Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Επιστολή της ΠΟΕ για την εγγραφή του δρώμενου στο Διεθνή κατάλογο της Unesco

Επιστολή της ΠΟΕ για την εγγραφή του δρώμενου στο Διεθνή κατάλογο της Unesco
Επιστολή της ΠΟΕ για την εγγραφή του δρώμενου στο Διεθνή κατάλογο της Unesco

Επιστολή προς την Λαογράφο Μυροφόρα Ευσταθιάδου και τα τμήματα των Μωμόγερων των οχτώ χωριών Τετραλόφου, Αγίου Δημητρίου, Αλωνακίων, Σκήτης, Πρωτοχωρίου, Κομνηνών, Ασβεστόπετρας και Καρυοχωρίου απέστειλε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή την εγγραφή του δρώμενου στο Διεθνή Κατάλογο της Unesco.

Στην επιστολή της η ΠΟΕ αναφέρει σχετικά:

O Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σας συγχαίρουν θερμά για την μεγάλη επιτυχία ένταξης του εθίμου των Μωμόγερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Θερμά συγχαρητήρια επίσης σε όλους, στα τμήματα των «Μωμόγερων» των χωριών Τετραλόφου, Αγίου Δημητρίου. Αλωνακίων, Σκήτης, Πρωτοχωρίου, Κομνηνών, Ασβεστόπετρας και Καρυοχωρίου,   για την μεγάλη συμβολή τους στην διατήρηση του εθίμου, οι κάτοικοι των οποίων είναι κατά κύριο λόγο Πόντιοι πρόσφυγες, από την περιοχή της Ματσούκας.

Η απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην 11η ετήσια συνεδρίασή της (Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία 28.11-2.12.2016), στη συνεδρία της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου 2016 να εγκρίνει την εγγραφή εθιμικού δρώμενου του Δωδεκαημέρου μας γέμισε συναισθήματα υπερηφάνειας και αισιοδοξίας, για την άοκνη προσπάθεια διατήρησης των ηθών και των εθίμων των προγόνων μας από άξιους συνεχιστές της παράδοσης ώστε να μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές όλη την ιστορία και την κληρονομιά του ποντιακού πολιτισμού.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σας και ελπίζουμε να έχουμε εκ νέου την δυνατότητα να συνεργαστούμε προς όφελος του Ποντιακού Ελληνισμού, δημιουργικό και ελπιδοφόρο το 2017.