Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μιλά... Ποντιακά

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μιλά... Ποντιακά
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μιλά... Ποντιακά

του Αλέξανδρου Φωτιάδη

Περίπου 70.000 έως 80.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα και με τις ανάγκες της έδρας, θα χορηγεί το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη για τη δημιουργία, τη στελέχωση και τη λειτουργία της έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ.

Τα ποσά της χορηγίας θα διατίθενται στο μισθό καθηγητή και ερευνητών, τη γραμματειακή υποστήριξη, τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων, την αγορά ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, σε μηνιαίες και ετήσιες συνδρομές αλλά και στην απόκτηση και χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Οι διαλέξεις θα αρχίσουν εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου τον Οκτώβριο, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο προπτυχιακά μαθήματα στο χειμερινό εξάμηνο και δύο μεταπτυχιακά μαθήματα, εκ των οποίων ένα στο χειμερινό και ένα στο θερινό εξάμηνο. Η ύλη θα ξεκινά από την κατάλυση της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών (1461) και θα φτάνει μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας (1923).

Τα μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος θα είναι ελεύθερης (και όχι υποχρεωτικής) επιλογής και θα αφορούν κυρίως τους φοιτητές της Φιλοσοφικής σχολής και ιδιαίτερα τον τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Όσοι θα ενταχθούν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα προκύψουν τον Οκτώβριο μέσα από τις αντίστοιχες εξετάσεις που προκηρύσσονται για τη συμμετοχή στο τμήμα, ενώ το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για όλους τους φοιτητές.

“Το προπτυχιακό τμήμα θα λειτουργήσει ως ένα μέσο για την ωρίμανση και την πρώτη επαφή των φοιτητών με την ιστορική παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ το μεταπτυχιακό αποσκοπεί να δημιουργήσει ένα φυτώριο νέων επιστημόνων”, σημείωσε στη “ΜτΚ” ο διδάσκων της έδρας Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, που εξήρε το έργο της πρυτανείας και του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “με αυτόν τον τρόπο θα γαλουχηθεί η νέα γενιά στο θέμα του Ποντιακού Ελληνισμού”.

Το ερευνητικό σκέλος της έδρας Ποντιακού Ελληνισμού έχει ήδη αρχίσει, καθώς έχουν επιλεγεί οι πρώτοι τρεις υπότροφοι που θα στελεχώσουν την ερευνητική ομάδα: ένας μεταπτυχιακός φοιτητής του τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, ένας υποψήφιος διδάκτορας του τομέα Αρχαίας Ιστορίας και ένας διδάκτορας.

Πρώτο αντικείμενο μελέτης της ομάδας αποτελεί το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο “Ψηφιακή αποτύπωση της διαχρονικής παρουσίας του Ελληνισμού στο χώρο του γεωγραφικού Πόντου”, που έχει πενταετή διάρκεια και αποσκοπεί με τη χρήση ενός χάρτη και το πάτημα ενός κουμπιού να μεταφέρει τον αναγνώστη σε εικόνες και πληροφορίες για όλες τις πτυχές του Ποντιακού Ελληνισμού. Σημειώνεται ότι μέρος της έρευνας αναμένεται να παρουσιαστεί και στα εγκαίνια της έδρας, που θα γίνουν την Τετάρτη.

Η έρευνα διεξάγεται με στόχο την απόκτηση έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού κυρίως από πανεπιστήμια του εξωτερικού για την ιστορία του Πόντου και ιδιαίτερα της νεότερης και σύγχρονης περιόδου, ενώ οι ιθύνοντες αναμένουν να προκύψουν και κάποιες κοινές συνεργασίες και εκδηλώσεις με πανεπιστήμια διεθνούς εμβέλειας, καθώς και συμμετοχή σε διεθνή fora και δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά. Τέλος στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, για την οποία, όπως σημειώνουν οι έχοντες γνώση, δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Στα πλάνα της πρυτανείας του Αριστοτελείου βρίσκεται και η αναβάθμιση της έδρας Ποντιακών Σπουδών σε Κέντρο Μελέτης για τον Ποντιακό Ελληνισμό, ενώ, όπως σημειώνουν, σύντομα θα στελεχωθεί με υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και ερευνητές, προκειμένου να αποκτήσει διεθνή απήχηση και αναγνώριση.

“Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, γιατί ολοκληρώθηκε μία διαδικασία επιλογής του καθηγητή που θα αναλάβει την έδρα Ποντιακών Σπουδών”, σημείωσε στη “ΜτΚ” ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, και συνέχισε: “Από τη νέα χρονιά η δραστηριότητα που θα αναπτύξει στο ΑΠΘ θα είναι καθοριστική για τη μελέτη, την έρευνα και τη διδασκαλία του ποντιακού ελληνισμού σε όλες τις πτυχές του”.

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί πριν από έναν χρόνο, με αφορμή τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Ίδρυμα ο Ιβάν Σαββίδης είχε σημειώσει ότι “ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει πανανθρώπινο και πανορθόδοξο χαρακτήρα και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την επιστημονική του μελέτη. Θα ήθελα οι νέοι επιστήμονες να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε ανάγκη την επιστημονική μελέτη και την αξιολόγηση των γεγονότων που έχει βιώσει ο ποντιακός λαός”.

Ποιος είναι ο καθηγητής που θα αναλάβει την έδρα

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης αποτελεί τη χρυσή επιλογή της συγκλήτου για την ανάληψη της θέσης διδάσκοντα στην έδρα Ποντιακών Σπουδών. Ο κ. Χατζηκυριακίδης έχει συγγράψει τρεις μονογραφίες για την οικονομική ιστορία του Πόντου, έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά αλλά και σε πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει επιμεληθεί την έκδοση τεσσάρων τόμων για τον Πόντο και έχει συμμετάσχει στη σύνταξη και την επιμέλεια τεσσάρων ιστορικών λευκωμάτων για τις δραστηριότητες των προσφύγων από τον Πόντο στην Ελλάδα.

Τα εγκαίνια την Τετάρτη

Υπό την αιγίδα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου εγκαινιάζεται την προσεχή Τετάρτη η έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου στις 5 μ.μ., ενώ στην είσοδο θα υπάρχει θεματική έκθεση με τίτλο “Η παιδεία στον Πόντο” από τη συλλογή του Στέργιου Θεοδωρίδη “Εν Πόντω – Συμβολή στη Μνήμη”.

Πληροφορίες της “ΜτΚ” σημειώνουν ότι στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ενώ αμφίβολη θεωρείται η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου λόγω προσωπικών υποχρεώσεων.

Σημειώνεται ότι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει συμμετοχή των αδελφών Κωνσταντίνου και Ματθαίου Τσαχουρίδη, καθώς και της γνωστής καλλιτέχνιδας Μελίνας Ασλανίδου.



Σχετικά θέματα