Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

«Ήνταν λέει η μάνα μ'» - Ένα θεατρικό βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα της Ποντιακής παράδοσης!

«Ήνταν λέει η μάνα μ'» - Ένα θεατρικό βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα της Ποντιακής παράδοσης!
«Ήνταν λέει η μάνα μ'» - Ένα θεατρικό βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα της Ποντιακής παράδοσης!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη θεατρική παράσταση, έδωσε η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Δράμας «Οι Κομνημοί», στο Θρυλόριο Κομοτηνής, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Ο Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί», παρουσίασε το θεατρικό έργο «Ήνταν λέει η μάνα μ’» … σε άψογη ποντιακή διάλεκτο, πράγμα που έκανε πολλούς να μιλήσουν ακόμα και για μαθήματα ποντιακής διαλέκτου μέσα από το θεατρικό έργο!

Μιλώντας άψογα την ποντιακή διάλεκτο οι συντελεστές της παράστασης παρουσίασαν ένα έργο βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα της ποντιακής παράδοσης, της οικογένειας και της ιστορίας ετών αυτού του λαού.

Την θεατρική παράσταση παρουσίασαν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς" οι οποίοι φιλοξένησαν στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, την ποντιακή ηθογραφία – κωμωδία σε 4 πράξεις του Γιάννη Κυριακίδη.

"Συμμετείχαν με άψογα ποντιακά, θεωρώ ότι ήταν ένα μάθημα ποντιακής διαλέκτου, γιατί και οι διάλογοι ήταν εξαιρετικοί σε πολύ όμορφα ποντιακά, αλλά και οι ηθοποιοί μιλούσαν εξαιρετικά την διάλεκτο. Φιλοξενήσαμε την παράσταση στο χώρο της κοινότητας και υπήρχε μία αμεσότητα με το κοινό και αυτό ήταν ακόμα και πιο όμορφο", δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς" Χρύσα Μαυρίδου.

Η ίδια μαζί με την πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου είχαν παρακολουθήσει την παράσταση όταν είχε ανέβει στη Δράμα. Την απόλαυσαν και αποφάσισαν να προσκαλέσουν τον σύλλογο και στη Ροδόπη. Όσον αφορά στο έργο, διαδραματίζεται στα πρώτα χρόνια του ξεριζωμού των Ποντίων και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Το έργο αναπαριστά το ήθη εκείνης της εποχής που ήθελαν τα παιδιά, ο γιος ή η κόρη να σέβονται τις αποφάσεις της μητέρας όποιες και να ήταν αυτές.

Οι συντελεστές της παράστασης - πρόσωπα του έργου: Λάζαρος, πρόσφυγας εκ Πόντου (Ηρακλής Κεσαπίδης). Ανατολή, σύζυγος του Λάζαρου (Σούλα Καρατζόγλου). Μήτος, γιος του Λάζαρου (Γιάννης Κεσαπίδης). Χαράλαμπος, φίλος του Μήτου (Γρηγόρης Κεσαπίδης). Ευγενία, οικοκυρά (Σοφία Αποστολίδου). Κατίνα, κόρη της Ευγενίας (Ελένη Παρασκευά). Ονούφριος, δάσκαλος (Μάκης Αθανασιάδης). Πρόεδρος Δικαστηρίου (Αναστάσιος Κωστελίδης). Πετράκιας, Πειραιώτης (Σάββας Παγωνίδης). Ανέστης, πρόσφυγας (Γιάννης Αφεντούλης). Γιάννες, λυράρης (Νίκος Αφεντούλης). Υποβολέας – χοροδιδάσκαλος: Δέσποινα Αμπρικίδου, χορευτικό τμήμα του συλλόγου, σκηνοθετική επιμέλεια: Σούλα Καρατζόγλου.