Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Γλέντι ως το πρωί στην Ποντιακή Βραδιά στη Νέα Νικομήδεια

Γλέντι ως το πρωί στην Ποντιακή Βραδιά στη Νέα Νικομήδεια
Γλέντι ως το πρωί στην Ποντιακή Βραδιά στη Νέα Νικομήδεια

του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Πάνω από 1000 άτομα κατέκλυσαν κάθε γωνιά του αύλειου χώρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Νικομήδειας και συμμετείχαν στην Ποντιακή βραδιά, που διοργάνωσε ο τοπικός Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αριστοτέλης», δημιουργώντας ένα σκηνικό έκρηξης χαράς, κεφιού και διασκέδασης μέχρι πρωΐας, με ποντιακά άσματα των Ποντίων καλλιτεχνών Στάθη Νικολαϊδη και Ανδρέα Μαυρόπουλου (τραγούδι – λύρα), συνοδευόμενων και από το λυράρη Γιώργο Ατματζίδη.

Μάλιστα, η επιλογή των ανθρώπων του συλλόγου να διοργανώσουν την Ποντιακή βραδιά την Κυριακή (21 Αυγούστου) κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, καθώς υπήρξε «γενέθλια» μέρα για τη Ν. Νικομήδεια, την οποία δημιούργησαν οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων του χωριού πριν από 94 χρόνια, έχοντας οι ίδιοι πιο πριν εκδιωχθεί από τις πατρογονικές εστίες τους (σε Μικρά Ασία και Πόντο) και κυνηγηθεί από τους αιμοσταγείς Τσέτες του Τοπάλ Οσμάν και Μουσταφά Κεμάλ, μέχρις ότου πατήσουν το πόδι τους στη Μητέρα Πατρίδα, την Ελλάδα και καταλήξουν εδώ.

Το «παρόν» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Παιδείας Στέλιος Ασλάνογλου και Γιώργος Σοφιανίδης αντίστοιχα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Στέργιος Διαμάντης και Δημήτρης Τραπεζανλής, η πρόεδρος του Τ.Δ. Ν. Νικομήδειας Χριστίνα Σταφυλλίδου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευστάθιος Χωραφάς» Πατρίδας, του Συλλόγου Ποντίων Μελίκης και Περιχώρων, του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου και Σταυρού, του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, της Ποντιακής Θεατρικής Σκηνής Πιερίας, η πρόεδρος του Τ.Δ. Διαβατού Τασούλα Βοργιαζίδου, κάτοικοι της Ν. Νικομήδειας αλλά και αρκετοί επισκέπτες από τις γύρω περιοχές.

Βραβεύσεις

Λίγο πριν ξεκινήσει η ποντιακή βραδιά, ο σύλλογος προέβη σε δύο τιμητικές διακρίσεις. Η πρώτη τιμητική διάκριση είχε να κάνει με τον αριστεύσαντα 17χρονο μαθητή της Β' Λυκείου Μακροχωρίου Δημήτρη Αμανατίδη και παιδί με ειδικές ανάγκες και η δεύτερη τιμή αποδόθηκε στο πρόσωπο της Ελένης Τσουλφαϊδου-Κωστογλίδου για την προσφορά της στο σύλλογο.

Ακολούθησαν ποντιακοί χοροί (Ομάλ, Τρυγώνα, Πατούλα, Κότσαρι, Ουτσαϊ, Κοτσαγκέλ) από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, υπό την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων Νίκου Σταφυλλίδη και Γιώργου Τραπεζανλή και με το μικρό Νικολάκη Κωστογλίδη στη λύρα, ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε το ποντιακό γλέντι, το οποίο κράτησε μέχρι τις 4 το πρωί της Δευτέρας (!), με όλους να αποχωρούν και να δίνουν υπόσχεση να συνευρεθούν του χρόνου, την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο!

Πηγή: Ημερήσια