Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Ζητούν την αποφυλάκιση του Γιάννη Γιαϊλαλί

Ζητούν την αποφυλάκιση του Γιάννη Γιαϊλαλί
Ζητούν την αποφυλάκιση του Γιάννη Γιαϊλαλί

του Διονύση Βοργιά

"Λευτεριά στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί! O Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί δεν είναι μόνος", αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονία "Εύξεινος Λόγος", με το ψήφισμα συμπαράστασης που συνέταξε. 

Για τη συγκέντρωση των υπογραφών βοήθησαν και Πόντιοι του νομού Ροδόπης, καθώς συγκεντρώθηκαν υπογραφές, με πρωτοβουλία της "Εύξεινος Λόγος" κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων Αγίας Μαρίνας.

Σε αυτές παρευρέθηκε και το μέλος της επιτροπής Δέσποινα Στεφανίδου, η οποία μας εξήγησε πως "έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών για την απελευθέρωσή του" και ζητάει από "ανθρώπους που έχουν θέσεις 'κλειδιά', όπως πολιτικοί, φορείς, μέλη συλλόγων, να δημοσιοποιούν το γεγονός. Το θέμα αυτό έχει 'θαφτεί' και δεν έχουμε σχεδόν κανένα στήριγμα"

Ζητούν την αποφυλάκιση του Γιάννη Γιαϊλαλί

Η ιστορία του κρατούμενου

Στα τέλη Απριλίου στο Ουλούντερε της επαρχίας Σιρνάκ της Τουρκίας, συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο ακτιβιστής και αντιρρησίας συνείδησης Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί. Ο Γιαϊλαλί κατηγορείται για προσβολή κατά του προέδρου, παρακίνηση λαού να μην συμμορφώνεται στους νόμους και προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης. 

Ο ακτιβιστής είχε εγκατασταθεί στο χωριό Ρομπόσκι για να συμπαρασταθεί στις οικογένειες που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Γυρνούσε τα χωριά στην περιοχή της Μπάφρας στην Σαμψούντα και ζητούσε από τον κόσμο να μην υπακούει στους νόμους του Ερντογάν.

Κατάγεται από την Σαμψούντα και το 1994, κατά τη στρατιωτική του θητεία στην Τουρκία, τραυματίστηκε σε μάχη με το ΡΚΚ και πιάστηκε αιχμάλωτος. Μετά από δύο τρεις μήνες που αφέθηκε ελεύθερος, συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και οδηγήθηκε στη φυλακή.  Ενώ ήταν στα χέρια του ΡΚΚ, το τουρκικό κράτος φέρεται να είπε στην οικογένειά του: "Γνωρίζουμε ότι είστε Ρωμιοί, μην το σκαλίζετε άλλο". Στη συνέχεια, άλλαξε το όνομά του από Ιμπραήμ σε "Γιάννης-Βασίλης" και εγκαταστάθηκε στο χωριό Ρομπόσκι. 

Το ζήτημα όπως επισημαίνουν οι σύλλογοι του ποντιακού ελληνισμού πρέπει να πάρει διεθνείς προεκτάσεις έτσι ώστε να ασκηθεί  μεγαλύτερη πίεση στην τουρκική δικαιοσύνη. Το κατά πόσο, βεβαίως, η συλλογή υπογραφών 'παίζει' τον οποιοδήποτε ρόλο στο σύγχρονο πολιτικό γίγνεσθαι είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο.

Πηγή: Χρόνος