Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Παμποντιακή συνάντηση στο ΠΑΜΑΚ - Πρωτοβουλία για την ενοποίηση όλων των σωματείων του Πόντου

Παμποντιακή συνάντηση στο ΠΑΜΑΚ - Πρωτοβουλία για την ενοποίηση όλων των σωματείων του Πόντου
Παμποντιακή συνάντηση στο ΠΑΜΑΚ - Πρωτοβουλία για την ενοποίηση όλων των σωματείων του Πόντου

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Στη δημιουργία μιας και μόνης Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, η οποία θα συμπεριλάβει στους κόλπους της ενωμένα όλα τα ποντιακά σωματεία και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αποσκοπεί η πρωτοβουλία της «Επιτροπής Καθολικής Ποντιακής Ενότητας». Η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε προ εξαμήνου, διοργάνωσε για αύριο Κυριακή 2 Απριλίου στις 4 μ.μ. Ποντιακή Συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ΄ όλες τις Ποντιακές Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες. Στη συνάντηση, εκτός των άλλων, θα επιδιωχθεί συμφωνία για την συνδιοργάνωση μίας εκδήλωσης απ΄ όλες τις ομοσπονδίες της Θεσσαλονίκης, την 19η Μαΐου 2017, για να τιμηθεί η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, καθώς και για την προετοιμασία μόνο μίας εκδήλωσης για τα 100 χρόνια μνήμης, το 2019.

«Η συνάντηση είναι ανοικτή και προσκαλούμε όλους τους Πόντιους να παραβρεθούν. Ξεκινήσαμε ανιδιοτελώς με μόνο στόχο την ενότητα, δεν δεχόμαστε καμία οικονομική βοήθεια από κανέναν. Δεν θα διεκδικήσουμε καμία θέση διοίκησης. Προσωπικά δεσμεύτηκα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος σε κανένα σωματείο», εξηγεί ο καθηγητής Γεώργιος Παυλίδης, πρόεδρος της «Επιτροπής Ενότητας». «Στη Θεσσαλονίκη έχουμε τρεις Ομοσπονδίες, που συγκρούονται μεταξύ τους και επιδιώκουμε την διάλυση τους και τη σύσταση μιας Ομοσπονδίας. Επίσης, παγκοσμίως να υπάρχει μία συνομοσπονδία και να μην έχουμε τις φαγωμάρες και τα κακά που πλήττουν όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους Πόντιους», τονίζει ο κ. Παυλίδης.

Η Επιτροπή Ενότητας συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 σε Ποντιακή Συνάντηση που έγινε επίσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με πρωτοβουλία επιφανών Ποντίων που επιθυμούν την ενότητα του οργανωμένου Ποντιακού χώρου. Στη διάρκεια της συνάντησης εξελέγη πρόεδρος ο καθηγητής Γιώργος Παυλίδης και μέλη οι Γιώργος Ποζίδης, Τασούλα Κελεσίδου Ολυμπιονίκες, Θωμάς Σαββίδης, Σάββας Μαυρίδης καθηγητές πανεπιστημίου, Χάρης Πασβαντίδης δημοσιογράφος – οικονομολόγος, Μιχάλης Σαββίδης και Γιώργος Καλαϊτζίδης οικονομολόγοι – επιχειρηματίες. Στις προτάσεις της συνάντησης περιλαμβάνονται η αυτοδιάλυση των υπαρχόντων δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων ομοσπονδιών και η δημιουργία μίας ομοσπονδίας στην Ελλάδα, μία ομοσπονδία ανά Ήπειρο, στην οποία υποχρεωτικά πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις χώρες της ίδιας ηπείρου (εξαιρείται η Αυστραλία), μια από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία υποχρεωτικά πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις (3) χώρες της. Επίσης, μια Παγκοσμία Συνομοσπονδία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ισότιμη συμμετοχή όλων των σωματείων σε όλες τις Ομοσπονδίες, χωρίς κανένα δικαίωμα αποκλεισμού, εφόσον πληρούν όλα τα κριτήρια.

Προκειμένου να έλθουν οι νέοι κοντά στα σωματεία, η Επιτροπή Ενότητας προτείνει υποχρεωτική συμμετοχή των νέων στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων με την καθιέρωση ποσόστωσης, που θα προβλέπει τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός νέου κάτω των 30 ετών στα 5μελή δ.σ. και τουλάχιστον 2 άνω των 7 μελών. Όποιος νέος Πόντιος συμμετέχει σε χορευτικό, μόλις ενηλικιωθεί αυτοδικαίως – αυτομάτως θα προσκαλείται, μέσω αιτήσεώς του, να γίνει μέλος του σωματείου που ανήκει ή σε άλλο σωματείο της επιλογής του, χωρίς να πληρώνει τη συνδρομή εγγραφής, καθώς και την ετήσια συνδρομή για τα πρώτα πέντε έτη, από την ημέρα ενηλικίωσής του. Όποιος νέος Πόντιος είναι μέλος Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών, καθ΄ όλη τη διάρκεια των σπουδών του και για τρία έτη μετά τη λήψη του πτυχίου του, θα δικαιούται, μέσω αιτήσεώς του, να γίνει μέλος Ποντιακού Σωματείου της επιλογής του, χωρίς να πληρώνει τη συνδρομή εγγραφής, καθώς και την ετήσια συνδρομή.

Επίσης, προτείνεται η διάρκεια θητείας στα ποντιακά σωματεία να είναι δύο έτη, με 2 θητείες για προέδρους, αντιπροέδρους, γενικούς γραμματείς, ταμίες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον το επιθυμούν τα 2/3 των μελών, μπορούν αν υπάρξουν υποψηφιότητες για τρίτη θητεία. Όσον αφορά τη διαφάνεια στα οικονομικά, προτείνεται τα οικονομικά των Σωματίων, Ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας να αναρτώνται στο τέλος του 6μήνου ή του έτους στην ιστοσελίδα τους (σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα), ώστε να μπορούν τα μέλη να τα ελέγχουν.