Μικροχώρι Δράμας - 90 χρόνια μετά, από τη γη του Πόντου, στη γη της Μακεδονίας... |
Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 22 Απριλίου 2017 οι εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 90 χρόνων από την επίσημη ίδρυση της Τοπικής Κοινότητας Μικροχωρίου Δράμας.
Μια ιστορική στιγμή για το Μικροχώρι της Δράμας, που με την παρουσία σχεδόν όλων των φορέων του Ν. Δράμας, πολυάριθμων πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος Μικροχωριτών λάμπρυναν ακόμα περισσότερο.
Παρόν στις εκδηλώσεις ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος ο οποίος χοροστάτησε στην πρωινή θεία Λειτουργία που έγινε στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Μικροχωρίου. Επίσης οι δύο Βουλευτές του νομού κ. Δημήτριος Κυριαζίδης Βουλευτής Ν.Δ. και η κα. Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Διοικητής της Τροχαίας Δράμας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος, υποδομών και μεταφορών κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος κα. Γεωργία Χειράκη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Δράμας κ. Αναστάσιος Χατζηγιάννης, ο πρόεδρος του Νομικού προσώπου του Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας κ. Δερματίδης Ανέστης και οι Πρόεδροι τον Τοπικών Κοινοτήτων των Κουδουνίων κ. Ηλιάδης Χαράλαμπος και Μυλοποτάμου κ. Τριανταφυλλίδης Παναγιώτης. Καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Ιντζές Γεώργιος και ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Α. Αν. Μακεδ.-Θράκης κ. Γεωργιάδης Νικόλαος.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε καφές, σε όλους τους φορείς και τους πολιτιστικούς συλλόγους στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου σε κλίμα συγκίνησης έγινε η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας με την μπάντα του Δήμου Δράμας να παιανίζει τον Εθνικό ύμνο.
Ακολούθως έγινε η έπαρση της σημαίας του Πόντου με την ανάκρουση του ύμνου του Πόντου που γράφτηκε από το φίλων Κτενίδη και τέλος η έπαρση της σημαίας της Μακεδονίας με την μπάντα του Δήμου Δράμας να παιανίζει το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδη για τα δεδομένα του χωριού παρέλαση, την οποία άνοιξαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου του Μικροχωρίου, ντυμένα με τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές και κρατώντας στα χέρια τους την Ελληνική και την Ποντιακή σημαία.
Ακολούθως παρέλασαν τα παιδιά της Δημοτικής εκπαίδευσης του χωριού και στη συνέχεια 16 πολιτιστικοί σύλλογοι από όλο το Ν. Δράμας, μεταξύ αυτών :
1. Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί»
2. Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιφύτου
3. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας
4. Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρόβατου «Το Καρς»
5. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμώνα «Οι Τραντέλληνες»
6. Λαογραφικός Σύλλογος Θρακιωτών Νεροφράκτη
7. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Ο Ορφέας»
8. Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αμισού
9. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ανδριανής
10. Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταγρών
11. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Δράμας
12. Παμμικρασιατικός Σύλλογος Ν. Δράμας «Ο Εθνομάρτυς Μητροπολίτης Δράμας – Σμύρνης Άγιος Χρυσόστομος»
13. Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διποτάμων Δράμας «Ο Άγιος Νικόλαος»
14. Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος»
15. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Φτελιάς και τέλος την παρέλαση έκλεισε ο
16. Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»
Μετά το πέρας της παρέλασης ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μικροχωρίου Δράμας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας αναφέροντας τα πρώτα ιστορικά στοιχεία του χωριού, την ποντιακή καταγωγή των κατοίκων του, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή μέχρι το σήμερα.
Ταυτόχρονα έγινε αναφορά σε όλους τους διατελέσαντες προέδρους της Κοινότητας Μικροχωρίου και τους απονεμήθηκε μια τμηματική πλακέτα για την προσφορά τους ως διατελέσαντες πρόεδροι της Κοινότητας. Στους εκλιπόντες πρόεδρος οι πλακέτες απονεμήθηκαν σε συγγενικά τους πρόσωπα.
Τέλος τιμητική βράβευση δόθηκε σε δύο εξέχουσες προσωπικότητες του χωριού. Πρώτα στην οικογένεια του πρώτου Ιερέως του Μικροχωρίου Πατήρ Παπαδόπουλο Ανέστη ο οποίος διατέλεσε ιερέας στα χωριά των κατοίκων του Μικροχωρίου στον Πόντο και μέσα από πολλά βασανιστήρια κατάφερε να φτάσει εδώ στο Μικροχώρι λειτουργώντας τους πρώτους κατοίκους του χωριού.
Και δεύτερον στον κ. Ζορπίδη Ισαάκ Μικροχωρίτη, κάτοικο Αθήνας, για την προσφορά του στο χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, ως ιδρυτή του Σύλλογου Μικροχωριτών Αθήνας ο οποίος πραγματοποίησε τα περασμένα χρόνια μία πλούσια δράση.
Τέλος ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μικροχωρίου κ. Κυριακίδης Χρήστος έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας τους λόγους της εορτής των 90 χρόνων από την επίσημη ίδρυση του χωριού λέγοντας:
«Εορτάζουμε τα 90 χρόνια "ζωής", θέλοντας πρωτίστως να τιμήσουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που μέσα από την κόλαση φυγαδευμένοι, ήρθαν εδώ στη φιλόξενη γη της Μακεδονίας και ξανάχτισαν από την αρχή, τη ζωή τους δημιουργώντας αυτή την κοινωνία των Μικροχωριτών. Αλλά και να τιμήσουμε, όλες αυτές τις γενιές που στα 90 χρόνια της "ζωής" μας ως Κοινότητα Μικροχωρίου, προσέφεραν τα μέγιστα για να ζούμε και να βιώνουμε εμείς σήμερα εδώ. Το κυριότερο όλων όμως των λόγων, εορτάζουμε για να θυμίζουμε και να παραδώσουμε στις νέες γενιές του Μικροχωρίου, την Ιστορική μας παρακαταθήκη, την πλούσια παράδοση και κληρονομιάς μας.
Πριν από 90 και πλέον χρόνια μας παραδόθηκε μια άδεια γη. Άδεια, αλλά τόσο Φιλόξενη. Την αγαπήσαμε, την κάναμε νέα μας Πατρίδα, δουλέψαμε, χτίσαμε και δημιουργήσαμε την Κοινότητα του Μικροχωρίου (Μικρού Χωριού).
Χρέος μας να τιμήσουμε το παρελθόν μας, να πλάσουμε ένα αντίστοιχο ένδοξο παρόν και να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα αισιόδοξο μέλλον.
Ας αποτελέσουν οδηγό μας αυτά τα 90 χρόνια της πορείας μας στη νέα μας Πατρίδα και ας μην λησμονήσουμε πότε εκείνα τα Άγια χώματα της Σαμψούντας και της Κάβζας στην Πατρίδα μας τον Πόντο.
Τις εκδηλώσεις έκλεισε ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά», παρουσιάζοντας το χορευτικό του τμήμα με χορούς από την αλησμόνητη πατρίδα τον Πόντο.