Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

«Η Παιδεία στον Πόντο». Μία έκθεση για τη σχολική ζωή στον Πόντο

«Η Παιδεία στον Πόντο». Μία έκθεση για τη σχολική ζωή στον Πόντο
«Η Παιδεία στον Πόντο». Μία έκθεση για τη σχολική ζωή στον Πόντο

της Τζένης Χαραλαμπίδου

Έκθεση με τίτλο «Η Παιδεία στον Πόντο», μέρος της ευρύτερης συλλογής του συλλέκτη Στέργιου Θεοδωρίδη «Εν Πόντω-Συμβολή στη Μνήμη», παρουσιάζεται την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η έκθεση διοργανώνεται ως παράλληλη εκδήλωση της τελετής των επισήμων εγκαινίων επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, που πραγματοποιείται την ίδια ημέρα, στις 17:00, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου.

Στα εκθέματα της ειδικής θεματικής ενότητας με τίτλο «Η Παιδεία στον Πόντο» περιλαμβάνονται:
παλιές συλλεκτικές καρτ ποστάλ και φωτογραφίες από τη σχολική ζωή στον Πόντο, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες από το Φροντιστήριον Τραπεζούντας, βαθμολόγια, απολυτήρια και εξαιρετικά σπάνια εκθέματα, θραύσματα πολύτιμα της πλούσιας κοινωνικής, πολιτιστικής αλλά και της καθημερινής ζωής στην περιοχή.

Ο Στέργιος Θεοδωρίδης διαθέτει μια από τις πληρέστερες στην Ελλάδα και στον κόσμο συλλογές καρτ ποστάλ, από τις οποίες αναδεικνύονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής στον Πόντο την περίοδο 1890-1920. Προϊόν μιας επίμονης και επίπονης προσπάθειας 20 χρόνων, το αρχείο-συλλογή αποτελείται κυρίως από παλιές καρτ ποστάλ από την ευρύτερη περιοχή του Πόντου (Σινώπη, Σαμσούντα, Αμάσεια, Κερασούντα, Τραπεζούντα…) της περιόδου 1895-1920 (λιθόγραφες, χρωμολιθόγραφες ή επιχρωματισμένες), φωτογραφίες, έγγραφα δείγματα ζωής αυτών των περιοχών και χάρτες που αποτυπώνουν τον ευρύτερο χώρο του Ευξείνου Πόντου του 16ου αιώνα και μετά.

Η συλλογή αποτελείται από 600-700 τεμάχια.

Μέρος αυτής της συλλογής παρουσιάστηκε την Άνοιξη του 2014 (9/4-25/5) στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, με τον τίτλο «Εν Πόντω – Συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920».

Πηγή: ΕΡΤ