Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Με απολογισμό και θεατρικό έκοψαν την Βασιλόπιτα οι Πόντιοι στο Θρυλόριο (Φωτο)

Με απολογισμό και θεατρικό έκοψαν την Βασιλόπιτα οι Πόντιοι στο Θρυλόριο (Φωτο)
Με απολογισμό και θεατρικό έκοψαν την Βασιλόπιτα οι Πόντιοι στο Θρυλόριο (Φωτο)

Το απόγευμα της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2017, στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, έκοψε την βασιλόπιτα του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, Πανοσιολογιότατος κ. Οικουμένιος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος  Σωτηρακόπουλος, η Πρόεδρος της ΔΕΚΕΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ. Γιώργος Ναβροζίδης και κ. Αντώνης Γραβάνης, ο Προϊστάμενος Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης, κ. Βασίλειος Σιμεωνίδης, ο πρώην Αντιπρύτανης, κ. Σάββας Τοκμακίδης, με τη σύζυγό του Τίνα, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, Χρύσα Μαυρίδου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους ευχαρίστησε που τιμούν με την παρουσία τους και τη στήριξη τους την προσπάθεια που, εδώ και 33 χρόνια, καταβάλει ο Σύλλογος για τη διατήρηση της παράδοσης, έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, μιας δύσκολης για το Θρυλόριο χρονιάς, όπως σημείωσε, γιατί χάθηκαν πολλοί αγαπημένοι άνθρωποι, όμως, γεμάτη με πολιτισμό, δημιουργία, αναβίωση εθίμων και πολλές δράσεις.

Είπε χαρακτηριστικά «Και εκεί που νιώσαμε ευάλωτοι, αδύναμοι και ανήμποροι, η ζωή τράβηξε την ανηφόρα, με πολύ μεγάλες δόσεις πολιτισμού, παράδοσης, εθελοντισμού και δημιουργίας. Δεν ξέρω αν αυτή η ανηφόρα έχει τερματισμό, εκείνο, όμως, που με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι ότι όταν σου προσφέρει κάποιος χέρι βοηθείας, η ανηφόρα γίνεται πιο εύκολη και όταν μάλιστα  στο δρόμο συναντήσεις αγάπη, προσφορά, ανθρωπιά, πολιτισμό, η ανηφόρα της ζωής έχει και νοστιμιά και αξία να την ανέβεις.

Στυλώσαμε, λοιπόν, τα πόδια και προχωράμε, γιατί οφείλουμε στα παιδιά μας ένα όραμα, έναν πολιτισμένο κόσμο, μια όμορφη διαδρομή στο ταξίδι της ζωής.


Ο Σύλλογος μας και ο κάθε Σύλλογος βάζει το δικό του λιθαράκι στο χρέος αυτό και αξίζει την στήριξη όλων μας».

Η Πρόεδρος έκλεισε την ανασκόπηση με τους στόχους του Συλλόγου για το 2017, βάζοντας στο επίκεντρο την ανάδειξη της Ποντιακής Γαστρονομίας και ζήτησε τη στήριξη όλων, προκειμένου η ιδέα να μεγαλώσει και να μπορέσει κάποια στιγμή το Θρυλόριο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την γαστρονομία του Πόντου.

Ακολούθησε αφιέρωμα στο πιο λατρευτό πρόσωπο σε όλον τον κόσμο, τη μάνα, όπως τη βλέπουν τα μάτια της ποντιακής ψυχής, από το Παιδικό-Εφηβικό Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου, με ποίηση, μουσική και θέατρο. Σαρανταπέντε παιδιά, ηλικίας από τριών έως 20 χρονών, απήγγειλαν, τραγούδησαν και έπαιξαν θέατρο στην ποντιακή διάλεκτο, συγκινώντας με την προσπάθεια τους, την παιδικότητά τους και κυρίως με τη χρήση της ποντιακής λαλιάς. Στο ρόλο του αφηγητή ο Σάββας Σαλπιγγίδης.

Το αφιέρωμα έκλεισε με τη νεοσύστατη Παιδική – Εφηβική Χορωδία του Συλλόγου, που με πρόβες μόλις μιας εβδομάδας κατάφερε να ανταποκριθεί στην  πρόκληση και τραγούδησε ποντιακά τραγούδια για την Παναγιά μας και για τη μάνα, με μαέστρο την Ελένη Αποστολίδου. Τη χορωδία συνόδεψαν ο Σταύρος Προσαλέντης στη λύρα και ο Λάζαρος Ελευθεριάδης στο νταούλι.

Έκπληξη της βραδιάς ήταν το θεατρικό μονόπρακτο «Η μάννα» της Χρύσας Μαυρίδου, σε σκηνοθεσία Σάββα Σαλπιγγίδη, που έπαιξαν η Δήμητρα Γκουτουσάκη στο ρόλο της μάνας και ο Λάζαρος Ελευθεριάδης στο ρόλο του γιου και κατέπληξαν με τις ερμηνείες τους.

Ο Πανοσιολογιότατος, τέλος, ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα, ενώ ο τυχερός της πίτας, Γιώργος Αηδονόπουλος, πήρε δώρο από το Σύλλογο ένα τάμπλετ. Ο Σύλλογος πρόσφερε, επίσης, σε όλες τις παρευρισκόμενες μαμάδες, δώρο μια όμορφη πετσέτα και ο Μητροπολίτης μια εικόνα της Παναγιάς και ένα ημερολόγιο τσέπης για όλους.

Με ένα κέρασμα - όπως επιτάσσει η ποντιακή φιλοξενία - και με ευχές για Υείαν, Ευλοϊαν και Καλοχρονίαν, έκλεισε η ζεστή, συγκινητική κι γεμάτη συναισθήματα εκδήλωση του Συλλόγου και με την υπόσχεση για πολλές ακόμη στιγμές πολιτισμού και παράδοσης.