Επίσκεψη του «Φάρου Ποντίων Πατρών» στα Δημοτικά Σχολεία Ανδρίτσαινας και Γιαννιτσοχωρίου |
Τα δημοτικά σχολεία δύο ακριτικών περιοχών του Ν. Ηλείας, συνεχίζοντας τον κύκλο δραστηριοτήτων τους εκτός των σχολικών αιθουσών και προωθώντας την συνεργασία μεταξύ των σχολικών μονάδων, φιλοξένησαν το δραστήριο σύλλογο «Φάρος Ποντίων Πατρών» που με χαρά αποδέχθηκε τη πρόσκληση και οργάνωσε μια πολυπληθή (20 άτομα) αποστολή.
Στο Γιαννιτσοχώρι, αρχικά, και στην ιστορική Ανδρίτσαινα στη συνέχεια, η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Ελισάβετ Καπαγερίδου μίλησε για τον Ελληνισμό του Πόντου μέσα από αφηγήσεις, ιστορικά γεγονότα και μύθους που έχουν ταξιδέψει στο χρόνο «μαγεύοντας» τους μαθητές και αποδεικνύοντας την μακραίωνη διαδρομή των Ελλήνων στη μαρτυρική αυτή περιοχή. Ύστερα, η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Σαουλίδου ανέφερε συνοπτικά τις ποικίλες δράσεις του «Φάρου Ποντίων» και περιέγραψε στα παιδιά τα μέρη που αποτελούν την ανδρική και γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά. Τέλος, το χορευτικό τμήμα του συλλόγου με προεξάρχοντα τον δάσκαλο Γιώργο Σονίδη ξεσήκωσε τους μικρούς μαθητές χορεύοντας στο ρυθμό της ποντιακής λύρας πείθοντάς τους να δοκιμάσουν κι αυτοί τις δυνάμεις τους μαζί τους. Ο ποντιακός σύλλογος μαζί με τις καλύτερες εντυπώσεις, άφησε και πολλά αναμνηστικά δώρα στα δύο σχολεία.
Η επίσκεψη αυτή διοργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς κ. Γαλάνη του Δ.Σ. Ανδρίτσαινας και κ. Στρατή του Δ.Σ. Γιαννιτσοχωρίου στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» που συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Επίσης, αφορμή ήταν ταυτόχρονα και η επικείμενη ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου.
Οι σύλλογοι διδασκόντων των δύο Δημοτικών σχολείων θα ήθελαν για άλλη μια φορά να ευχαριστήσουν το σύλλογο «Φάρο Ποντίων Πατρών» για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκληση, παραμερίζοντας προσωπικό χρόνο και κόστος, οδηγώντας τους μαθητές μέσω της υψηλής ποιότητας της παρουσίας τους πιο κοντά στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Πηγή: Amaliada News