Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Στην πλατεία «19 Μάη», τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας «Ο Φάρος» Αγ. Βαρβάρας

Στην πλατεία «19 Μάη», τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας «Ο Φάρος» Αγ. Βαρβάρας
Στην πλατεία «19 Μάη», τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας «Ο Φάρος» Αγ. Βαρβάρας

Με σεβασμό στην ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», διοργάνωσε εκδήλωση, την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, στην πλατεία «19 Μάη», πλατεία αφιερωμένη στην ημέρα – σύμβολο της Γενοκτονίας. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με λαμπαδηφορία από το κτίριο του συλλόγου. Ζιπκαλίδες και ζουπουνοφόρες κρατώντας περήφανα τα τιμημένα λάβαρα, με αναμμένες δάδες, με τα νταούλια να χτυπούν ρυθμικά και πλήθος κόσμου να τους ακολουθεί, διέσχισαν τους δρόμους της πόλης και έφτασαν στη πλατεία “19η Μάη” όπου και εκεί τους περίμενε πλήθος κόσμου. Σε συγκινησιακή φορτισμένη ατμόσφαιρα τους υποδέχτηκαν όρθιοι και με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Είναι κάθε χρόνο εδώ και τιμούν με την παρουσία τους τη μνήμη των 353.238 Ελλήνων του Πόντου, που εξοντώθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο από τους Τούρκους, κατά τα έτη 1916-1923.

Μπροστά στο μνημείο “Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού” γίνεται επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των χιλιάδων προγόνων μας θυμάτων της Γενοκτονίας και ακολουθούν χαιρετισμοί από το Δήμαρχο της πόλης κ. Γ. Καπλάνη και τον Αντιπρόεδρο του Σ.Π.Ο.Σ Ν. Ελλάδας & Νήσων της ΠΟΕ κ. Χ. Δημόπουλο.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου, που είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης, έκανε μία ιστορική αφήγηση με αναφορά στα γεγονότα που σηματοδότησαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και μαζί με τα τμήματα του συλλόγου, μετέφεραν τους παρευρισκόμενους στις Αλησμόνητες Πατρίδες μέσα από μια μουσική & αφηγηματική παράσταση, με τραγούδια μνήμης, ποιήματα, μοιρολόγια, θεατρικά δρώμενα στην ποντιακή διάλεκτο σε κείμενα του κ. Κ. Σαχανίδη, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της «σφαγής των νηπίων της Σάντας».

Καθήλωσαν τους καλεσμένους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους, άγγιξαν τις ψυχές όλων και έφεραν στο νου μας τις σελίδες εκείνες που βάφτηκαν με αίμα και άλλαξαν τη ροή της ιστορίας. Εκεί που η ένδοξη πορεία του Πόντου, η ζωή, η δημιουργία και η χαρά έδωσαν τη θέση τους στο θάνατο, την καταστροφή, τη θλίψη, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.


Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ενός λεπτού σιγή.

Και πριν το τέλος της εκδήλωσης... συγκλόνισε η απαγγελία του ηθοποιού Τάκη Βαμβακίδη αναγγέλλοντας μ’ένα ξεχωριστό τρόπο το χορό Σέρρα.

Μικροί και μεγάλοι πυρριχιστές, σκόρπισαν ρίγη, ξύπνησαν μνήμες, στέλνοντας το μήνυμα «Αθάνατε Πόντε. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το Δικαίωμα στη Μνήμη και τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Δήμαρχος κ. Γ. Καπλάνης, ο Αντιπρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Ν. Ελλάδας & Νήσων της ΠΟΕ κ. Χ. Δημόπουλος και ο Γεν. Γραμματέας κ. Π. Λεσγίδης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Σ. Σαββίδης, κ. Α. Λεωτσάκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κουντούρης, κ. Κοσμίδου, κ. Γιάγκας (Επικεφαλής Παράταξης «Δυνατή Πόλη»), κ. Σωτηρόπουλος, ο κ. Μ. Καρχιμάκης πρ. Υπουργός, ο κ. Περράκης Δημ. Σύμβουλος Αιγάλεω και Πρόεδρος του Ι.Λ.Ο.Α, ο κ. Κ. Μπατσάρας Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, ο κ. Κ. Σαχανίδης συγγραφέας Ποντιακής Διαλέκτου, εκπρόσωποι του κόμματος «Ελληνική Λύση», εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων Γρεβενών, Περιστερίου, Αμαρουσίου, Αιγάλεω «Ο Καύκασος», Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Επιστημόνων, Ένωσης Αιγάλεω καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Κρητών Αγ. Βαρβάρας και Χορευτικού Ομίλου Ν. Περάμου.