Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Ομέρ Ασάν

Στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Ομέρ Ασάν
Στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Ομέρ Ασάν

Ήταν μια ενδιαφέρουσα και συγκινητική εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του συγγραφέα Ομέρ Ασάν από την Τραπεζούντα «Η κεμεντζέ του Νίκου», αυτή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στη στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη.

Ο συγγραφέας είναι ποντιακής καταγωγής, νέας γενιάς, ο οποίος γαλουχήθηκε με τα ποντιακά ιδεώδη από τη γιαγιά του και υπηρετεί την Ποντιακή κουλτούρα και παράδοση. Είναι απ’ αυτούς του οποίου οι πρόγονοι παρέμειναν στον Πόντο με την ανταλλαγή των εκεί Ελλήνων το 1922, όμως δεν ξέχασε την καταγωγή του και παρέμεινε Έλληνας στη σκέψη, την ψυχή και τηνκαρδιά του.

Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ο διδάκτωρ Ιστορίας Θωμάς Αλεξιάδης, οι οποίοι με γλαφυρό και παραστατικό ύφος κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων. Εντυπωσιακή υπήρξε και η φιλόλογος Έφη Τριανταφύλλου, η οποία διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο με τη συνοδεία λύρας.

Στο εν λόγω βιβλίο του ο συγγραφέας Ομέρ Ασάν καταγράφει τα αισθήματά του για τον Ποντιακό Πολιτισμό σε έξι ενδιαφέροντα διηγήματα και αναδεικνύει τον Ελληνόφωνο πολιτισμό των Ποντίων που παραμένει ζωντανός μέχρι και σήμερα στην βορειοανατολική Τουρκία. Ο ίδιος ο συγγραφέας από μικρό παιδί μιλάει την πλέον αρχαιοπρεπή Ελληνική διάλεκτο των Ποντίων, είναι δε ιδρυτής της Ακαδημίας «Όμηρος» και ξεκινά σεμινάρια Ελληνικής γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη, ανοιχτά στον κόσμο.

Κεντρικό πρόσωπο στο βιβλίο του συγγραφέα Ασάν είναι ο θρυλικός λυράρης Νίκος Παπαβραμίδης που ήρθε στην Ελλάδα με την ανταλλαγή του 1922 15 χρονών, με μια μόνο λύρα στις αποσκευές του

Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και στο τέλος της εκδήλωσης η Δήμητρα Παπαγερίδου, το «αηδόνι των Καραγιαννίων» από τα Αλωνάκια Κοζάνης, μάγεψε με την εξέχουσα ερμηνεία της σε ποντιακά τραγούδια!

Εξέπληξε στην εκδήλωση και η μικρή 6χρονη Περτσινίδου που τραγούδησε ολόκληρο ποντιακό τραγούδι!

Πηγή: Efkozani