Το χωριό που αναδεικνύει τον Ποντιακό πολιτισμό, την ιστορία και γαστρονομία |
του Δήμου Μπακιρτζάκη
Το πιο σημαντικό της φετινής χρονιάς και των εκδηλώσεων, όπως το περιγράφει η Χρύσα Μαυρίδου είναι η έλευση 11 επισκεπτών από την Αυστραλία, μεταξύ των οποίων απόγονοι του ύπατου αρμοστή της κοινωνίας του Ceorge Divine Treloar (Τριλόουαρ)
Είναι το χωριό που αναδεικνύει τον ποντιακό πολιτισμό, την ιστορία και γαστρονομία. Αυτό θα πράξει και φέτος το Θρυλόριο με τους δραστήριους κατοίκους του να μας καλούν στις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», που ξεκινούν στις 13 και ολοκληρώνονται στις 18 Ιουλίου.
Η αρχή γίνεται στις 13 Ιουλίου με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης και την έλευση ενδύματος του αγίου Παΐσιου από τα Γιαννιτσά. Ξεχωρίζει και φέτος το 3ο έτος ποντιακής γαστρονομίας και ήδη η συμμετοχή είναι μεγάλη όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς" Χρύσα Μαυρίδου: "16 σύλλογοι μέχρι στιγμής από Βέροια, από Θεσσαλονίκη, από Κιλκίς και από όλη την περιφέρειά μας θα είναι εδώ και αναμένουμε τις συνταγές. Η διοργάνωση γίνεται με τη λέσχη αρχιμαγείρων βορείου Ελλάδος. Θα είναι μια εξαιρετική πιστεύουμε αντάμωση για να γευθούμε ποντιακά φαγητά και ο κόσμος εννοείται θα τα γευτεί μαζί με την επιτροπή και θα επιλέξει και το φαγητό που θα του αρέσει περισσότερο. Όλη αυτή η ιστορία θα συνοδευτεί και με το έντυπο το οποίο θα φιλοξενήσει τις συνταγές και φέτος για να τις μαγειρεύει ο κόσμος".
Το πιο σημαντικό όμως της φετινής χρονιάς και των εκδηλώσεων, όπως το περιγράφει η κα Μαυρίδου είναι η έλευση 11 επισκεπτών από την Αυστραλία. Τι σχέση έχει το Θρυλόριο με την Αυστραλία μας θυμίζει η κα Μαυρίδου "πλέον ο κόσμος ξέρει νομίζω ότι το Θρυλόριο δεν έχει ποντιακό όνομα αλλά το όνομά του είναι από το όνομα του ύπατου αρμοστή της κοινωνίας του Ceorge Divine Treloar (Τριλόουαρ). Είναι ο Αυστραλός στην καταγωγή, συνταγματάρχης του αγγλικού στρατού Ceorge Divine Treloar (Τριλόουαρ), αρμόδιος για την περίθαλψη των προσφύγων της Α. Θράκης κατ' αρχάς (μέχρι την εκκένωση της από το ελληνικό στοιχείο) και της Δ. Θράκης αργότερα, από τον Νοέμβριο του 1922 μέχρι και το 1926. Η προσφορά του στον ελληνισμό, τον θρακικό ελληνισμό ειδικότερα και ακόμη πιο ειδικά στον ελληνισμό του Θρυλορίου μεγάλη. Ο γιος και τα παιδιά του γιου πλέον θα είναι κοντά μας όλες αυτές τις ημέρες και έτσι θα ζήσουμε και ιστορικές στιγμές.
Η αλήθεια είναι ότι όταν τους φιλοξενήσαμε το 2007, φιλοξενήσαμε τα δύο παιδιά και την εγγονή του Τριλόουαρ, ζήσαμε πολύ όμορφες στιγμές. Τους φιλοξενήσαμε όπως μπορούσαμε καλύτερα και από τότε και μετά εδώ και μια δεκαετία έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετική σχέση, να το πω απλά είναι οι άνθρωποί μας, είναι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό αυτοί οι άνθρωποι, ήδη ο Ελληνισμός της Αυστραλίας και όλος ο προσφυγικός Ελληνισμός τους τιμά και ετοιμάζει και μνημείο στον τόπο καταγωγής του Τριλόουαρ στο Μπαλαράντ της Αυστραλίας".
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Πέμπτη 13 Ιουλίου 19:00 Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Θρυλορίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κομοτηνής Παντελεήμονα / θα εκτεθεί για προσκύνημα ένδυμα του Αγίου Παϊσίου. 21:00 Στην αίθουσα πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, ομιλία από τον Ανέστη Μαυροκέφαλο με θέμα «Περιστατικά και βιώματα από στιγμές συμπόρευσης με τον Άγιο Παΐσιο».
Παρασκευή 14 Ιουλίου 20:00 - Στην πλατεία Θρυλορίου, παιδική γαστρονομία με ποντιακά φαγητά.
Σάββατο 15 Ιουλίου - 16ο Συναπάντημα Θρυλοριώτων - 20:30 - Στην πλατεία Θρυλορίου, 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας. Μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της ποντιακής κουζίνας, μέσα από έναν διαγωνισμό μαγειρικής, σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Την εκδήλωση παρουσιάζει η ηθοποιός και σεναριογράφος Γιούλη Γεωργιάδου. Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων, είναι: Νίκος Λυγερός (στρατηγικός σύμβουλος), Νίκος Αλμπάνης (σεφ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος), Κική Εμμανουηλίδου (μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος), Αναστάσιος Αρουτσίδης (μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος), Θωμάς Σαββίδης (βιολόγος – χημικός, καθηγητής Βοτανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Ελένη Βασιλειάδου (παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων «Βερμίου Γης» ποντιακής διατροφής γαλακτοκομικών και ζυμαρικών, ταμίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας), Ελένη Τομπουλίδου (παραγωγός χειροποίητων ποντιακών παραδοσιακών εδεσμάτων «Ελένη»), Σάββας Βακιρτζής (μάγειρας, απόφοιτος Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΟΤΕΚ).
Κυριακή 16 Ιουλίου 19:00 - Πανηγυρικός εσπερινός στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου. 21:00 - Στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.
21:30 - Πλατεία Θρυλορίου: ποντιακό γλέντι με τους: Γιάννη Παρηγορίδη, Κώστα Δημητριάδη, Στέλιο Ταϊρίδη, Ελένη Αποστολίδου (τραγούδι), Γιώργο Αμπεσλίδη, Γιάννη Νικολαϊδη, Κώστα Σαπρανίδη, Ελένη Αποστολίδου, Σταύρο Προσαλέντη (λύρα), Γιώργο Μοσκοφίδη (αγγείο), Άκη Γεωργιάδη (αρμόνιο), Νίκο Παπαδόπουλο, Μαρία Αποστολίδου, Λάζαρο Ελευθεριάδη (νταούλι).
Δευτέρα 17 Ιουλίου 07:00 - Πανηγυρική θεία λειτουργία στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου. 21:00 - Στην Πλατεία Θρυλορίου, Stand-up comedy «Σ’ Αριστοφάνη τα πατεμασέας», με τη Γιούλη Γεωργιάδου. Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση στα ποντιακά!
Τρίτη 18 Ιουλίου 20:00 - Στην πλατεία Θρυλορίου: «Το Θρυλόριο θυμάται: Ξαναζωντανεύει τα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων», με εμψυχωτές τον Χρυσόστομο Τσατλίδη και τον Παναγιώτη Αναστασιάδη.
Πηγή: Χρόνος