Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

"Η Έξοδος των Ελλήνων του Πόντου" παρουσιάζεται στον Πειραιά

"Η Έξοδος των Ελλήνων του Πόντου" παρουσιάζεται στον Πειραιά
"Η Έξοδος των Ελλήνων του Πόντου" παρουσιάζεται στον Πειραιά

Στο πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων μνήμης, αλλά και της εκδήλωσης που πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αλεξάνδρας, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 στις 7:30 μ.μ. η παράσταση "Η Έξοδος των Ελλήνων του Πόντου”" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

19:30 Προσέλευση

20:00 Έναρξη Εκδήλωσης - Χαιρετισμοί – Ομιλίες

20:30 Α' μέρος: Θεατρική παράσταση: «Η Έξοδος» των Ελλήνων της Τρίπολης του Πόντου - Αληθινές μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων
Σκηνοθεσία: Γεωργίου Γαλάντη
Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί»
Επιλογή Κειμένων: Σάββας Κυριακίδης
Μεταφορά νεοελληνικών κειμένων στην Ποντιακή διάλεκτο: Πάνος Ηλιάδης, Άννα Παπαδοπούλου, Θεόφιλος Καστανίδης.

Διάλειμμα

9:30 Β' μέρος: «Μουσική και χοροί του Πόντου»

Μουσική και χοροί του Πόντου από την Ορχήστρα και το Χορευτικό Συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί».
Χοροδιδάσκαλος: Κωνσταντίνος Σαββινίδης
Υπεύθυνος Ορχήστρας: Ηλίας Αβραμίδης

22:00 Τέλος παράστασης

Το χρονικό μίας παράστασης για την «Έξοδο»

Η θεατρική παράσταση «Η Έξοδος» είναι η αληθινή ιστορία της πρώτης γενιάς που υπενθυμίζει το δράμα της προσφυγιάς, «Για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι!»

Τα χρόνια διαβαίνουν και η καθημερινότητα μας προσπερνά αμείλικτα.

Ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα μιας πατρίδας… μιας «καλής πατρίδας» και κοινωνικής ανάγκης για την «απόδοση του δικαίου».

Κάποιες γενιές Ελλήνων της Ανατολής όμως, στερήθηκαν και τα δύο αυτά αγαθά. Ίσως να αξιώνουν επιτακτικά εκεί ψηλά που βρίσκονται (έστω και μετά θάνατον) «μία συγγνώμη!» από τους διώκτες τους.

Η ιστορία των Ποντίων, περιλαμβάνει ένα ατελείωτο μαρτυρολόγιο απλών ανθρώπων. Μία τραγωδία χωρίς προηγούμενο, που επιτελέστηκε με βαρβαρότητα εναντίον αθώων νέων, γερόντων, μικρών παιδιών και γυναικών, ανθρώπων από χωριά και πόλεις, που διέκοψαν απότομα τον ομφάλιο λώρο που τους ένωνε με τη ρίζα τους…  «με την πατρώα τους γη», μετά από μία μακραίωνη παρουσία πολιτισμού!

Όλα έγιναν χωρίς την βούλησή τους και η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ολοκληρώθηκε με την μελάνη μιας υπογραφής, με την «Συνθήκη της Λωζάνης», σβήνοντας μια για  πάντα ό,τι  τους συνέδεε με τις πατρογονικές εστίες.

Στο θεατρικό έργο «Η ΕΞΟΔΟΣ», παρουσιάζεται η Ποντιακή Γενοκτονία με αληθινές προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων, που εκτοπίστηκαν με βιαιότητα από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Πρόκειται για την  Εξορία και την ατέρμονη Πορεία τους μέσα στον ίδιο τους τον τόπο, ώσπου να οδηγηθούν  μετά από περιπέτειες, στο ιστορικό τους  λίκνο, στη μητέρα Ελλάδα!

Με αυτές τις μαρτυρίες των προσφύγων και τα επιλεγμένα κείμενα δημιουργείται ένα θεατρικό έργο που προβάλλει αρχικά την ήσυχη, ευχάριστη και δημιουργική καθημερινότητα των Ποντίων, η οποία θα αλλάξει ξαφνικά τον Νοέμβρη του 1916, όταν η ήρεμη ζωή τους θα ανατραπεί και θ’ ακολουθήσει η δραματική πορεία εξόδου από την πατρίδα τους.

Τα συγκλονιστικά αυτά κείμενα αποδίδονται με έντονη συγκινησιακή φόρτιση από τα μέλη της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί».

Χαρακτηριστικό της παράστασης, την οποία σκηνοθέτησε ο Γιώργος Γαλάντης, είναι το γεγονός ότι ο λόγος προεκτείνεται με κίνηση και σωματική έκφραση ώστε να εικονογραφούνται εύληπτα οι καταστάσεις και οι χαρακτήρες του έργου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκολύνονται οι θεατές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν την ποντιακή διάλεκτο, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενο και το μήνυμα της παράστασης.

Οι επόμενες γενιές των Ποντίων και των υπολοίπων Ελλήνων οφείλουμε σε κάθε ένα από αυτούς τους ανθρώπους, που πλήρωσε με τη ζωή του το δράμα του Ξεριζωμού και της Προσφυγιάς, ένα  ελάχιστο χρέος στη Μνήμη!

Ευχή όλων των ανθρώπων είναι να γεννιούνται και να πεθαίνουν στον ίδιο τόπο, στην πατρίδα τους!

Όταν τους μελετάμε και αναλογιζόμαστε τα παθήματά τους, τους χαρίζουμε την αιωνιότητα. Τους κρατάμε ζωντανούς… ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ!

Συντελεστές:

Α) Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί», Σκηνοθέτης: Γεώργιος Γαλάντης
Β) Ορχήστρα Ποντιακών Παραδοσιακών Οργάνων Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί», Υπεύθυνος: Ηλίας Αβραμίδης, Βοηθός Υπευθύνου: Αλέξανδρος Μπουρμίστωβ
Γ) Χορευτικό Συγκρότημα Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί», Χοροδιδάσκαλος: Σαββινίδης Κωνσταντίνος

Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί»

Σκηνοθέτης: Γεώργιος Γαλάντης
Τραγούδι: Γιώτα Τριανταφυλλίδου
Θεόφιλος Καστανίδης
Νατέλα Καλαϊτζίδου
Δημήτρης Κικίδης
Ευαγγελία Ευπατρίδου
Ελένη Νικολαΐδου
Χριστίνα Αβραμίδου
Συμέλα Αρταβάνη
Άννα Παπαδοπούλου
Ηλίας Καλαϊτζίδης
Νιάνα (Άρτεμης Καλαϊτζίδου)
Γιώργος Χιονίδης
Πέτρος Χατζηιωαννίδης
Γαλάτεια Σιταρίδη
Ναταλία Παπαδοπούλου
Ειρήνη Παπαδοπούλου
Υποβολείο: Βασιλική Αργύρη
Υποβολείο: Μαρία Τριανταφυλλίδη
Φροντιστής: Γιάννης Σαββινίδης