Ποντιακό θέατρο και εκδήλωση γευσιγνωσίας από το Σύλλογο «Κομνηνοί» |
της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ποντιακή κουζίνα μέσα από μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο “Πόντου Γεύσεις” απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαΐου στο ιδιόκτητο οίκημα του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης “Κομνηνοί” στην Αστόρια.
Για δεύτερη χρονιά φέτος οι γυναίκες του συλλόγου με επικεφαλής την κ. Δήμητρα Καρασαββίδου φόρεσαν τις ποδιές τους και επιστράτευσαν τις μαγειρικές τους γνώσεις και δεξιότητες για να φτιάξουν μια πλούσια ποικιλία παραδοσιακών φαγητών του Πόντου, σύμφωνα με τις συνταγές των μητέρων και των γιαγιάδων τους.
Οι επισκέπτες, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις σούπες τανέας, μπορτς και σορβά, μεζέδες όπως ο παστουρμάς, το λουκάνικο, τα σαρμαδάκια, τους πλιγουροκεφτέδες, την πικάντικη τηγανιά, τα βαρένικα, το πλιγούρι, τα φασόλια τιναχτά, τα πισία με γιαούρτι, τα πιροσκί και τις πιο γνωστές μας πίτες, πρασόπιτα, σπανακόπιτα και τυρόπιτα και γλυκά όπως το σιρόν με γιαούρτι, τα ωτία, το εκμέκ κανταϊφι, τον μπακλαβά και το χαλβά.
“Σήμερα είπαμε να μαζευτούμε οικογενειακά και να μαγειρέψουμε “Ποντιακές γεύσεις” για να γευθούν και τα παιδιά της νέας γενιάς τα ποντιακά φαγητά”, μας είπε η υπεύθυνη της εκδήλωσης Δήμητρα Καρασαββίδου και ευχήθηκε σε όλους “Καλή όρεξη”, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς όλες τις κυρίες που ετοίμασαν τα νόστιμα αυτά εδέσματα και βοήθησαν στη συνέχεια στο σερβίρισμά τους.
“Πρόκειται για μια εκδήλωση που ξεκίνησε πέρυσι και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία”, μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Κομνηνοί” Δημήτρης Μολοχίδης, εκφράζοντας την προσδοκία των οργανωτών να γεμίσει και πάλι κατά τη δεύτερη αυτή διοργάνωση η “Λέσχη των Ποντίων”.
Θεατρική παράσταση
Στο χαιρετισμό του ο κ. Μολοχίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Ποντιακή θεατρική παράσταση με τίτλο “Σ’ Αριστοφάνη τα πατεμασέας” (Στις πατημασιές του Αριστοφάνη) της Γιούλης Γεωργιάδου που παρουσίασε ο Σύλλογος “Κομνηνοί” το προηγούμενο βράδυ στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια και καλωσόρισε την ερασιτέχνη ηθοποιό και σεναριογράφο που ήρθε από την Ελλάδα για τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας.
“Ηταν τρία μικρά σκετσάκια, κωμικά και τα τρία, στην ποντιακή διάλεκτο και ο κόσμος, οι Πόντιοι που ήρθαν, πραγματικά διασκεδάσανε και γελάσανε με την ψυχή τους”, δήλωσε στη Greek News ο κ. Μολοχίδης.
Η Γιούλη Γεωργιάδου, συνταξιούχος Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας από τη Νέα Κρώμνη Δράμας (με καταγωγή από την Αργυρούπολη και την Κρώμνη του Πόντου) η οποία ασχολείται με το Ποντιακό Θέατρο εδώ και 15 χρόνια, παρουσίασε τα τρία μονόπρακτα “Η Κεμενετζού”, “Εμορφέσσα και πασεμέντζα” και “Γεράματα – Γελάματα”, σκορπώντας άφθονο γέλιο στους θεατές της παράστασης που τη χειροκρότησαν θερμά.
Το πρόγραμμα συνόδευσε με τη λύρα του ο Χρήστος Τικταπανίδης.
“Δεν ξέρετε πόσο πολύ χαίρεται η καρδιά μου που βρίσκομαι εδώ κοντά σας. Θαρρώ πως βρίσκομαι στην πατρίδα, τον Πόντο”, είπε συγκινημένη η κ. Γεωργιάδου και χαιρέτισε τους συνδαιτυμόνες στην ποντιακή διάλεκτο προκαλώντας τον ενθουσιασμό τους και κερδίζοντας τα πιο θερμά τους χειροκροτήματα.
“Ήταν για μένα μεγάλη τιμή να με καλέσουν και να παρουσιάσω αυτά τα μονόπρακτα που αγαπήθηκαν πολύ στην Ελλάδα”, δήλωσε στη Greek News, τονίζοντας πως μέσα από το θέατρο βρήκε αυτό που πάντοτε ήθελε, να είναι ανάμεσα σε πατριώτες και πρόσθεσε: “Οι Πόντιοι πατριώτες έχουμε συγγενικό αίμα, είναι ένα τάμα που το χρωστάμε να το κάνουμε πάντοτε στους γονείς μας. Πράγματι είναι μια πολύ όμορφη μέρα η σημερινή, όλα μου θυμίζουν το σπίτι μου, τη γειτονιά μου, τις συνήθειές μας και νομίζω τελικά ότι αυτά μας ενώνουν. Παράλληλα βέβαια έχουμε πολύ μεγάλο χρέος απέναντι στη γλώσσα μας, τη διατήρησαν για δύο χιλιάδες χρόνια και πλέον στην πατρίδα και είναι χρέος και τάμα για μας να τη διατηρήσουμε και να την αφήσουμε στα παιδιά μας.”
“Η παράσταση μας άρεσε πάρα πολύ. Γελάσαμε πάρα πολύ. Έτσι πραγματικά ήταν η ζωή μας”, δήλωσε η κ. Παρθένα Τσακιρίδη, η οποία καταλαβαίνει και μιλάει τη διάλεκτο την οποία έμαθε από τον παππού της. “Τα ποντιακά δεν τα ξεχνάς είναι η γλώσσα σου”, είπε.
Μαζί της συμφώνησε και η κ. Αθηνά Αποστολίδη, λέγοντας πως “γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, είναι πολύ χαρισματική η κ. Γεωργιάδου. Ακούσαμε τη γλώσσα μας, ευχαριστηθήκαμε.”
Πηγή: GreekNews