Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στη Θέρμη για ακόμα μία χρονιά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στη Θέρμη για ακόμα μία χρονιά
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στη Θέρμη για ακόμα μία χρονιά

Στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 η τελετή λήξης του προγράμματος «Διδασκαλίας της Ποντιακής Διαλέκτου σε Ενήλικες».

Το πρόγραμμα διάρκειας 100 ωρών υλοποιήθηκε με επιτυχία κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2016-2017 από εθελοντές και εθελόντριες πιστοποιημένους εκπαιδευτές της ποντιακής διαλέκτου και το οποίο παρακολούθησαν 250 εκπαιδευόμενοι, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Δύο τμήματα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου υλοποιήθηκαν στην Θέρμη, το τμήμα των προχωρημένων με δάσκαλο τον κο Αδαμίδη Ιωάννη και το τμήμα των αρχαρίων με δάσκαλο τον κο Ιορδανίδη Αριστείδη.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες και χαιρέτισαν:
- η κα Ροδά Εύη, συντονίστρια του Προγράμματος για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
- ο κος Πελαγίδης Ευστάθιος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας, Α’ Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, υπεύθυνος του προγράμματος και ο οποίος αναφέρθηκε στις επιστημονικές διαστάσεις του «Προγράμματος Διδασκαλίας της Ποντιακής Διαλέκτου».
- ο κος Ανθόπουλος Κωνσταντίνος, Β’ Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.
- ο κος Φαχαντίδης Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
- ο κος Καλαουζίδης Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θέρμης.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στη Θέρμη για ακόμα μία χρονιά

Στην τελετή απονομής βεβαιώσεων οι μαθητές και μαθήτριες και των δύο τμημάτων (Σιδηρόπουλος Θεόφιλος, Ψαρρά Αγγελική, Γεωργιάδου Ευμορφία, Καλούση Βαρβάρα από τους προχωρημένους και Γαβριηλίδης Ιωάννης, Γρηγοριάδης Θεόδωρος, Μουρατίδου Μητροδώρα, Κοταλακίδης Ιωάννης από τους αρχαρίους) διάβασαν αποσπάσματα από την «Καμπάνα του Πόντου» του Φίλωνα Κτενίδη, δημιουργού του περιοδικού «Ποντιακή Εστία» και Α’ προέδρου του Σωματείου Παναγία Σουμελά καθώς επίσης και δύο επιστολές μελλοθανάτων από τα δικαστήρια της Αμάσειας, που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 1921, του Αλεξάνδρου Ακριτίδη και του Ματθαίου Κωφίδη (από τις Παπαδοπούλου Δέσποινα και Χατζηαναστασίου Μάγδα).

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε εφαρμογή ερευνητικής δράσης στο πλαίσιο εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου για ενήλικες με αξιοποίηση ρομποτικής τεχνολογίας υπό την επιστημονική εποπτεία του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κου Φαχαντίδη Νικολάου.

Η τελετή συνεχίστηκε με θεατρικό δρώμενο από την εκπαιδευτικό και μέλος του Συνδέσμου κα Γεωργιάδου Γιούλη.

Στο τέλος της τελετής ακούστηκε το τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα» από τον Αχιλλέα Βασιλειάδη, με την λύρα του Παναγιώτη Βελονά.

Ακολούθησε παρακάθ’ με παραδοσιακούς σκοπούς του Πόντου στο εστιατόριο «ΘΕΡΜΑΪΣ».