Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Νέο Δ.Σ. στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών

Νέο Δ.Σ. στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών
Νέο Δ.Σ. στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 19η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, το Σάββατο 29 Απριλίου, σε αίθουσα της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (Ε.Δ.Ο.Θ.). Η επιτυχία αναφέρεται τόσο στην μεγάλη συμμετοχή μελών του Συνδέσμου, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, όσο και στα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς και στις προτάσεις και αποφάσεις.

Το θέμα που κυριάρχησε στις σχετικές συζητήσεις ήταν η συνεργασία που προώθησε ο Σύνδεσμος με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με σύμφωνο που υπογράφτηκε στις 29 Ιουνίου 2016 και διευρύνθηκε με τη συμμετοχή και της Ομοσπονδίας Ποντίων Δυτικής Ευρώπης στις 12 Δεκεμβρίου 2016. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προώθηση της ίδρυσης τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών για την ποντιακή διάλεκτο, θέμα που παίρνει το δρόμο της υλοποίησης μετά τη συνεργασία του Προεδρείου του Συνδέσμου με τον Πρύτανη κ. Ζαπράνη και τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Τομπαΐδη.

Συζητήθηκαν επίσης: 1) Το θέμα της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και με την εθελοντική συμμετοχή διδασκόντων – μελών του Συνδέσμου, που είχε μεγάλη αποδοχή, όπως απέδειξε η πρωτοφανής συμμετοχή των ενδιαφερομένων 2) Η επιτυχής οργάνωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου για τους διδάσκοντες της διαλέκτου το καλοκαίρι σε χώρο που Πανεπιστημίου και σε συνεργασία μ’ αυτό και τέλος 3) Το επόμενο βήμα, που θα είναι η οργάνωση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου «Τρεις Γενοκτονίες, Μια Στρατηγική» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο (και άλλους φορείς) κατά τον επόμενο χρόνο.

Η Γ.Σ. έκρινε ότι η συμβολή του Πρύτανη κ. Αχιλλέα Ζαπράνη ήταν πολύ σημαντική, γι’ αυτό τα μέλη ψήφισαν ομόφωνα την πρόταση να γίνει Επίτιμο μέλος του Συνδέσμου, πράγμα που ισχύει για πρόσωπα μη ποντιακής καταγωγής, που προσφέρουν σημαντικά στον αγώνα του ποντιακού ελληνισμού.

Ένα δεύτερο γενικότερο θέμα που συζητήθηκε, ήταν οι σημαντικές κατά γενική ομολογία πρωτοβουλίες του Συνδέσμου για την προώθηση του αγώνα του ποντιακού ελληνισμού –και όχι μόνο- για αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ιδιαίτερα:
1) Η ανέγερση του μνημείου Γενοκτονίας από το Δήμο Πειραιά, που ξεκίνησε μετά από αίτημα –πρόταση του Συνδέσμου τον Ιανουάριο του 2015 και έτοιμο πλέον θα παραδοθεί με επίσημη τελετή την Κυριακή 21 Μαΐου στην πρώην πλατεία Αλεξάνδρας που ήδη μετονομάζεται σε «19ης Μαΐου».
2) Η πραγματοποίηση των δύο διεθνών συνεδρίων «Τρεις Γενοκτονίες, Μια Στρατηγική», που οδήγησαν στη συγκρότηση του «Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών», με πρωτοβουλία πάντα του Συνδέσμου, και το επόμενο βήμα που είναι η πραγματοποίηση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου «Τρεις Γενοκτονίες, Μια Στρατηγική».

Ενδιαφέρον είχε η αναφορά στη δραστηριοποίηση του Συνδέσμου στο ζήτημα της προώθησης της διδασκαλίας της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στην εκπαίδευση. Το Δ.Σ. ζήτησε συνάντηση –και θα επιμείνει - από τις αρχές Φεβρουαρίου με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που δεν πραγματοποιήθηκε. Στη συνάντηση, υπάρχει απόφαση να τεθεί το ζήτημα της επαναφοράς του κεφαλαίου ιστορίας που αναφέρεται στη Γενοκτονία και είχε εισαχθεί από το 2006 με πρόταση του Συνδέσμου – και αδικαιολόγητα αφαιρέθηκε- και γενικότερα το ζήτημα της εισαγωγής της ιστορίας του ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής στα διδακτικά βιβλία, καθώς και θέματα, όπως: εκπόνηση σχετικών δραστηριοτήτων –προγραμμάτων στα σχολεία, σχετικοί μαθητικοί διαγωνισμοί, κ.ά.

Τέλος έγινε αναφορά στην επιτυχή πραγματοποίηση, για 4η συνεχόμενη χρονιά, των διαλέξεων –σεμιναρίων προς τους εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης, τα οποία, μετά από καταρχήν συμφωνία με τον Πρόεδρο της Τ.Ε.Δ. κεντρικής Μακεδονίας, μπορούν να περάσουν, σε επόμενη φάση, στους δήμους της κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας κυρίως σεμιναριακό χαρακτήρα, προκειμένου να υποστηριχθούν οι εκπαιδευτικοί στη διδασκαλία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα σχολεία.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου 11μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και της νέας Ελεγκτικής Επιτροπής. Το νέο ΔΣ, μετά την εκλογή του, συγκροτήθηκε σε σώμα, ομόφωνα, ως εξής:

Πρόεδρος: Παυλίδης Αντώνης, Αττική
Α’ Αντιπρόεδρος: Πελαγίδης Στάθης, Θεσσαλονίκη
Β΄ Αντιπρόεδρος: Ανθόπουλος Κώστας, Θεσσαλονίκη
Γεν. Γραμματέας: Χαριτίδου Γεωργία, Αττική
Ταμίας: Πουγαρίδης Γρηγόρης, Πτολεμαΐδα
Μέλη: Αβραμίδης Κώστας, Θεσσαλονίκη. Καζαντζίδης Αναστάσιος, Κιλκίς. Σαββίδης Θωμάς, Θεσσαλονίκη. Τελόπουλος Θεόδωρος, Θεσσαλονίκη. Τσαχαλίδης Στάθης, Θεσσαλονίκη.

Η νέα Ελεγκτική Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Λαζαρίδης Διαμαντής, Δράμα.
Μέλος: Χατζηθεοδωρίδης Βασίλης, Δράμα.
Μέλος: Αμαραντίδης Νίκος, Κοζάνη.

Το νέο ΔΣ, που έχει διετή θητεία, αποτελείται από: τέσσερις (4) διδάκτορες και τέσσερις (4) Πανεπιστημιακούς. Τα πέντε (5) μέλη προέρχονται από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα δύο (2) από τη Δευτεροβάθμια και τα τέσσερα (4) από την Τριτοβάθμια.