Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 18η χρονιά το «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» (Φωτο - Video)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 18η χρονιά το «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 18η χρονιά το «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων»

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 18η συνεχή χρονιά το «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» στον Ιερό χώρο της Ιεράς Μονής «Παναγία Σουμελά» στην Καστανιά Ημαθίας, από τις 14 έως και τις 17 Ιουλίου. Πάνω από 450 νέοι και νέες, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα αλλά και τον Απόδημο Ελληνισμό, συμμετείχαν στις τετραήμερες εκδηλώσεις.

Τους νέους καλωσόρισε ο ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σούμελα κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, ενώ την έναρξη του Συναπαντήματος κήρυξε Πρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων. Ειδικότερα, για επιτυχία του συναπαντήματος που θα αποτελέσει σαφή απάντηση «σε όλους εκείνους που κατά καιρούς αμφισβητούν τη δύναμη, την ιστορία και τις θυσίες του ποντιακού ελληνισμού και σε όλους εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία, διαγράφοντας, ό,τι δεν τους αρέσει», έκανε λόγο ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ Παντελεήμων.

Παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις και απηύθυναν χαιρετισμό: Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Μάρκος Μπόλαρης, ο Βουλευτής Ημαθίας της Ν.Δ κος Κώστας Βεζυρόπουλος, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ κος Γιώργος Λαζαρίδης, η Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Χαρά Κεφαλίδου, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς και ο δήμαρχος Βεροίας κός Βοργιαζίδης.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σημαντικές εισηγήσεις από τους: κο Θεόφιλο Πουταχίδη Αναπ. καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κα Κυριακή Χριστοφορίδου, τον κο Θεοδόση Κυριακίδη δρ Ιστορίας, την κα Σοφία Αμπερίδου ζωγράφο-αγιογράφο, την κα Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου Αρχιτέκτονα, τον κο Χριστόφορο Μαβίδη θεολόγο. Οι νέοι έλαβαν μέρος σε συζητήσεις με θέματα που αφορούσαν στον Ποντιακό Ελληνισμό και κατέληξαν σε ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται στην Ιστορική Μονή της Παναγία Σουμελά στον αλησμόνητο Πόντο ότι δεν έδωσε άδεια πραγματοποιήσεις της Θείας Λειτουργίας για την εορτή του 15Αυγούστου. Ευελπιστούν ότι αυτή η απόφαση για ένα θέμα τόσης μεγάλης σημασίας για όλους εμάς του Έλληνες Ποντιακής καταγωγής, να είναι συγκυριακό και να μην αποτελέσει προάγγελο για επιστροφή στο παρελθόν.


Επίσης αναφέρθηκαν στο ψήφισμα ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός, πρέπει ενωμένος να πετύχει την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.

Μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής παρουσίασαν ένα μουσικό Δρώμενο αφιερωμένο στην Μαρτυρική Σάντα.

Αυτή τη μνήμη τη σφράγισαν και με τα σώματα τους, με τα οποία σχημάτισαν μπροστά από τον Ι. Ναό της Παναγίας Σουμελά τη φράση «Αροθυμώ σε πατρίδα». Ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο με επίκεντρο τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά και παράλληλα και ως μια υπόσχεση στον εαυτό τους.

Τιμώμενα πρόσωπα για το 18ο Συναπάντημα ήταν ο Ποντιακής Καταγωγής Θεσσαλονικιός κος Βασίλης Καρράς για την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι, όπου μετά την βράβευσή του δήλωσε «Θέλω να με καλεί κάθε χρόνο η νεολαία, όχι για να με τιμάει, αλλά για να τους τιμώ. Είμαι μαζί τους μία γροθιά, για να ξαναγίνω νέος», και ο 83χρόνος παλαίμαχος λυράρης και στιχουργός Νίκος Σοφιαννίδης που έπαιξε παραδοσιακά τραγούδια μαζί με νέους λυράρηδες μέλη του Συναπαντήματος. Αυτή η προσφορά αξίζει περισσότερο από όλα τα χρόνια που έδωσα στην ποντιακή παράδοση, δήλωσε συγκινημένος ότι είναι το μετάλλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας μας. Αυτό αξίζει τα πάντα».

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια, στο Μνημείο Σάντας, από εκπροσώπους της οργανωτικής επιτροπής του Συναπαντήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».


Κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος γυναίκες-μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυδενδρίου «ο Φάρος» έδειξαν την προετοιμασία και την συνταγή στην πράξη του Ποντιακού φαγητού "Τανωμένον σουρβά" τον οποίο στην συνέχεια μοίρασαν σε όλα τα μέλη του συναπαντήματος μαζί με διάφορα παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

Οι νέοι και οι νέες του 18ου Συναπαντήματος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση του Ποντιακό Συλλόγου Κολχικού Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας, «Έναν σπυρίν θυμίαμα».

Σημαντική και καταλυτική ήταν η παρουσία της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών αποστολών Ελλάδος που για τέσσερις ημέρες προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στον χώρου του Ιερού Προσκυνήματος.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την απονομή τιμητικών διακρίσεων στους συμμετέχοντες και την συγκρότηση της νέας Οργανωτικής επιτροπής για το 18ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων το 2016.

Τιμήθηκε για ακόμη μια φορά η προσφορά και το έργο του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ιδιαιτέρως η προσφορά τους που σχετίζεται με τη νέα γενιά.