Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Δεν θα επιτρέψουμε η ΠΟΕ να γίνει δεκανίκι μιας μη δημοκρατικής ΔΙΣΥΠΕ

Δεν θα επιτρέψουμε η ΠΟΕ να γίνει δεκανίκι μιας μη δημοκρατικής ΔΙΣΥΠΕ
Δεν θα επιτρέψουμε η ΠΟΕ να γίνει δεκανίκι μιας μη δημοκρατικής ΔΙΣΥΠΕ

Είναι φανερό ότι, αν κι έχουν περάσει τρεις ολόκληροι μήνες από τις εκλογές της ΠΟΕ, το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από αυτές, δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό του. Συχνά γινόμαστε αποδέκτες επικριτικών σχολίων εκ μέρους των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων, που μας κατηγορούν για αδράνεια και για παντελή απουσία σχεδίου και προοπτικής. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι: η ολόψυχη εκ μέρους μας επιδίωξη της ενότητας και της συλλογικότητας, δε σημαίνει αυτομάτως και συμμετοχή μας στην ευθύνη για όσα συμβαίνουν στην Ομοσπονδία. Επιπλέον, η ευαισθησία μας στη διαφύλαξη της ενότητας και της δύναμης της ΠΟΕ υπήρξε η κινητήριος δύναμη εξαιτίας της οποίας ζητήσαμε από αρκετά δυσαρεστημένα σωματεία να μην προχωρήσουν στη διαγραφή τους από την Ομοσπονδία μας όπως μας είχαν δηλώσει. Θεωρούμε ότι οι διαφωνίες πρέπει να λύνονται μέσα στο σώμα, αλλά δημοκρατικά. Οι πάντες γνωρίζουν ότι την ΠΟΕ σήμερα διοικεί μια συμπαγής πλειοψηφούσα τάση, απόλυτα αποφασισμένη να λειτουργήσει ως τέτοια, αφού δε δέχθηκε ούτε για μια στιγμή να συζητήσει την πρόταση μας για συγκρότηση ενωτικού προεδρείου. Εφόσον λοιπόν κάποιοι αισθάνονται τόσο σίγουροι για τις δυνάμεις τους, ώστε να πιστεύουν ότι μπορούν να διοικήσουν μόνοι τους, τότε θα πρέπει και να είναι έτοιμοι να δεχτούν την όποια κριτική ασκείται τόσο για το έργο τους, όσο και για την απουσία τέτοιου έργου.

Σε ότι μας αφορά, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε εποικοδομητικά, όταν μας το επιτρέπουν. Άλλωστε το αποδείξαμε αποδεχόμενοι να αναλάβουμε την ευθύνη κρίσιμων επιτροπών, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν και να παράγουν έργο. Εκείνο που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, είναι να συνεχίσει η Ομοσπονδία μας να αγνοεί προκλητικά τα πρωτοβάθμια σωματεία της και τη βούλησή τους, όπως αυτή εκφράστηκε στις προηγούμενες εκλογές. Ας γίνουμε περισσότερο σαφείς:

Πριν από λίγες ημέρες τα σωματεία της ΠΟΕ έλαβαν εκ μέρους του προεδρείου της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. πρόσκληση να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο οργανωτικό συνέδριο που έχει ανακοινωθεί για τις 5 Μαρτίου. Σε αυτό το συνέδριο, που αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό σταθμό στην ιστορική πορεία του ποντιακού ελληνισμού προς την παγκόσμια οργανωτική του συγκρότηση, καμία άλλη από τις 11 ποντιακές ομοσπονδίες του εξωτερικού δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τη συμμετοχή της. Άλλωστε ο ορισμός συνεδρίασης στη συγκεκριμένη ημερομηνία ανακοινώθηκε απλώς στις υπόλοιπες Ομοσπονδίες και δεν συναποφασίστηκε όπως θεσμικά θα έπρεπε να γίνει. Επομένως απ’ ότι φαίνεται οδεύουμε ολοταχώς προς ένα παγκόσμιο συνέδριο, το οποίο δε θα είναι και τόσο… παγκόσμιο, αφού σε αυτό θα μετέχει μόνο η εξής μία ομοσπονδία: η ΠΟΕ! Για την ακρίβεια ούτε καν σύμπασα η ΠΟΕ, αφού όπως έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε, λόγω έλλειψης απαρτίας οι θέσεις που θα υποστηρίξει η ΠΟΕ σε αυτό το συνέδριο, δεν πρόκειται να περάσουν καθόλου από το Δ.Σ της Ομοσπονδίας! Δηλαδή η πλειοψηφία ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο παγκόσμιο συνέδριο, χωρίς τα νυν μέλη του Δ.Σ. να ερωτηθούν για οτιδήποτε και μάλιστα με τη δικαιολογία ότι «οι θέσεις της Ομοσπονδίας έχουν εγκριθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση, που έλαβε χώρα τον περασμένο Αύγουστο». Προφανώς κάποιοι λησμονούν ότι πριν τρεις μήνες είχαμε εκλογές, από τις οποίες προέκυψε ένα νέο Δ.Σ, απόλυτα κυρίαρχο να αποφασίζει για την πορεία της Ομοσπονδίας…

Σε ότι μας αφορά προειδοποιούμε όσους επεξεργάζονται σενάρια υποβάθμισης του ρόλου του δημοκρατικά εκλεγμένου Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. στο πλαίσιο μιας ιδιοκτησιακής και καθεστωτικής αντίληψης που επιδιώκει να εξαγάγει στους Πόντιους της διασποράς τα θλιβερά διχαστικά φαινόμενα του ελλαδικού ποντιακού χώρου, ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη συλλογική και δημοκρατική λειτουργία του χώρου, αλλά και τη θέση μας ως δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων μιας μεγάλης μερίδας των πρωτοβάθμιων σωματείων και ως εκ τούτου δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουμε στο οργανωτικό συνέδριο του Μαρτίου, αν δεν τηρηθούν απαρέγκλιτα δύο βασικές προϋποθέσεις:

• Αν δεν έχει προηγηθεί εγκαίρως μια ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση εντός του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, όπου καθένας θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τη γνώμη του, αλλά και την υποχρέωση να αναλάβει τη προσωπική του ευθύνη.

• Αν δεν ανακοινωθεί εγκαίρως η συμμετοχή και άλλων ομοσπονδιών του εξωτερικού. Ένα παγκόσμιο συνέδριο με μόνη την ΠΟΕ δεν θα είναι ούτε παγκόσμιο, ούτε συνέδριο, αλλά μια καρικατούρα συνεδρίου σαν αυτό που ζήσαμε πριν από λίγους μήνες.

Καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του...

Θεοδόσης Κυριακίδης, Δημήτρης Πιπερίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Παντελής Σαββίδης, Θεόφιλος Κωτσίδης, Νίκος Ασλανίδης, Σοφία Προκοπίδου, Ηρακλής Τσακαλίδης, π. Βασίλειος Τσουλφίδης.

Μέλη Δ.Σ. ΠΟΕ


Σχετικά θέματα

- Τι αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ