Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

Ο μοναδικός πολιτισμικός θησαυρός της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου

Ο μοναδικός πολιτισμικός θησαυρός της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου
Ο μοναδικός πολιτισμικός θησαυρός της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου

Παρακολουθείστε στο video που ακολουθεί συνέντευξη του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας κ. Φώτη Φανιάδη, για τον μοναδικό πολιτισμικό θησαυρό της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης, που διασώζει η "Λέσχη" και στόχος της είναι να συντηρηθούν οι 973 τόμοι των σπανίων τόμων της, μεταξύ αυτών και ο δερματόδετος τόμος των Απάντων του Αριστοτέλη, που εκδόθηκε το 1550 μ.χ!

Σημαντικά τα όσα μας λέει ο πρόεδρος και η ειδική γραμματέας του συλλόγου κ. Βάσω Καραγιαννοπούλου για τα βιβλία, αλλά και τους στόχους της διοίκησης, αναφορικά με την συντήρηση και τοποθέτηση τους, είτε στον χώρο της παλιάς δημοτικής βιβλιοθήκης "Τουρπάλη", είτε σε άλλο κτίριο, το οποίο θα καταδείξει η μουσειολογική μελέτη που πραγματοποιεί ο δήμος και θα παραδοθεί μέσα στο Φθινόπωρο στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ξεκινήσει από εκεί και πέρα η διαδικασία ένταξης του κτιρίου σε πρόγραμμα, ώστε να είναι κατάλληλο να φιλοξενήσει, πέραν των βιβλίων και τα θρησκευτικά κειμήλια που φυλάσσονται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη.

Σημαντικά επίσης τα όσα μας λέει ο πρόεδρος για την προσπάθεια της "Λέσχης" να βρεθούν τα χρήματα για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού συντήρησης των τόμων,με αντίστοιχα να υπάρχουν μόνο στο Άγιον Όρος και την Πάτμο, αλλά και η επιβεβαίωση των καλών σχέσεων του με την δημοτική αρχή της Νάουσας. "Πάμε χέρι, χέρι με την δημοτική αρχή, την Π.Ε Ημαθίας και τα ποντιακά σωματεία της περιοχής μας, έχοντας έναν πολύ μεγάλο στόχο", τονίζει ο κ. Φανιάδης.