Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Στη Σύρο παρουσιάστηκε το βιβλίο "Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής"

Στη Σύρο παρουσιάστηκε το βιβλίο "Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής"
Στη Σύρο παρουσιάστηκε το βιβλίο "Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής"

Το βιβλίο "Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής" του Θοδωρή Δεύτου παρουσιάστηκε στη Σύρο την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, στην αίθουσα του συλλόγου σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών.

Το συγγραφέα και τους καλεσμένους υποδέχτηκε ο κ. Μάνος Τελώνης, αντιπρόεδρος του συλλόγου ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε πως: Είναι χαρά μας να έχουμε μαζί μας το συγγραφέα κ. Δεύτο ο οποίος θα αναφερθεί και στο σημείο του εν λόγω βιβλίου, που αποτέλεσε θέμα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Τον κ. Δεύτο πλαισιώνουν οι κυρίες Βασιλική Σαμανίου από το Σύλλογο Μικρασιατών και Μαριάννα Κρόντη από το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών αντίστοιχα, οι οποίες θα διαβάσουν αποσπάσματα και θα μιλήσουν για το βιβλίο. 

Οι κυρίες Β. Σαμανίου και Μ. Κρόντη, διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο, ταξιδεύοντας το κοινό στην Τραπεζούντα την εποχή της άτακτης αποχώρησης του Ρωσικού στρατού από την πόλη (Ρωσοτουρκικός πόλεμος). Μια αποχώρηση που προκάλεσε μεγάλο πανικό στον ελληνικό πληθυσμό της Τραπεζούντας, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, ακολουθώντας κακήν-κακώς τα ρώσικα στρατεύματα. Οικογένειες μοιράζονται, σκορπίζουν. Άλλες κατάφεραν να σμίξουν άλλες πάλι όχι. Η οικογένεια του γνωστού μεγαλέμπορου σιτηρών και καπνών Λάμπρου Κυριακίδη περνά πολλές δοκιμασίες, εδώ κι εκεί. Ο πόνος για το μωρό που έμεινε πίσω, αγιάτρευτος, αξεπέραστος, αλλά έπρεπε να αγωνιστούν, να ζήσουν, με το όραμα πάντα να επιστρέψουν, να το βρουν και να το πάρουν.

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Δεύτος, αφού ευχαρίστησε τους δυο συλλόγους που συνδιοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου, μεταξύ άλλων επεσήμανε πως λαός που δεν ξέρει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.

Στο τέλος της παρουσίασης χορευτές του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Χρήστου Καρυοφυλλίδη, παρουσίασαν ποντιακούς χορούς.