Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης υποδέχθηκε το Μουσικό Σχολείο Λάρισας

Η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης υποδέχθηκε το Μουσικό Σχολείο Λάρισας
Η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης υποδέχθηκε το Μουσικό Σχολείο Λάρισας

Παρασκευή βράδυ 24 Φεβρουαρίου 2017 και ο χώρος της Ταβέρνας (αίθουσα εκδηλώσεων) της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας γεμίζει από Ελλάδα. Γεμίζει από παιδιά του Λυκείου, του τμήματος Μουσικής Κινηματογράφου και Κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας. Τα παιδιά συνοδεύονται από την Καθηγήτριά τους την κυρία Φρόσω Κτιστάκη τους Δασκάλους τους στο τμήμα Μουσικής Άννα Τσακάκη, τον Διευθυντή της Ορχήστρας της ΕΡΤ Κύριο Δημήτριο Κτιστάκη, καθώς και της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένης Αναστασοπούλου εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. Τα παιδιά να πούμε ότι ήρθαν με δικά τους έξοδα εδώ στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης για να λάβουν μέρος στο γλέντι της Lonsdale steet.

Η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας είχε την χαρά να φιλοξενήσει το σύνολο των παιδιών και καθηγητών και να τους προσφέρει την ζεστή αγκαλιά τους. Η αίθουσα εκδηλώσεων ήταν κατάμεστη από φίλους της παροικίας, Πόντιους και μή που ήρθαν να απολαύσουν τα παιδιά σε μιά ολιγόλεπτη παρουσίαση τριών τραγουδιών. Στην Μουσική παρέα μας είχαμε επίσης, εκτός από το καθιερωμένο μουσικό σχήμα ΑΕΤΟΣ με τον Σωτήρη στο Μπουζούκι τον Γιάννη Πετρίδη στα πλήκτρα και την Θεανώ στο βιολί, μουσικούς που ήρθαν επίσης από την περιοχή της Λάρισας στην Ελλάδα.

Η Ποντιακή Κοινότητα τονίζει: «Μελίσμα» ένα μουσικό σχήμα με τους Κώστα Κωστούλη (κλαρίνο), Σαρακατσιάνο Μάριο (τραγούδι, λαούτο) και Γιάννη Μακρυγιάννη (κρουστά). Το παραπάνω σχήμα πλαισίωσαν επίσης και παιδιά μουσικοί της παροικίας μας όπως ο Ιωσήφ Τσομπανόπουλος (γκάιντα), Ηλίας Γυλός (ακορντεόν) και ο Δημήτριος Τσομπανόπουλος στο Νταούλι.

«Αφού τα παιδιά ξεκουράστηκαν, ανέβηκαν στην σκηνή και μας ταξίδεψαν στις πλαγιές του Κίκου, ένα μουσικό κομμάτι από την Κύπρο, στην συνέχεια μας πήγαν στον μακρινό και πονεμένο Πόντο σε μια διασκευή των παιδιών του τραγουδιού «Η μάνα έν κρυόν νερό ν» και το τρίτο τραγούδι, μας έφερε πιο κοντά στην περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας.


Είναι απερίγραπτα τα συναισθήματα τα οποία κυρίευσαν όλους τους παρευρισκόμενους εκείνης της βραδιάς, τα οποία εκδηλώθηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα και από πολλούς με δάκρυα χαράς και εκτίμησης για το μικρό αυτό μουσικό ταξίδι στα πάτρια εδάφη.

Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, ανέβηκε στην σκήνη και παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας κ Μακρίδη Νικόλαο, ευχαριστήρια επιστολή από τον Διευθυντή του Λυκείου, καθώς επίσης και δύο βιβλία τα οποία έγραψε η ίδια, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, για να τοποθετηθούν στην Βιβλιοθήκη της Κοινότητας. Ο Πρόεδρος παρέδωσε στην κυρία Φρόσω Κτιστάκη μία μπλούζα της Ποντιακής Κοινότητας με το λογότυπο της τυπωμένο «PONTIAN COMMUNITY OF MELBOURNE AND VICTORIA» και τον Ποντιακό Αετό στο πίσω μέρος, για να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο του σχολείου τους και να τους θυμίζει το ταξίδι τους στην μακρινή Αυστραλία, αλλά ιδιαίτερα στην παροικία των Ποντίων, όπου απέκτησαν ένα σπίτι με ανοικτές αγκαλιές.

Η βραδιά συνεχίστηκε με πολλούς παροαδοσιακούς χορούς κέφι και γλέντι μέχρι αργά το βράδυ, για να μην πούμε ξημερώματα. Τα παιδιά αλλά και οι μουσικοί ζωγράφισαν μιά άλλη νότα στην ζωή μας. Τους ευχαριστούμε πολύ. Να έχουν πάντα καλές αναμνήσεις από τους μακρινούς αντίποδες, εδώ από την Παροικία μας».

Πηγή: Larissa Net