Έκθεση ζωγραφικής για τα πενήντα χρόνια ίδρυσης της Ιεράς Μονής Αγίου Γεώργιου Περιστερεώτα |
Το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα πενήντα χρόνια ίδρυσης της Ιεράς Μονής στo Ροδοχώρι της Νάουσας διοργάνωσε έκθεση ζωγραφικής με θέμα την Μονή και τον Πόντο γενικότερα.
Για τον λόγο αυτό έστειλε πρόσκληση στους Έλληνες καλλιτέχνες από το καλοκαίρι του 2015 για να συμμετάσχουν. Στο κάλεσμα αυτό του σωματείου ανταποκρίθηκαν 16 (δεκαέξι) εικαστικοί που η πλειοψηφία εξ αυτών ασχολούνται επαγγελματικά με την ζωγραφική, ενώ τρεις από τους συμμετέχοντες είναι έφηβοι. Στην έκθεση συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Willis Christene, Αμπερίδου Σοφία, Αρσένης Γιώργος, Γαληνού Γεωργία, Ιωαννίδου Παρθένα –Πόπη, Καρανικόλα Ευαγγελία, Nταμπώσης Μανώλης, Μπότου Άννα, Σαρηγιαννίδου Μαρία, Σταύρου Στέλιος, Σφήκας Νικόλαος, Σφήκα Σοφία, Τρίμη Έλλη, Φαχαντίδου –Τσιριγκίλογλου Άννα, Χατζοπούλου Μαρία, Τόλη Χρυσούλα.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την αρωγή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο κέντρο Αρχιτεκτονικής στην οδό Αγγελάκη 13, τηλ. 2313318408
Εγκαίνια Έκθεσης: 8 Μαΐου 2017 στις 6:30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 8 - 26 Μαΐου 2017
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 π.μ. – 9:00 μ.μ.
Σάββατο & Κυριακή 10:00 π.μ. – 3:00 μ.μ.
Κείμενο της Δόμνας Χανουμίδου για την έκθεση
Σε μια αφιερωματική έκθεση, όπως αυτή με αφορμή τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα, με τόσο έντονο θρησκευτικό και ιστορικό χαρακτήρα, το να αποδώσεις πάνω στον καμβά το βαρύ φορτίο αιώνων της Χριστιανοσύνης, αλλά και της ιστορικής μνήμης προϋποθέτει αναμφίβολα από τον καλλιτέχνη να λειτουργήσει πρωτίστως ως θεματοφύλακας μια τέτοιας παράδοσης, χωρίς ωστόσο να χάσει το προσωπικό του εικαστικό στίγμα. Η έκθεση αυτή που αποτελείται τόσο από σύγχρονα εικαστικά έργα όσο και από αγιογραφίες, γίνεται το πεδίο δράσης για δημιουργούς επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες, με σκοπό να αναμοχλεύσουν τη μνήμη, να αναβιώσουν τον πόνο και την λύτρωση, να αναμετρηθούν με την πνευματικά διαχρονική διάσταση των θρησκευτικών συμβόλων, να μετακυλήσουν στο παρόν παραστάσεις που έχουν γραφτεί ανεξίτηλα στην ιστορική μας συνείδηση.
Η μορφή του Αγίου Γεωργίου, όπως είναι φυσικό, κυριαρχεί στις αγιογραφίες που παρουσιάζονται, αποτίνοντας φόρο τιμής στο στρατηλάτη άγιο και προστάτη της Μονής και περικλείοντας πέρα από θρησκευτικό συναίσθημα και όλη την ιστορική παράδοση που συνοδεύει τον ιερό αυτό χώρο . Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο οι τοπιογραφίες που αναπαριστούν τη Μονή αλλά και τα πιο ελεύθερα θεματικά έργα δημιουργούν την εντύπωση ενός οράματος, μιας περιπλάνησης σε μέρη αλησμόνητα, μιας εικαστικής χαρτογράφησης ενός τόπου που αναδύεται από παρελθόν κατανυκτικά για να εδραιωθεί γερά στο παρόν ως κομμάτι του αναπόσπαστο.
Συνοδοιπόροι στο κάλεσμα του σωματείου και προσωπικά της ζωγράφου-αγιογράφου και μέλους του ΔΣ του σωματείου Σοφίας Αμπερίδου σε αυτό τον εικαστικό περίπατο, πολλά μέλη του ΣΚΕΤΒΕ όπως η Γεωργία Γαληνού, ο Στέλιος Σταύρου, ο Νικόλας Σφήκας, η Έλλη Τρίμη και η Christine Willis, καθώς επίσης και οι ζωγράφοι Γιώργος Αρσένης, Nόπη Ιωαννίδου, Λία Καρανικόλα, Άννα Μπότου, Χρυσούλα Τόλη, Άννα Φαχαντίδου και Μαρία Χατζοπούλου. Αξιοσημείωτη ωστόσο είναι η συμμετοχή 3 νέων παιδιών του Μανώλη Νταμπώση και της Σοφίας Σφήκα 17 χρόνων και της 16χρονης Μαρίας Σαρηγιαννίδου που κλήθηκαν να αναμετρηθούν με το θέμα της έκθεσης με τόλμη και ευαισθησία και κυρίως με νεωτερική, πολλές φορές ανατρεπτική ματιά. Ένα εικαστικό οδοιπορικό λοιπόν, με έργα που προσκαλούν το θεατή, όπως τα τρία περιστέρια που οδήγησαν κατά την παράδοση της Μονής τους μοναχούς, να εξερευνήσει το δρόμο που οδηγεί από τον Περιστερεώτα του Πόντου στο σύγχρονο ιερό τόπο της Μονής, ένα ταξίδι που κάθε λιθαράκι του από το χθες ως το σήμερα δομεί με γερά θεμέλια την ιστορική συνέχεια και διασφαλίζει με σεβασμό το θρησκευτικό συναίσθημα.
Δόμνα Χανουμίδου
Θεωρητικός - κριτικός τέχνης