας από τον πρώην πρόεδρό μας κ. Νίκο Χριστοφορίδη για τα τεκταινόμενα στο Σικάγο στις 26 Απριλίου 2014 στο Προ-Συνέδριο Παμποντιακής Ομοσπονδίας.
5. Την από 1 Ιανουαρίου 2011 επιστολή του Ιβάν Σαββίδη με την οποία καταγγέλλονται μέλη του Δ.Σ. ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. για αυταρχική όσο και αντιδημοκρατική συμπεριφορά και καλούνται όλες οι Ομοσπονδίες των χωρών της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ. για αποχώρηση από το ΔΙΣΥΠΕ.
6. Τις οκτώ επιστολές καταγγελίας και αποχώρησης από το ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε των Ομοσπονδιών από τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ. και την Κύπρο και ιδιαίτερα την επιστολή της προέδρου της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Αλεξάνδρας Προτσένκο –Πιτσατζή από το 2011, με την οποία καταγγέλλει τον αυταρχισμό του κ. Παρχαρίδη και παρομοιάζει την συμπεριφορά του, παρόμοια με αυτή του ΣΤΑΛΙΝ.
7. Τις επιστολές της Ομοσπονδίες Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας του 2013 δια του προέδρου της Στεφανίδη Παναγιώτη, με τις οποίες με σαφήνεια δηλώνεται η μη συμμετοχή τους στο ΔΙΣΥ.Π.Ε. καθώς και της τότε εκλογικές διαδικασίες.
8. Την επιστολή του πρώην προέδρου μας Νίκου Χριστοφορίδη προς την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά για τη ΔΙΣΥΠΕ, με την οποία με σαφήνεια ξεκαθαρίζεται ότι ουδέποτε η Ομοσπονδία μας ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες αποχώρησης της από το ΠΑ.Σ.Π.Ε. και εν συνεχεία εγγραφής της στη ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.  
9. Την από 15 Ιουλίου 2013 επιστολή του Τάσσου Σιδηρόπουλου, Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ποντίων Ευρώπης, με την οποία ευθέως καταγγέλλονται σειρά παρατυπιών της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και η διαφορετική άποψη συλλόγων της Γερμανίας για την εγγραφή της ομοσπονδίας τους σε αυτόν φορέα.
10. Η με αρ.πρωτ. 80 / 13-06-2016 επιστολή της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων που στην δύναμή της έχει επτά από τους εννέα ποντιακούς συλλόγους που λειτουργούν στην Αυστραλία και με σαφήνεια αφού πρώτα καταγγέλλεται η διασπαστική λειτουργία της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε., με σαφήνεια δηλώνεται ότι παραμένει μέλος του ΠΑ.Σ.Π.Ε. και καλεί όλους που επαγγέλλονται την ενότητα, να προχωρήσουν στην υιοθέτηση της πρότασης του ΠΑ.Σ.Π.Ε. για την διάλυση και των δύο τριτοβάθμιων οργάνων και την δημιουργία ενός νέου Παγκόσμιου οργάνου με ίση συμμετοχή όλων και δημοκρατικές δομές λειτουργίας.
11. Τη νεότερη χθεσινή ανάρτηση στο e-Pontos του ιδρυτικού μέλους και γράφοντα το καταστατικό (σ.σ. καταστατικό της ΠΟΕ) Γιάννη Αποστολίδη, πρόεδρου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης για τα τραγικά λάθη της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και του προέδρου του αλλά και τις δεκάδες διαμαρτυρίες συμπατριωτών μας που επικοινωνούν και μαζί μας και εκφράζουν την αγανάκτηση και τον θυμό τους για τον συνεχιζόμενο πολυκερματισμό του Ποντιακού χώρου.
12. Tην αδιάλλακτη στάση του Δ.Σ. της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. στην από 10-6-2016 ανοιχτή πρόσκληση του ΠΑ.Σ.Π.Ε. που τους απεστάλει και τέθηκε υπόψη μας, για συνάντηση των Δ.Σ. και συζήτηση με θέμα την ανασυγκρότηση του Ποντιακού χώρου, από μηδενική βάση.

Αποφασίζουμε τη μη συμμετοχή μας στο εν λόγω έκτακτο συνέδριο, επιφυλασσόμενοι δια παντός νομίμου δικαιώματός μας.