Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

«Είναι ώρα η Γερουσία Καναδά ν’ αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»

«Είναι ώρα η Γερουσία Καναδά ν’ αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»
«Είναι ώρα η Γερουσία Καναδά ν’ αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»

του Ζώη Μαρίνου

Μέσα σε λίγες λέξεις ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής, πρώην πρόεδρος του Σώματος, Λέο (Λεωνίδας) Χουσάκος, περιγράφει τον ακριβή στόχο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει, με την επικουρία της, επίσης, ομογενούς γερουσιαστή Πάνα Μέρσαντ (Παναγιώτας Παπαγεωργίου) που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ελλάδα, μετέχοντας στις εργασίες της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού.

Ο κ. Χουσάκος, όπως πληροφορείται ο «Ε.Κ.», ασκεί τις τελευταίες εβδομάδες συντονισμένες πιέσεις στους συναδέλφους του γερουσιαστές ώστε, όπως λέει, «εμείς οι Καναδοί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ν’ αναγνωρίσουμε την Ποντιακή Γενοκτονία με τον ίδιο τρόπο που αναγνωρίσαμε σκοτεινές περιόδους στην δική μας ιστορία».

Γνωστό είναι ότι από τις 14 Φεβρουαρίου οι κ.κ. Χουσάκος και Μέρσαντ έχουν καταθέσει στην Γερουσία του Καναδά πλαίσιο πρότασης στο οποίο παρατίθενται αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία για τις θηριωδίες των Οθωμανών σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου. Μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Χουσάκος και Μέρσαντ αναφέρονται σε επιστημονικά διακριβωμένες μαρτυρίες που πιστοποιούν τις διώξεις των Ελλήνων του Πόντου. Και επικαλούνται, ανάμεσα σε άλλα, και την έρευνα του καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτου, της έδρας ελληνικών σπουδών «Σταύρος Νιάρχος» στο πανεπιστήμιο Φρέιζερ.

«Ζητάμε αυτά τα εγκλήματα ν’ αναγνωριστούν και ν’ αποτελέσουν πεδίο μάθησης ώστε να μην συμβούν ξανά ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας» λένε οι ομογενείς γερουσιαστές.

Η πρωτοβουλία του κ. Χουσάκου και της κ. Μέρσαντ αναθερμαίνεται και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Αλλωστε, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», μέσα στον Μάιο υπήρξε ένα κύμα αναγνωρίσεων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από μεγάλους δήμους του Καναδά, όπως το Μόντρεαλ, το Βανκούβερ, το Εντμοντον κ.α.

Παρ’ όλα αυτά ισχυρό είναι και το lobbying της απέναντι πλευράς που αρνείται τα ιστορικά γεγονότα.

Ο 49χρονος Λέο Χουσάκος για περίοδο επτάμισι μηνών θήτευσε στην προεδρία της Γερουσίας του Καναδά (Speaker). Ορίστηκε πρόεδρος στις 24 Απριλίου του 2015 από τον πρώην πρωθυπουργό Στήβεν Χάρπερ και παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 3 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ως ο 44ος πρόεδρος της Καναδικής Γερουσίας. Έχει, επίσης, θητεύσει σε συμβούλια ομογενειακών οργανώσεων.