Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Οργανώνεται συστηματικά η διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου

Οργανώνεται συστηματικά η διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου
Οργανώνεται συστηματικά η διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου

του Θέμη Απατσίδη

Η αναζωογόνηση της ποντικής διαλέκτου και η παράταση της βιωσιμότητας της είναι το μεγάλο στοίχημα της κοινής προσπάθειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Τα τρία τελευταία χρόνια λειτουργούν τμήματα ποντιακής με πρωτοβουλία του Συνδέσμου σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης και τώρα ξεκινά το Σχολείο Ποντιακής στο ΠΑΜΑΚ, με στόχο την έρευνα και τη δημιουργία μεταπτυχιακού.

Διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο διδασκόντων της ποντιακής διαλέκτου, διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου την Τρίτη 30 και την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016. Η πανηγυρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016, με κυβερνητική εκπροσώπηση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και τον Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης Παυσανία Παπαγεωργίου. Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αναφερόμενοι στην ποντιακή διάλεκτο σήμερα, εννοούμε το επικρατέστερο των επτά ιδιωμάτων, δηλαδή το ιδίωμα της Τραπεζούντας, Ματσούκας, Σάντας και Χαλδίας, που μιλιόταν από το 90% του ποντιακού ελληνισμού, τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας Δημήτρης Τομπαΐδης. Σχετικά με το μέλλον της ποντιακής διαλέκτου σημείωσε πως είναι κοινή πεποίθηση όλων των μελετητών πως μοιραία κάποτε θα εξαφανισθεί, εξαιτίας της καταλυτικής επίδρασης της κοινής νεοελληνικής. Η χρήση της σήμερα ως δεύτερης γλώσσας έχει χαρακτήρα επιβεβαίωσης της ποντιακής ταυτότητας του ομιλητή και συναισθηματικής εκδήλωσης της επιθυμίας διατήρησής της. Όμως, η συστηματική προσπάθεια του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, συμβάλλει αισθητά στην τόνωση της αντίστασης της ποντιακής διαλέκτου στη φθορά του χρόνου.

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης υπογράμμισε πως η συνεργασία του πανεπιστημίου αποτελεί νοσταλγία της ιστορίας και αναζήτηση ενός παρελθόντος που έχει τις ρίζες του στα βάθη της ιστορίας. Ο αναπληρωτής καθηγητής Γιάννης Μαυρίδης παρουσίασε τη δυνατότητα του Πανεπιστημίου να αναλάβει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας moodle, σε περιοχές που δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι διδάσκοντες αλλά και στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκε το νέο διορθωμένο εγχειρίδιο εκμάθησης της ποντιακής από την Ανατολή Καριπίδου. Η Αλκμήνη Θεοδωρίδου παρουσίασε την νέα έκδοση του Συνδέσμου, τη Γραμματική της Ποντιακής Διαλέκτου.

Μεταξύ των άλλων, αυτό που είχε τοπικό χρώμα Εορδαίας ήταν η παρουσίαση της φιλολόγου Αναστασίας Κορκοτίδου με θέμα «Μια ιδιότυπη διδακτική προσέγγιση:  Η πορεία προς τον Πόντο του μαραθωνοδρόμου Γιώργου Ζαχαριάδη». Στο σεμινάριο αναπτύχθηκαν θέματα για το ποντιακό τραγούδι, τη διατροφή και το παραμύθι, ενώ το διήμερο έκλεισε με θεατρικό δρώμενο.

Πηγή: e-Ptolemeos

Σχετικά θέματα

- Ξεκίνησε το σεμινάριο για τους διδάσκοντες της Ποντιακής διαλέκτου