Ανάδειξη του θέματος της Γενοκτονίας στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων |
Με ιδιαίτερη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών την για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του ποντιακού ζητήματος, την ευρωπαϊκή και διεθνή αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης των θυμάτων του κεμαλισμού.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι «για πολλά χρόνια καλλιεργήθηκε η πεποίθηση ότι η λήθη της ιστορίας, δηλαδή η συγκάλυψη και η αποσιώπηση, μπορεί να οικοδομήσει ένα νέο ειρηνικό μέλλον ανάμεσα στους λαούς. Η παραγνώριση της ιστορίας, όμως, και η εξάλειψη του παρελθόντος δεν αποτελούν στέρεες βάσεις για μακροπρόθεσμη σταθερότητα, ειρήνη και πρόοδο». «Μόνη ασφαλής οδός για ένα κοινό, ειρηνικό μέλλον, που στηρίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης», σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής, «είναι η τολμηρή κατάθεση της αλήθειας προς όλους τους φιλελεύθερους λαούς του κόσμου, η πλήρης γνώση της ιστορικής πραγματικότητας, χωρίς στρεβλώσεις και παρωπίδες, η ανάληψη της ιστορικής -αλλά και της νομικής- ευθύνης, εκεί όπου διαπιστώνονται πράξεις εγκληματικές, που δεν ανέχεται η πνευματική μας παράδοση, η ηθική μας συγκρότηση και το διεθνές δίκαιο».
Ο συγγραφέας Μιχ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη της ευρωπαϊκής και διεθνούς αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας, εισηγήθηκε την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που θα εστιάζουν στην ιστορική, θεσμική και ανθρωπιστική-ηθική διάσταση του ζητήματος. Ειδικότερα, πρότεινε την δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Δικαιωμάτων λαών της Μικράς Ασίας και της Μεσοποταμίας.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη υπογράμμισε ότι το θέμα της ποντιακής γενοκτονίας δεν είναι ελληνικό, αλλά περιφερειακό και οικουμενικό ζήτημα καταπάτησης δικαιωμάτων. Οπως σημείωσε, τούτο πρέπει να αναγνωρισθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ ανέφερε ότι το κεμαλικό κράτος ήταν υπεύθυνο για την γενοκτονία των Ποντίων, η οποία πρέπει να αναγνωρισθεί, αλλά και να αποτελέσει αντικείμενο διδασκαλίας στα σχολεία. Πρόσθεσε ότι ήδη έχει αρχίσει η συλλογή υπογραφών ευρωβουλευτών για να τεθεί τα θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Λιάνα Κανέλη, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επεσήμανε ότι παρά την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από το ελληνικό κράτος το 1994 δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ένα Ποντιακό Μουσείο Μνήμης της γενοκτονίας. Μίλησε για τις περιπέτειες των Ποντίων προσφύγων στην Ελλάδα και επεσήμανε την ανάγκη να καθιερωθεί η 19η Μαΐου ως διεθνής ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των λαών.
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Κόκκαλης, είπε πως είναι χρέος η γνώση και η μετάδοση της γνώσης για την ποντιακή γενοκτονία στη νέα γενιά.
Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του ΔΣΑ, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, τόνισε ότι το ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων δεν αμφισβητείται και πρέπει να αναδεικνύεται, προσθέτοντας ότι στα σχολικά εγχειρίδια δεν υπάρχει σοβαρή προσέγγιση του θέματος. Συμπλήρωσε δε, ότι έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ανάδειξη του θέματος της ποντιακής γενοκτονίας.
Αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε την γενοκτονία των Ποντίων η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη για δράσεις και πρωτοβουλίες στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να μην οδηγηθούμε σε γενοκτονία της μνήμης, όπως είπε. Συνέδεσε μάλιστα την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας με την συνεχιζόμενη γενοκτονία που υφίστανται σήμερα άλλοι λαοί, όπως οι Κούρδοι και οι Παλαιστίνιοι.
Η πεισματική άρνηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας από τη Τουρκία και η ατιμωρησία είναι το δηλητήριο και ο σπόρος που επιτρέπει στο τουρκικό κράτος να επαναλαμβάνει εγκλήματα κατά άλλων λαών, όπως έγινε στη Κύπρο και με τους Κούρδους της Β. Συρίας, τόνισε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μακρίδης.
Σύντομη παρέμβαση έκαναν ο κ. Αυγουστίδης εκπροσωπώντας την Κύπρια Ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, ο κ. Μουσλέμ, εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας, και ο κ. Κασσεσιάν εκπρόσωπος ελληνοαρμενικού κέντρου μελετών.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, και η Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοβελώνη.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρής, τόνισε ότι θα υπάρξει συνέχεια στην πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, με πρώτο επόμενο βήμα την ανάδειξη του θέματος της ποντιακής γενοκτονίας στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE).