Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Κοπή Βασιλόπιτας 2017 και παρουσίαση του βιβλίου "Σέρρα" από το Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου

Κοπή Βασιλόπιτας 2017 και παρουσίαση του βιβλίου "Σέρρα" από το Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου
Κοπή Βασιλόπιτας 2017 και παρουσίαση του βιβλίου "Σέρρα" από το Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου

Την καινούργια χρονιά υποδέχτηκε, μέσα από μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου, παρουσία αγαπημένων φίλων, των μελών του συλλόγου και εκλεκτών προσκεκλημένων, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Την όμορφη εκδήλωση προλόγισε η Άννα Καλαϊτζόγλου, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του συλλόγου Γεωργία Ερμίδου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «… Ο νέος χρόνος μπήκε πια στη ζωή μας, είναι μια πραγματικότητα την οποία ήδη ζούμε και θα ζούμε για τους επόμενους 12 μήνες, μέχρι να φτάσει κι’ αυτός στο τέρμα της πορείας του.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν γεμάτοι αισιοδοξία και θετική ενέργεια, όσο αυτό είναι εφικτό με την παρούσα οικονομική και όχι μόνο κρίση που βιώνουμε όλοι μας, για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα και τους στόχους μας, με τη θέληση και τη δύναμη που ο καθένας από μας κρύβει μέσα στην ψυχή του.

Με χίλιες λοιπόν εγκάρδιες και θερμές ευχές για υγεία, αγάπη, ειρήνη, δημιουργία και ευτυχία, αλλά και την ελπίδα να είστε κοντά μας κάθε χρόνο, να μοιραζόμαστε μαζί σας τις γιορτινές αυτές στιγμές της καινούργιας χρονιάς, σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την αγάπη και τη στήριξή σας, στις προσπάθειες που κάνουμε να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Δύσκολο έργο για μας τους νεώτερους η διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και εθίμων μιας πατρίδας που γνωρίσαμε και λατρέψαμε μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων μας, από τις σελίδες των βιβλίων, τους στίχους των τραγουδιών που μάθαμε να σιγοτραγουδάμε στη γλώσσα των προγόνων μας, αλλά και μέσα από τους λεβέντικους ποντιακούς χορούς, που περήφανα χορεύουμε από τα πρώτα βήματα της ζωής μας.


Δύσκολος και άνισος ο αγώνας για όλους εμάς, που αγωνιζόμαστε μέσα από τους συλλόγους μας να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς, μέσα σε μια κοινωνία απαξίωσης και ισοπέδωσης των ανθρώπινων αξιών και των πολιτιστικών στοιχείων της πατρίδας μας, με μοναδικά όπλα τη μνήμη απέναντι στη λησμονιά, καθώς και την αγάπη και το πάθος για τη διατήρηση της ιστορικής μας καταβολής απέναντι στην παγκοσμιοποίηση της ελληνική κοινωνίας…».

Στο γιορτινό κλίμα των ημερών, μας μετέφεραν στη συνέχεια μέλη του χορευτικού, που έψαλλαν τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα ποντιακά κάλαντα, συνοδευόμενα στη λύρα από τον Ηλία Υφαντίδη.

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας από του ιερείς π. Βλάσιο και π. Ιγνάτιο και οι ευχές από το δήμαρχο Χαϊδαρίου κ. Μιχάλη Σελέκο, τον πρόεδρο του ΣΠοΣ Νότιας Ελλάδος και Νήσων κ. Γιώργο Βαρυθυμιάδη και τους επικεφαλής των συνδυασμών του Δήμου Χαϊδαρίου, οι οποίοι τίμησαν την εκδήλωση.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι προσκεκλημένοι είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου «ΣΕΡΡΑ η ψυχή του Πόντου», από τον ίδιο το συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο, ο οποίος μας μετέφερε, μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, στα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, στη ζωή στις χώρες της πρ. Σοβιετικής Ένωσης, στις σταλινικές διώξεις και τη δεύτερη προσφυγιά των Ελλήνων από εκεί και όλα αυτά μέσα από την ερωτική ιστορία των πρωταγωνιστών του βιβλίου, του Έλληνα Γαληνού και της Αρμένισσας Ταλίν.


Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου προλογίζοντας το συγγραφέα και το βιβλίο τόνισε μεταξύ άλλων: «…Και δεν είναι μόνο οι ιστορικές αναφορές, οι τόσο στρωτά και σωστά γραμμένες και τεκμηριωμένες, αλλά και η συγκλονιστική ιστορία αγάπης που ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου, που καθηλώνουν τον αναγνώστη, τον ταξιδεύουν νοερά στις πατρίδες της ψυχής και της σκέψης και τελικά αισθάνεται φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου ότι έκλεισε μέσα στην ψυχή του ολάκερο τον Πόντο.

Αυτό ακριβώς το συναίσθημα ένοιωσα κι εγώ κλείνοντας το βιβλίο και κρατώντας το ακουμπισμένο ευλαβικά στην καρδιά μου, άφησα το τελευταίο δάκρυ να κυλήσει στα θαμπωμένα μάτια μου, στη μνήμη αυτών που χάθηκαν, στη μνήμη του παππού μου που δεν γνώρισα ποτέ…».

Μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου οι προσκεκλημένοι ταξίδεψαν σ’ ένα μαγικό μουσικό ταξίδι στον Πόντο και τη Μικρά Ασία, με οδηγούς τους αγαπημένους μουσικούς Ηλία Υφαντίδη (λύρα - τραγούδι), Χρήστο Τσιαμούλη (ούτι - τραγούδι), Βαγγέλη Καρύπη (κρουστά) και Μανώλη Καρπάθιο (κανονάκι), οι οποίοι έδωσαν με το δικό τους τρόπο, μια ξεχωριστή γιορτινή νότα στην παρουσίαση ενός σπουδαίου βιβλίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, η Διευθύντρια Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Εύα Παπαδάτου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων κ. Γιώργος Βαρυθιμιάδης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Χαϊδαρίου, πρόεδροι και εκπρόσωποι αδελφών ποντιακών σωματείων, εκπολιτιστικών και αθλητικών σωματείων του Χαϊδαρίου, φίλοι και μέλη του συλλόγου, καθώς και εκπρόσωποι Μ.Μ.Ε.