Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Δυο ακόμα νίκες στον Καναδά υπέρ αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δυο ακόμα νίκες στον Καναδά υπέρ αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Οι ομογενείς δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Καρυδόγιαννης και Αγλαΐα Ρεβελάκις κρατώντας το αντίγραφο ποντιακού νομίσματος που δώρισε ο Σύλλογος Ποντίων Μόντρεαλ στον δήμο του Λαβάλ το απόγευμα της Τρίτης, πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

του Ζώη Μαρίνου

Μόντρεαλ. Πολλαπλασιάζονται οι φορείς αυτοδιοίκησης στον Καναδά που τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με τελικό στόχο των εδώ ομογενειακών οργανώσεων την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Γερουσία της χώρας, εκεί όπου έχει ήδη αναληφθεί συντονισμένη πρωτοβουλία από τους ομογενείς γερουσιαστές Πάνα Μέρσαντ (Παναγιώτα Παπαγεωργίου) και Λέο Χουσάκο, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.».

Την εβδομάδα που πέρασε, με χρονική απόσταση λίγων ωρών, δυο αυτοδιοικητικοί φορείς στην περιοχή του Μόντρεαλ, σε περιοχές με ισχυρότατο και με μεγάλη επιρροή το ελληνικό στοιχείο απέδωσαν δικαιοσύνη στην ιστορική μνήμη και τάξη, ανακηρύσσοντας την 19η Μαΐου ως Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η αρχή έγινε την Τρίτη από το δημοτικό διαμέρισμα (περιφέρεια) του Villeray -Saint Michel- Parc Extension του δήμου του Μόντρεαλ όπου ομόφωνα αναγνωρίστηκε από το Συμβούλιο της περιφέρειας η Ποντιακή Γενοκτονία. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της ομογενούς αντιδημάρχου Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος που εκλέγεται στην περιοχή.

Σε ανακοίνωση του το Εθνικό Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ευχαριστεί την αντιδήμαρχο Μόντρεαλ κ. Ντέρος και τα μέλη του Συμβουλίου της περιφέρειας για την λήψη αυτής της σημαντικής και ιστορικής απόφασης».

Ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Δρ. Θεόδωρος Χαλάτσης επανέλαβε, σε δήλωση του, ότι «η Ελληνική Ποντιακή Γενοκτονία είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας και ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα».

Την ίδια μέρα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λαβάλ – βρίσκεται έξω από το νησί του Μόντρεαλ και είναι η περιοχή με τους περισσότερους Έλληνες στην επαρχία του Κεμπέκ- κατατέθηκε πρόταση αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους ομογενείς δημοτικούς συμβούλους Αγλαΐα Ρεβελάκις και Βασίλη Καρυδόγιαννη που ανήκουν σε διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ Λευτέρη Μιχαηλίδη. «Ήταν μια πρόταση που δουλεύουμε εδώ και τρία χρόνια. Σήμερα η πρόταση αυτή αποκτά επίσημο χαρακτήρα», δήλωσε ο κ. Καρυδόγιαννης. Επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη ιστορικής δικαίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της περιόδου 1914-1922 στον ελληνικό Πόντο.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Λαβάλ βρίσκονταν δεκάδες εκπρόσωποι της ελληνικής παροικίας, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του περιφερειακού παραρτήματος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Διονύσης Μαρίνος, ο Γιάννης Αμανατίδης, πρωτεργάτης των ποντιακών οργανώσεων στο Κεμπέκ, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Δανιηλίδης κ.α.