Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

"Ο θρήνος της Τραπεζούντας" παρουσιάστηκε σε έκθεση ζωγραφικής στο Αγρίνιο

"Ο θρήνος της Τραπεζούντας" παρουσιάστηκε σε έκθεση ζωγραφικής στο Αγρίνιο
"Ο θρήνος της Τραπεζούντας" παρουσιάστηκε σε έκθεση ζωγραφικής στο Αγρίνιο

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής «Ο θρήνος της Τραπεζούντας» για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 19 Μαΐου 2017 στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στο Αγρίνιο από τον Σύλλογο Ν. Αιτ/νιας «Δημήτρης Ψαθάς», ενώ ολοκληρώθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο καθώς την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 η αντιπρόεδρος του συλλόγου Βούλα Ασβεστοπούλου, οι εκπρόσωποι του Δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου Γκούβας Σπύρος, Κουρουμπλής Γεώργιος, μέλη και φίλοι τα μέλη του συλλόγου, υποδέχτηκαν τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτ/νιας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και του προσέφεραν ένα έργο της εικαστικού Μαρίας Φερεντίνου, το οποίο έχει θρησκευτικό και ιστορικό χαρακτήρα.


Το έργο απεικονίζει τον ιερομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης ο οποίος κατακρεουργήθηκε από τον τουρκικό όχλο, παρά την προσφορά της ασφαλούς διαφυγής σε αυτόν από τις μεγάλες δυνάμεις, όταν πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες εγκατέλειψαν την Μικρά Ασία κατά την μικρασιατική καταστροφή στις 27 Αυγούστου 1922. Στο ίδιο έργο υπάρχει η εικόνα ενός ταπεινού πρόσφυγα πόντιου Ιερέα ο οποίος υπέστη διαφορετικό μαρτύριο από αυτό του Χρυσοστόμου. Πρόκειται για έναν από τους  Ιερείς που κατάφεραν να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος με το ποίμνιό του και βίωσε όλες τις κακουχίες και τα ανεκδιήγητα δεινοπαθήματα των εκδιωχθέντων προσφύγων.

Ο Μητροπολίτης συγκίνησε με την ομιλία του και μέλη του συλλόγου τον αποχαιρέτησαν μοιρολογώντας με την συνοδεία της Ποντιακής λύρας.

Στην έκθεση συμμετείχαν Αλεξάνδρα Παπανίκου, Φρένια Καμμένου, Αλεξάνδρα Γιαννοκώστα, Μαρία Πολύζου.