Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Ο Ποντιακός χορός ως αεροβική άσκηση

Ο Ποντιακός χορός ως αεροβική άσκηση

Με επιτυχία παρουσιάστηκε την Κυριακή 2 Απρίλη 2017 το νέο τμήμα αεροβικής γυμναστικής με ποντιακούς χορούς από τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»!

Στην εκδήλωση, μίλησε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Μουμουλίδης Σταύρος για τα κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά του Ποντιακού χορού ως αεροβικής άσκησης, ο καρδιολόγος κ. Ροβίθης Μιχάλης για την επίδραση της άσκησης στο Καρδιαγγειακό σύστημα, ο ορθοπεδικός κ. Χατζηλιάδης Γιώργος για την επίδραση της άσκησης στο μυοσκελετικό σύστημα, ο διαιτολόγος κ. Ναθαναηλίδης Λεωνίδας για την διατροφή και την άσκηση και η καθηγήτρια φυσικής αγωγής κ. Αμοιρίδου Σοφία για τα προπονητικά χαρακτηριστικά του Ποντιακού χορού ως αεροβικής άσκησης.

Κατά την παρουσίαση αναπτύχθηκε η δυνατότητα λειτουργίας του Ποντιακού χορού ως αεροβικής άσκησης και ο επαναπροσδιορισμός της χρήσης του στο σύγχρονο τρόπο ζωής -όχι μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας, αλλά και ως μέσο άσκησης για την βελτίωση των σωματικών λειτουργιών. Στη διάρκεια της παρουσίασης έγινε επίσης αναφορά στη δυνατότητα διάδοσης της Ποντιακής παράδοσης και μέσω της Αεροβικής άσκησης με Ποντιακούς χορούς.

Παρατηρώντας το τμήμα της νεολαίας του Συλλόγου, με χοροδιδάσκαλο τον Θωμά Μπαϊρακτάρη να χορεύει σε υψηλές εντάσεις, γεννήθηκε η ιδέα της χρήσης του Ποντιακού χορού ως αεροβικής γυμναστικής. Η άσκηση πρέπει να έχει πρόγραμμα, ρυθμό και στόχο αλλιώς είναι αποσπασματική και δεν μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη την φυσικής κατάστασης ή δεν μπορεί να την βοηθήσει όσο θα ήταν δυνατόν. Και ο χορός από μόνος του είναι μορφή άθλησης, αλλά δεν δίνει τα αποτελέσματα της άσκησης.

Ο ποντιακός χορός ίσως είναι ο ιδανικότερος αεροβικός χορός, πράγμα που θα αποδειχτεί με την μελέτη του τμήματος το οποίο συγκρότησε ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή».

Πλεονεκτήματα:
Παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα του Ποντιακού χορού ως αεροβικής άσκησης διότι είναι ως επί το πλείστον ομαδικός, αλλά έχει και ελεύθερους ρυθμούς που σπάνε την μονοτονία. Τον 19ο αιώνα, στον Πόντο, αλλά και κατόπιν στην Ελλάδα μετά τον ξεριζωμό, ο κόσμος δούλευε εξαντλητικά κι όταν χόρευε ήθελε να ψυχαγωγηθεί κι όχι να γυμναστεί. Στις κοινωνικές συνθήκες εκείνης της εποχής θα ήταν παράδοξο ο χορός να χρησιμοποιηθεί ως γυμναστική, αφού γενικά ο αθλητισμός ήταν πολυτέλεια.

- Ως ομαδικός χορός προσφέρεται για κοινωνική επαφή και κοινωνικοποίηση. Είναι άθληση μέσα από την συναναστροφή γιατί υπάρχει συντονισμός, συγχρονισμός και πειθαρχία. Οι ρυθμοί, οι κατευθύνσεις και οι κινήσεις των Ποντιακών χορών δίνουν απίστευτες δυνατότητες για να χρησιμοποιηθεί ως αεροβική γυμναστική.
- Με το πρόγραμμα αυτό αεροβικής γυμναστικής προάγεται η παράδοση μέσω του Ποντιακού χορού γιατί υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που δεν θα χόρευαν ποτέ σε χορευτικό αλλά θα χορέψουν για να κάνουν γυμναστική.
- Παράλληλα προάγεται η άσκηση αφού υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που δεν θα γυμνάζονταν αλλά θα γυμναστούν μέσω της αερόβιας γυμναστικής με Ποντιακό χορό.
- Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα στους χορούς αφού αυτοί προσφέρονται για αεροβική γυμναστική χωρίς αλλαγές.

Να σημειωθεί πως πριν την παρουσίαση του προγράμματος, μια πειραματική ομάδα που αποτελούνταν από μέλη του συλλόγου βοήθησε στην εκπόνηση του πρακτικού μέρους της έρευνας και συντέλεσε στην ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της.

Την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος έχουν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ. Μουμουλίδης Σταύρος και κ. Αμοιρίδου Σοφία.