Τρίτη 30 Μαΐου 2017

«Είναι υποχρέωσή μας προς τους δημότες μας το αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ποντίων»

«Είναι υποχρέωσή μας προς τους δημότες μας το αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ποντίων»
«Είναι υποχρέωσή μας προς τους δημότες μας το αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ποντίων»

της Ευγενίας Παυλοπούλου

Ο ομογενής δημοτικός σύμβουλος Θίο Ζωγράφος, θα καταθέσει αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων από τον Δήμο Monash.

Ο ομογενής δημοτικός σύμβουλος δήλωσε αποκλειστικά στο «Νέο Κόσμο» ότι αύριο πρόκειται να εισάγει στην σχετική ατζέντα των ζητημάτων που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Monash, που θα λάβει χώρα την επόμενη Τρίτη, το θέμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, Αρμενίων και Ασυρρίων, ζητώντας παράλληλα από τους δημοτικούς συμβούλους να στηρίξουν την πρότασή του. Να σημειωθεί σ' αυτό το σημείο ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, ο Δήμος Monash στην Βικτώρια -που συμπεριλαμβάνει εντός των ορίων του και το ελληνοκρατούμενο Oakleigh-, θα είναι η πρώτη αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης της Βικτώριας που αναγνωρίζει την Γενοκτονία.

Μέχρι στιγμής, στην Αυστραλία η Γενοκτονία -που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιους, Αρμένιους και Ασσύριους και σημάδεψε και τους απογόνους τους-, έχει αναγνωριστεί από δύο πολιτειακές κυβερνήσεις της χώρας, αυτές της Ν. Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζωγράφος στο «Νέο Κόσμο», το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας θα έπρεπε να έχει διευθετηθεί από τον Δήμο Monash πολλά χρόνια πριν.

«Στον Δήμο μας κατοικούν πολλοί άνθρωποι ποντιακής και αρμενικής καταγωγής απόγονοι των ανθρώπων που έζησαν ή έπεσαν θύματα της θηριωδίας των Nεότουρκων. Το θέμα ξεχάστηκε για πολλά χρόνια ενώ ήταν πάντα υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τους δημότες και να δείξουμε τον σεβασμό μας προς αυτούς τους δημότες» είπε ο κ. Ζωγράφος, προσθέτοντας ότι όσο περισσότερες κυβερνήσεις της Αυστραλίας και άλλων χωρών αναγνωρίσουν αυτήν την ιστορική πραγματικότητα, τόσο περισσότερη πίεση ασκείται στην Τουρκία ώστε κάποια στιγμή να αναγνωρίσει αυτήν την ιστορική αλήθεια. 

Ο κ. Ζωγράφος ανέφερε, επίσης, ότι εκτός από την ηθική υποχρέωση προς τους δημότες του, έχει και προσωπικούς λόγους για το θέμα αυτό. «Μπορεί ο πατέρας μου να γεννήθηκε στην Πάτρα, αλλά οι γονείς του, ο παππούς και η γιαγιά μου δηλαδή έφτασαν στην Πάτρα ως πρόσφυγες από το Αϊβαλί» είπε ο ομογενής δημ. σύμβουλος. 

Θα πρέπει να πούμε σε αυτό το σημείο ότι εκτός από τον Θίο Ζωγράφο, στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχει ένας ακόμα ομογενής σύμβουλος, ο Πόλ Κλεισσάρης, ενώ ο κ. Ζωγράφος ανέφερε επίσης ότι οι πιθανότητες αναγνώρισης της γενοκτονίας από το συμβούλιο είναι αρκετές αλλά δεν μπορεί να είναι σίγουρος. 

Όπως προαναφέραμε το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την επόμενη Τρίτη όπου και θα παρθεί η ιστορική απόφαση.