Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Φωτογραφίζει το Ποντιακό χωριό του για 30 και πλέον χρόνια

Φωτογραφίζει το Ποντιακό χωριό του για 30 και πλέον χρόνια
Φωτογραφίζει το Ποντιακό χωριό του για 30 και πλέον χρόνια

Φωτογραφίζει το χωριό του για 30 και πλέον χρόνια και έχει στην κατοχή του 1.500 dvd με υλικό που κινηματογράφησε εκείνος στη διάρκεια τριών δεκαετιών, ακολουθώντας την πορεία του χωριού του, του Θρυλορίου, και των ανθρώπων του στο πέρασμα των ετών

της Δήμητρας Συμεωνίδου

Εμένα φωτογραφίζεις, με ρωτάει και γελάει όταν βλέπει στραμμένο τον φακό μου προς το μέρος του. Έχει συνηθίσει να φωτογραφίζει και όχι να τον φωτογραφίζουν. Είναι ο εθελοντής φωτογράφος του Θρυλορίου για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, είναι ο άνθρωπος που έχει στην κατοχή του όλο το αρχείο των όσων έχουν κατά καιρούς συμβεί στον δραστήριο αυτό ποντιακό χωριό, από εκδηλώσεις μέχρι παιχνίδια, στιγμές και επισκέψεις. Ο Δημήτρης Αποστολίδης είναι ο άνθρωπος "πίσω" από την αεικίνητη πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς" Χρύσα Μαυρίδου. Μπορεί εκείνη να οργανώνει, να καθοδηγεί και να αναδεικνύει με την δράση της πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού του μικρού αυτού χωριού, όμως εκείνος είναι εκεί για να καταγράψει τα πάντα. Να καταγράψει όσα πρέπει να γίνουν εικόνες και βίντεο για να μείνουν ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Πόσα χρόνια φωτογραφίζεις, τον ρωτάω συναντώντας τον στην υποδοχή του λειψάνου της Αγίας Ελένης από την Σινώπη Πόντου στο ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Θρυλόριο. Προσπαθεί να θυμηθεί, 30 χρόνια, μου αποκρίνεται, ίσως και περισσότερα, κρατώντας στο χέρι του την κάμερα. "Έχω κάψει τουλάχιστον τρεις κάμερες", μου λέει όταν παρατηρεί ότι φωτογραφίζω την μηχανή του. Έχει στην κατοχή του 1.500 dvd με υλικό που κινηματογράφησε εκείνος στη διάρκεια τριών δεκαετιών, ακολουθώντας βήμα - βήμα την πορεία του χωριού του και των ανθρώπων του στο πέρασμα των ετών.

Όσο εγώ τον φωτογραφίζω, εκείνος κάνει το ίδιο, χωρίς βέβαια να κρύβει την αμηχανία του, αφού βρίσκεται στη θέση όσων εκείνος αποτυπώνει με τον φακό του. Χαμογελάει και συνεχίζει να μαγνητοσκοπεί μία ακόμα εκδήλωση στο Θρυλόριο, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το πολύτιμο αρχείο του. 

Πηγή: Χρόνος