Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Έντονη αντιπαράθεση του Έλληνα πρεσβευτή στην Τουρκία για την Γενοκτονία των Ποντίων

Έντονη αντιπαράθεση του Έλληνα πρεσβευτή στην Τουρκία για την Γενοκτονία των Ποντίων
Έντονη αντιπαράθεση του Έλληνα πρεσβευτή στην Τουρκία για την Γενοκτονία των Ποντίων

Έντονη ήταν η συνάντηση του Έλληνα Πρεσβευτή στην Άγκυρα με Τούρκο αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Όπως γράφει η εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα Πρεσβευτή στην Άγκυρα για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας για τις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι σφαγές στον Πόντο και ο εκτοπισμός των Ελλήνων «κατασταλτικές δράσεις για να μη δημιουργηθεί Ελληνική Δημοκρατία στον Πόντο».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας», ο Τούρκος αξιωματούχος διαμαρτυρήθηκε στον Έλληνα πρέσβη για τα «θλιβερά», όπως τα χαρακτήρισε, φαινόμενα της καύσης τουρκικών σημαιών και αφισών με το πρόσωπο του Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά και για τις δηλώσεις που έκαναν με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Tσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ξεπέρασε τα εσκαμμένα λέγοντας ότι η γενοκτονία συνιστά έναν πολύ βαρύ όρο και μπορεί να στοιχειοθετηθεί μόνον με δικαστική πράξη.

Υποστήριξε δε ότι δεν διαπράχθηκε γενοκτονία στον Πόντο, και σημείωσε ότι, αν είχε προηγηθεί γενοκτονία, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν θα πρότεινε τον Κεμάλ Ατατούρκ για το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Έλληνας Πρεσβευτής στην Άγκυρα αντέκρουσε όσα υποστήριξε η Τουρκία σημειώνοντας ότι οι 353.000 νεκροί και οι 400.000 πρόσφυγες συνιστούν συνειδητή εξόντωση και γενοκτονία με ιδιαίτερα εθνικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση δεν ήταν απόρροια κατασταλτικών ενεργειών.

Κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, γράφει η «Κυριακάτικη Δημοκρατία».

Πηγή: Tribune