Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Το μνημείο των Ποντίων στον Πειραιά και όλα όσα προηγήθηκαν!

Το μνημείο των Ποντίων στον Πειραιά και όλα όσα προηγήθηκαν!
Το μνημείο των Ποντίων στον Πειραιά και όλα όσα προηγήθηκαν!

Μπορεί η περασμένη Παρασκευή και η 19η Μαΐου να θεωρείται ίσως η πιο μαύρη στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, ωστόσο το βαρύ ούτως ή άλλως κλίμα που συνοδεύει την ημέρα της Ποντιακής Γενοκτονίας και των 353.000 θυμάτων ήρθε να αμαυρωθεί περισσότερο από μια νέα διάσπαση στους κόλπους της μια εκ των δύο ποντιακών ομοσπονδιών, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. 

Αιτία, ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας του οποίου τα αποκαλυπτήρια γίνονται στις 21 Μαΐου στην πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι του Πειραιά με τη χρηματοδότηση του δημοτικού συμβούλου και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη. Η συμμετοχή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας στη συγκεκριμένη τελετή ήταν μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για εννέα από τα δεκαεννέα μέλη του δ.σ. της Ομοσπονδίας, η οποία έχει ιδρυθεί το 2004, έπειτα από την πρώτη διάσπαση του ποντιακού ελληνισμού και την αποχώρηση τότε μελών από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, το έτερο δευτεροβάθμιο σωματείο των Ποντίων.

Τα εν λόγω εννέα μέλη του δ.σ. της ΠΟΕ, θεώρησαν απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ομοσπονδία συμμετέχει στη συγκεκριμένη εκδήλωση δίχως να επικυρωθεί κάτι τέτοιο από το διοικητικό της όργανο και αποφάσισαν να αποχωρήσουν.

Το παρασκήνιο

Για να οδηγηθούμε στην παραίτηση βόμβα της 8ης Μαΐου, είχε προηγηθεί μια θυελλώδης συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΕ διάρκειας επτά ωρών, με την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι να είναι το γεγονός ότι στην εκδήλωση του Πειραιά, που οργανώνει ο ομώνυμος δήμος, η Περιφέρεια Αττικής με συνδιοργανωτή την ΠΟΕ, θα είχε ομιλητές τον πρώην πρόεδρο της ΠΟΕ και νυν επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργο Παρχαρίδη, αλλά και τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Στέφανο Τανιμανίδη, τα οποία αποτελούν τα τριτοβάθμια σωματεία της ΠΟΕ και της ΠΟΠΣ αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, έχουν υπάρξει μομφές ότι ηγετικά στελέχη του χώρου έχουν προσεγγίσει εδώ και καιρό την πλευρά Μαρινάκη, αναζητώντας χρηματοδότηση. «Όταν κατηγορείς για παράδοση του οργανωμένου ποντιακού χώρου σε ολιγάρχες και έχεις πάρει αγκαζέ έναν απ' αυτούς, αυτόν που σε βολεύει, και πορεύεσαι ξεχνώντας τα αναθέματα, τότε με την υποκρισία ένα θέμα το έχεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ομάδας των εννέα Θεοδόσης Κυριακίδης σε ανάρτηση του στο facebook, όπου αναλύει τους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που έλκει ποντιακή καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του, απαίτησε να παραβρεθούν στο ίδιο βήμα τόσο ο κ. Παρχαρίδης, όσο και ο Στέφανος Τανιμανίδης.

Τι λένε οι εμπλεκόμενοι

Η Thessnews προσπάθησε να έρθει σε επαφή με όσους εμπλέκονται στο ζήτημα της εκδήλωσης, η οποία θα τελεστεί μετά την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της 19ης Μαΐου στο Σύνταγμα. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Γιώργος Παρχαρίδης δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για το ζήτημα και παρέπεμψε στον πρόεδρο Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ Γιώργο Βαρυθυμιάδη. Όπως είπε ο ίδιος, «το ζήτημα των παραιτήσεων της ΠΟΕ είναι εσωτερικό ζήτημα και δεν έχει να κάνει με την εκδήλωση της Κυριακής. Άλλωστε η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Πειραιά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, στην πρόσκληση της εκδήλωσης αναφέρεται ξεκάθαρα ως ένας εκ των δύο διοργανωτών. Από την πλευρά του, ο Στέφανος Τανιμανίδης που είναι και συνεπώνυμος με τον εικαστικό που φιλοτέχνησε το έργο, Παναγιώτη Τανιμανίδη, αναφέρει στην Thessnews ότι το συγκεκριμένο αίτημα να γίνει ένα μνημείο στην περιοχή είχε γίνει και στο παρελθόν σε δημάρχους του Πειραιά, με την τωρινή διοίκηση αλλά και τον δημοτικό σύμβουλο Βαγγέλη Μαρινάκη να ανταποκρίνονται στο αίτημα. «Προ 25ετίας είχε γίνει σχετικό αίτημα και τώρα υπήρξε ανταπόκριση. Βέβαια εγώ προσωπικά πρότεινα για ομιλητή τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, αλλά στη συνέχεια είδα ότι η πρόσκληση ανέγραφε εμένα ως ομιλητή, ενώ η διοργάνωση γίνεται με τη συνδιοργάνωση της ΠΟΕ, κάτι που δεν γνώριζα, αφού πίστευα ότι το έχουν αναλάβει αποκλειστικά η Περιφέρεια Αττικής και ο δήμος Πειραιά».  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Thess News (Σάββατο, 20 Μαΐου 2017)