Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Το Χόλιγουντ υιοθετεί την τουρκική προπαγάνδα και “εξαφανίζει” τη Γενοκτονία

Το Χόλιγουντ υιοθετεί την τουρκική προπαγάνδα και “εξαφανίζει” τη Γενοκτονία
Το Χόλιγουντ υιοθετεί την τουρκική προπαγάνδα και “εξαφανίζει” τη Γενοκτονία

Ο κινηματογράφος, και κυρίως ο χολιγουντιανός με την μεγάλη δυναμική που διαθέτει, αποτελεί πάντα ένα τέλειο «εργαλείο» προπαγάνδας και η Τουρκία φαίνεται πως μαθαίνει να το αξιοποιεί όλο και περισσότερο προς όφελός της. Και το κάνει με…χολιγουντιανή λάμψη.

Αυτό εκτιμάται πως γίνεται και με την ταινία «Ο Οθωμανός Υπολοχαγός» («The Ottoman Lieutenant»), που έκανε πριν λίγες μέρες πρεμιέρα στις ΗΠΑ προκαλώντας την ελληνική και αρμένικη κοινότητα οι ποίες καλούν σε μποϊκοτάζ.

Το story φαίνεται αθώο. Αφηγείται τον έρωτα την περίοδο 1914-1915 οπότε και βρίσκεται σε εξέλιξη η Γενοκτονία των Αρμενίων που όμως στην ταινία παρουσιάζεται ως ένα ατυχές συμβάν και εν πολλοίς αναπόφευκτο, βλαπτικό τόσο για τους Τούρκους όσο και για τους Αρμένιους (;). Κριτικοί κινηματογράφου επεσήμαναν μάλιστα πως παρατηρείται μια συγκαλυμμένη προσπάθεια αλλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας.

Φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός πως η ταινία αποτελεί τουρκική συμπαραγωγή.

Η Τουρκία φαίνεται να αναγνωρίζει ότι σημειώθηκαν αγριότητες σε βάρος των Αρμενίων αλλά αυτές ήταν…μεμονωμένες και όχι μια συστηματική επιχείρηση εξόντωσης της μειονότητας ενώ οι Αρμένιοι κατηγορούνται πως διέπραξαν βιαιότητες σε βάρος των Τούρκων πολεμώντας στο πλευρό των Σοβιετικών, κάτι με το οποίο μπορεί εύκολα να «επικοινωνήσει» το αμερικανικό κοινό που γαλουχήθηκε με αμερικανικές ταινίες για τον «κακό» σοβιετικό.

Πηγή: Anatropi News