Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Εκδηλώσεις τιμής για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών

Εκδηλώσεις τιμής για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
Εκδηλώσεις τιμής για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών

Διήμερο εκδηλώσεων μνήμης και απότισης φόρου τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους στα τραγικά εκείνα γεγονότα διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή, 21 Μαΐου 2017, και τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του δήμου, με αποκορύφωμα την κεντρική εκδήλωση στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα ξεκινά τη Κυριακή, 21 Μαΐου, στις 10 το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση και ομιλίες για τα τραγικά γεγονότα, που θα γίνουν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Νεαπόλεως, στον Ιερό Ναό Αγίων Χαραλάμπους και Χριστοφόρου Συκεών, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Αγ. Αποστόλων στα Πεύκα καθώς και στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου. Αμέσως μετά, και συγκεκριμένα στις 11 π.μ., θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Νεάπολη, στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης (συμβολή οδών Ομήρου, Κανάρη και Μιαούλη) στις Συκιές αλλά και στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Αγ. Αποστόλων στα Πεύκα.

Το διήμερο των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας με την κεντρική εκδήλωση που θα γίνει στις 8 μ.μ. στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών και θα περιλαμβάνει τη παρουσίαση του έργου του Φίλωνα Κτενίδη «Η καμπάνα του Πόντου», καθώς και μοιρολόγια, απαγγελίες και δρώμενα που θα παρουσιάσει η χορωδία του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Μπίλλη. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί με τη σύμπραξη και τη συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Νεάπολης, του Συλλόγου Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ», της Ποντιακής Εστίας Νεάπολης και του Ποντιακού Συλλόγου Αγίου Παύλου-Ευαγγελίστριας «Εύξεινος Πόντος».

Πηγή: Airetos