Τη μνήμη των γενοκτονηθέντων Ελλήνων του Πόντου τίμησαν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη |
Τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου τίμησε σήμερα, 19η Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στο Σύνταγμα μπροστά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Με τον κόσμο που παρίστατο να είναι λιγότερος και από κάθε άλλη φορά, μικροί και μεγάλοι, κρατώντας τα λάβαρα των συλλόγων που έδωσαν το παρών, παρακολούθησαν τους Εύζωνες με την Ποντιακή φορεσιά να αποτίουν φόρο τιμής στα αθώα θύματα της Γενοκτονίας.
2 ζευγάρια Ευζώνων, με απόλυτη πειθαρχία και συγχρονισμένο βηματισμό, παρουσίασαν τα όπλα τους και στη συνέχεια έλαβαν τις θέσεις τους στα φυλάκια, ενώ όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω τους.
Να θυμίσουμε ότι η αλλαγή φρουράς στο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη με 2 Εύζωνες ενδεδυμένους με την Ποντιακή φορεσιά, πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά μια και ξεκίνησε το 2011 και έκτοτε καθιερώθηκε.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, την οποία έφερε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, να προπορεύεται τους αγήματος των Ευζώνων.
Δίνουμε το παρών, όχι μόνο για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής αλλά για ανανεώσουμε τον όρκο πίστης στο μεγάλο σκοπό. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση και την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ένας θύτης, μία γενοκτονία, μία αναγνώριση. Όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη για τη δικαίωση. Η μάχη αυτή θα έχει έναν ηττημένο, την βαρβαρότητα. Και έναν μόνο νικητή, την κοινωνία των ανθρώπων, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης.
Εκφράζοντας με την σειρά του φόρο τιμής στους Έλληνες Πόντιους και τους Έλληνες της Ανατολής, θύματα της γενοκτονίας και με τον ορισμό του όρου γενοκτονία, άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης των Ακαδημαϊκών για την αναγνώριση των Γενοκτονιών, Andrew Woolford.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους παριστάμενους βουλευτές, εκπροσώπους Αρμενίων και Ασσυρίων και η εκδήλωση έκλεισε με τον χορό Σέρρα μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη αποτίοντας φόρο τιμής στους γενοκτονηθέντες Έλληνες του Πόντου.
Τέλος ακολούθησε η καθιερωμένη πορεία προς την τουρκική πρεσβεία όπου επιδόθηκε ψήφισμα.