Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ποντιακοί χοροί στο 10ο Παμποντιακό Φεστιβάλ Νεολαίας Β. Αμερικής

Ποντιακοί χοροί στο 10ο Παμποντιακό Φεστιβάλ Νεολαίας Β. Αμερικής
Ποντιακοί χοροί στο 10ο Παμποντιακό Φεστιβάλ Νεολαίας Β. Αμερικής

του Ζώη Μαρίνου

Με ποντιακούς χορούς, παραδοσιακές φορεσιές και μουσικές ριζωμένες στον χρόνο γέμισε το απόγευμα της Κυριακής το πάρκο Χάουαρντ στο Μόντρεαλ, στην κορύφωση των εκδηλώσεων του 10ου Παμποντιακού Φεστιβάλ Νεολαίας Βορείου Αμερικής.

Πάνω από 250 μέλη νεολαιών ποντιακών οργανώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά βρέθηκαν για τρεις μέρες στο Μόντρεαλ παρακολουθώντας μια δέσμη δράσεων που εκτεινόταν από σεμινάρια για χορούς, τραγούδια και στολές έως ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι το βράδυ του Σαββάτου, με τη συμμετοχή 500 ομογενών.

Και, επιπλέον, την εγγραφή (σε στούντιο) ενός νέου ποντιακού τραγουδιού, στους στίχους και στη σύνθεση του οποίου συνεισέφεραν όλες οι ομάδες, στις τρεις μέρες της παρουσίας τους στο Μόντρεαλ.

Ποντιακοί χοροί στο 10ο Παμποντιακό Φεστιβάλ Νεολαίας Β. Αμερικής

«Για τρεις μέρες νόμιζα ότι βρισκόμουν στην Ελλάδα. Ήρθαμε όλοι πολύ κοντά, είδαμε ξανά πόσο σπουδαία είναι η ποντιακή παράδοση και τα μηνύματά της», είπε στον «Ε.Κ.» ο Βασίλης Παναγιωτίδης από το Κονέκτικατ, το οποίο εκπροσωπήθηκε στο φεστιβάλ με αποστολή περίπου 60 ατόμων, που έφτασαν με πούλμαν στον Καναδά από την αμερικανική Πολιτεία.

Ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων του Μόντρεαλ «Εύξεινος Πόντος» Λευτέρης Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά Κώστας Τσιλφίδης καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους, τους μουσικούς και τα παιδιά, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του φεστιβάλ και τους συμβολισμούς του. Και ευχαριστώντας όλους όσοι εθελοντικά δούλεψαν ώστε αυτή η συνάντηση της ποντιακής νεολαίας να στεφθεί με επιτυχία.

«Όλες οι δράσεις του φεστιβάλ, τα σεμινάρια, οι ανοικτές εκδηλώσεις, οι συζητήσεις που έγιναν, θα έλεγα ότι ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας», είπε στον «Ε.Κ.» ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος που μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Εύξεινου Πόντου».

Ποντιακοί χοροί στο 10ο Παμποντιακό Φεστιβάλ Νεολαίας Β. Αμερικής

Λίγο μετά, κάθε χορευτικό συγκρότημα ανέλαβε να παρουσιάσει χορούς από διάφορες περιοχές του Πόντου. Ο «Ε.Κ.» είδε ομογενείς ποντιακής καταγωγής από το Μόντρεαλ να συγκινούνται, όχι τόσο στο άκουσμα των ποντιακών ρυθμών, όσο εξαιτίας του απαράμιλλου τρόπου που χόρευαν νέες και νέοι, ακόμη και παιδιά όχι μεγαλύτερα των δέκα ετών, φορώντας τις στολές τους.

«Αυτό δείχνει ότι ο Ελληνισμός του Πόντου δυναμώνει, απλώνεται στις γενιές», μας είπε ο κ. Γιώργος Αμανατίδης.

Στο σύντομο χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η ελληνικής καταγωγής αντιδήμαρχος του Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος αναφέρθηκε στην ενότητα που χαρακτηρίζει όλους τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής στην πόλη και ευχαρίστησε όλους όσοι ταξίδεψαν ως τον Καναδά για να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή της ποντιακής νεολαίας. «Μείνετε ενωμένοι, μέσα στην ελληνική παροικία», είπε η κ. Ντέρος.

Ποντιακοί χοροί στο 10ο Παμποντιακό Φεστιβάλ Νεολαίας Β. Αμερικής

Ενώ η νεοεκλεγείσα ομογενής βουλευτής στην ομοσπονδιακή Βουλή του Καναδά Εμμανουέλα Λαμπροπούλου επεσήμανε το ιδιαίτερο χρώμα της γιορτής και τη βαθιά παράδοση που διακρίνει τον Ελληνισμό του Πόντου.

Μνεία έγινε και στην πρόσφατη, τον περασμένο μήνα, ομόφωνη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Δημοτικό Συμβούλιο του Μόντρεαλ, γεγονός που οδήγησε σε σειρά ανάλογων αποφάσεων και από άλλες πόλεις του Καναδά, όπως το Βανκούβερ και το Έντμοντον.

Οπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.» αντίστοιχη πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, και από την Γερουσία του Καναδά, με πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα από τη Βοστώνη («Παναγία Σουμελά»), τη Νέα Υόρκη («Οι Κομνηνοί», που καταχειροκροτήθηκαν), Κονέκτικατ, Κλίβελαντ και Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Τορόντο και Μόντρεαλ. Ενώ στις ανοικτές εκδηλώσεις τραγούδησαν και έπαιξαν διακεκριμένοι μουσικοί της ποντιακής μουσικής, όπως οι Αντωνία Καραγιαννίδου, Παντελής Κυρκανίδης (λύρα, αγγείο, ζουρνάς), Γιάννης Απαζίδης, Χρήστος Τικταπανίδης και άλλοι.