Στο στιγμιότυπο από την κατάθεση στεφάνου διακρίνονται ο Μητροπολίτης Μελόης Φιλόθεος, ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης και ο Κώστας Τσιλφίδης |
Μια πολυθεματική εκδήλωση έμπνευσης, αφύπνισης και απότισης τιμής πραγματοποίησε το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» των Ποντίων των ΗΠΑ και Καναδά στον ιδιόκτητο χώρο του Ιερού Ιδρύματος στο West Milford, NJ το περασμένο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.
Την εκτέλεση αθώων ανθρώπων, τον εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης και την καταπάτηση ανθρωπίνων αξιών και δικαιωμάτων από πρακτικές και χέρια ζωσμένα με απύθμενο φανατισμό ανέδειξε η εν λόγω εκδήλωση του Ιερού Ιδρύματος και κατέδειξε ότι ο φανατισμός, ιδιαίτερα ο θρησκευτικός αλλά και εθνικός φανατισμός, καρατομεί, λεηλατεί, βιάζει και τρομοκρατεί διαχρονικά, μέχρι και τις μέρες μας, την υφήλιο.
Ο μήνας Σεπτέμβριος έχει καταγραφεί ιστορικά ως ο μήνας πολλαπλών σχετικών φρικαλεοτήτων από φανατισμένους που έδρασαν στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και της Ιωνίας, στην Βασιλεύουσα και πιο πρόσφατα τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η εκδήλωση κατέδειξε τον πολυδιάστατο ρόλο που διαδραματίζει αλλά και τον σημαντικό πολυμέτωπο αγώνα που δίνει το Ιερό Ιδρυμα για προώθηση και επίλυση των μείζονων δίκαιων θεμάτων της Ρωμιοσύνης αλλά και για εκπαίδευση και συνάμα επαγρύπνηση της σπουδαίας Ομογένειάς μας και προβολής του Φιλελληνισμού, αυτού του τεράστιου και ανυπολόγιστου εθνικού μας κεφαλαίου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολιτικοί, πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Συλλόγων, καθώς και πλήθους ομογενών, που ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της Νέας Υόρκης, του Κονέκτικατ και της Νέας Ιερσέης για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, αλλά και στα θύματα των θηριωδιών των Τούρκων στη Σάντα και την Αμάσεια του Πόντου το 1921, της μεγάλης καταστροφής του Ελληνισμού της Σμύρνης, και Ιωνίας γενικότερα, τον Σεπτέμβριο του 1922, αλλά και στα θύματα της βαρβαρότητας των Σεπτεμβριανών στην Κωνσταντινούπολη το 1955.
H φοιτήτρια Λουίζα Μολοχίδου, o Αλέξανδρος Στεφανίδης και ο Γεώργιος Πετρίδης, οι οποίοι ανέλαβαν την παρουσίαση του προγράμματος |
Ειδική μνεία έγινε και για τον αείμνηστο Νίκο Κεφαλίδη, Μέγα Ευεργέτη του Ιερού Ιδρύματος ο οποίος ως γνωστόν (πρόσφατα εξέδωσε ο «Ε.Κ.» ειδικό αφιέρωμα στο σημαντικό του έργο) έχασε απρόσμενα και τραγικά τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα της πτήσης Swissair 111 την 2α Σεπτεμβρίου 1998.
Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση έδωσε το παρών και ο πολιτειακός βουλευτής του Ροντ Αϊλαντ κ. Λου (Λεωνίδας) Ραπτάκης. Παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά κ. Κώστας Τσιλφίδης, το μέλος του συμβουλίου Επιτρόπων της AHEPA κ. Ηλίας Τσεκερίδης, οι πρόεδροι των Ποντιακών Συλλόγων «Κομνηνοί Νέας Υόρκης» και «Πόντος» του Κονέκτικατ κ. Δημήτρης Μολοχίδης και Γιώργος Τσιλφίδης, αντίστοιχα, και ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.
Η εκδήλωση άρχισε με Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στο παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελά χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μελόης κ. Φιλοθέου με βοηθό τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Νίκα. Ακολούθησε πάνδημη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων αλλά και των κεκοιμημένων μελών του Ιδρύματος.
Αμέσως μετά, κλήρος, επίσημοι και λαός κατευθύνθηκαν υπό το φως των κεριών στο μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας όπου και κατατέθηκε στεφάνι. Ακολούθησε πρόγραμμα αφιερωμένο στα σημαντικά αυτά γεγονότα που σημάδεψαν τον Ελληνισμό για πάνω από 90 χρόνια και το αμερικανικό έθνος για τα τελευταία 15 χρόνια. Το αφιέρωμα που συνοδευόταν από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό επιμελήθηκε και παρουσίασε η Νεολαία του συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί».
Από αριστερά διακρίνονται οι Ηλίας Τσεκερίδης, Λεωνίδας Ραπτάκης (πολιτειακός Γερουσιαστής Ροντ Αϊλαντ), Μητροπολίτης Μελόης Φιλόθεος και π. Γεώργιος Νίκας |
Εισηγήτρια του προγράμματος ήταν η φοιτήτρια Λουίζα Μολοχίδου και συμπαρουσιαστές οι Αλέξανδρος Στεφανίδης και Γεώργιος Πετρίδης.
Για πρώτη φορά στην Ομογένεια ο γερουσιαστής της πολιτείας του Ροντ Αϊλαντ κ. Λου Ραπτάκης ανακοίνωσε ότι πέρασε στην πολιτειακή Bουλή ειδικό ψήφισμα που αναγνωρίζει όλες τις γενοκτονίες και με το σχετικό νομοσχέδιο 2016 – S 2396 πλέον όλες οι γενοκτονίες θα διδάσκονται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης της πολιτείας του.
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε το δικαιολογημένο χειροκρότημα του κοινού και όλων των εκπροσώπων, που βλέπουν έτσι να δικαιώνονται οι προσπάθειες που καταβάλουν για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και όλων των χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας και της Θράκης γενικότερα από τους Οθωμανούς, τους Νεότουρκους και Κεμαλιστές στη συνέχεια την περίοδο 1914-1923.
Κοινό χαρακτηριστικό των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν και στις τρεις αυτές περιόδους της Ιστορίας, δηλαδή από την εποχή των φρικαλέων και απάνθρωπων εξοντώσεων και εθνικών εκκαθαρίσεων του Κεμάλ Ατατούρκ, των ομοϊδεατών και οπαδών του μέχρι τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Αλ Κάιντα, διαπράχτηκαν από χέρια οπλισμένων με φανατισμό και στράφηκαν κατά αθώων, στράφηκαν κατά της ανθρωπότητας. Επρόκειτο για τραγικά γεγονότα που ξετυλίχτηκαν μέσα από πορείες φανατισμού και εκδίκησης, μέσα από ενέργειες μίσους, τρομοκρατίας και καταστροφής.
Η ενεργός συμμετοχή και σύμπραξη των νεολαίας ήταν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που τόνισαν στους χαιρετισμούς τους όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Ο δε πολιτειακός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης έδωσε έμφαση και στις επιτυχημένες πολιτικές του πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Ο λόγος του Μητροπολίτη Φιλοθέου, πάντα πνευματικά μεστός και άμεσος, ενέπνευσε με υψηλά μηνύματα πίστης, αγάπης, συνεργασίας και ομόνοιας τους καλεσμένους αλλά και επαγρύπνησης στις εθνικές μας επάλξεις. Εξάλλου και ο ίδιος κατάγεται από την Πόλη και έχει βιώσει διαχρονικά την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων της εκεί μειονότητάς μας.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πολιτιστικού σκέλους του προγράμματος το Δ.Σ. του Ιερού Ιδρύματος παρουσίασε στον Μητροπολίτη κ. Φιλόθεο μια τούρτα με την ευκαιρία των 92 γενεθλίων του. Ο κ. Μελόης ευχαρίστησε όλους για τις ευχές τους.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ