Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός πρόσφυγα της ανταλλαγής (Video) |
Σαν σήμερα, ο Κεμάλ Ατατούρκ ξεκινά τη γενοκτονία των Ποντίων. Η τραγική ιστορία του χαμού 353.000 αθώων ανθρώπων αποτελεί κομμάτι της μνήμης μας. Η 19η Μαϊου έχει ανακηρυχθεί ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο». Ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης, 105 ετών από τους τελευταίους επιζώντες πρόσφυγες της ανταλλαγής, μιλάει στην ΕΡΤ και στον Θωμά Σίδερη.
Οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και της ανταλλαγής, οι άνθρωποι πέρα από νερό, οι πρόσφυγες, οι ξενομερίτες, οι ξένοι, οι δικοί μας ξένοι.
Ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία επτά ετών. Το ταξίδι στη νέα πατρίδα αργό και βασανιστικό. Ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες πρόσφυγες της ανταλλαγής.
«Στη Δραπετσώνα ήρθαμε όταν ήμουν επτά ετών, πιτσιρικάκι. Αλλά πρώτα ήμασταν στη Μακρόνησο. Το καράβι μας πήγε στη Μακρόνησο», θυμάται.
Ο αδερφός του Σταυρίκου, Νίκος Παπαβραμίδης είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα και τον Πόντο για την κεμετζέ του, την ποντιακή λύρα του.
Ο Θωμάς Σίδερης από το 2000 και μετά συναντά συχνά τον Σταυρίκο Παπαβραμίδη για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ του «Σκιά στη ψυχή», με τον Μάριο Πολυζωγόπουλο, το οποίο και έχει βραβευθεί στο Λονδίνο.
Ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης, θα βρίσκεται Σάββατο στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» 12:00-13:00.